Padažas „Luis“

Tradiciškai šis padažas patiekiamas su jūros produktais. Kad jis nebūtų toks kaloringas, grietinę pakeitėme jogurtu, o riebų majonezą – neriebiu.

Jums reikės:

½ stiklinės majonezo,
½ stiklinės jogurto be priedų,
2 smulkiai supjaustytų ančiuvių,
2 šaukštų susmulkintų kaparių,
½ stiklinės susmulkintų svogūnų laiškų,
1 šaukšto apkepintų svogūnų,
2 šaukštai smulkintų petražolių,
1 arb. šaukšt. garstyčių ,
1 smulkiai supjaustyto marinuoto agurkėlio ,
2 valg. šaukšt. citrinos sulčių,
½ arbatinio š. maltų juodųjų pipirų,
Tabasko arba kitas aštraus padažo pagal skonį,
druskos pagal skonį.

Nedideliame inde sudėkite visus komponentus ir sumaišykite juos šaukštu arba mentele ir pakaitinkite. Sudėkite druską ir prieskonius. Patiekite atšaldytą. Padažą galite laikyti šaldytuve hermetiškai uždarytame inde.

Maistinė 1 porcijos vertė:

22 kcal, 68% riebalų, 23 % angliavandenių, 8 % baltymų (0,3 g ląstelienos), 13 mg kalcio, 94 mg natrio.

Grietinėlės ir imbiero salsa

Imbieras suteiks saldų ir pikantišką skonį vasariškam šviežių vaisių padažui. Jis puikiai dera su rytų šalių virtuvės patiekalais, ypač bandelėmis su mėsa.

Jums reikės:

250 g didelių slyvų, supjaustytų kubeliais,
½ stiklinės susmulkintų svogūnų laiškų,
½ stiklinės apkepintų raudonųjų svogūnų,
½ raudonosios paprikos ankšties,
1 arb. š. malto imbiero,
4-5 lapelių baziliko arba mėtos,
2 šaukštų alyvų aliejaus,
2 šaukštų vyno acto,
žiupsnelio druskos,
maltų baltųjų pipirų pagal skonį.

Visus komponentus gerai sumaišykite. Pasūdykite ir pabarstykite pipirais. Padažą galite laikyti šaldytuve iki 4 dienų.

Maistinė 1 porcijos vertė:

26 kcal, 66 % riebalų, 32 % angliavandenių, 2 % baltymų, apie 2g ląstelienos, 3 mg kalcio, 6g natrio.

Bruknių padažas

Bruknės – originalus pagrindas padažui. Be to, šios uogos turi specifinę savybę: sutrintos jos greitai sutirštėja. Taigi, pagamintą padažą iš karto patiekiame į stalą.

Jums reikės:

1 stiklinės bruknių,
1 arb. š. Dižono garstyčių (arba paprastų),
¼ stiklinės susmulkintų svogūnų laiškų,
¼ stiklinės raudonojo vyno acto,
¼ stiklinės šalto spaudimo alyvų aliejaus,
¼ stiklinės vandens,
druskos ir pipirų pagal skonį.

Sutrinkite smulkintuvu bruknes ir svogūnus. Sudėkite likusius komponentus ir išplakite iki vientisos masės.

Maistinė 1 porcijos vertė:

29 kcal, 83 % riebalų, 16 % angliavandenių, 1 % baltymų, 1,2g ląstelienos, 1mg kalcio, 0,1 mg geležies ir natrio.

Pesto padažas su kalendra ir avokadu

Avokadas suteikia šiam padažui švelnesnį skonį ir leidžia apsieiti be papildomų riebalų. Toks padažas tinka prie mėsos ar spagetti.

Jums reikės:

2 šaukštų išlukštentų moliūgų sėklų,
3 stambiai supjaustytų česnako skiltelių,
1 didelio žiupsnio kalendros lapelių,
½ avokado, nulupto ir supjaustyto gabalėliais,
1 mažos paprikos ankštis, smulkiai supjaustytos,
½ laimo vaisiaus sulčių,
¼ stiklinės šalto spaudimo alyvų aliejaus,
2/3 stiklinės nesūdyto daržovių sultinio ( arba 1 daržovių sultinio kubelis, ištirpintas 2/3 stiklinės vandens),
Druskos ir pipirų pagal skonį.

Sėklas apskrudinkite ant sausos keptuvės. Supilkite jas į mikserį, įdėkite česnaką, petražoles, avokadą, susmulkintą papriką ir kalendros lapelius, aliejų, laimo sultis ir viską išplakite iki vientisos kremo tirštumo masės. Toliau plakant, supilkite sultinį, pasūdykite ir įberkite pipirų. Padažą galite laikyti šaldytuve keletą dienų.

Maistinė 1 porcijos vertė:

38 kcal, 86 % riebalų, 10 % angliavandenių, 4 % riebalų, 0,4g ląstelienos, 3mg kalcio, 2mg geležies, 1mg natrio

„Romesko“ padažas

Šis padažas kilęs iš Ispanijos. Dažniausiai jis patiekiamas brangiuose restoranuose prie patiekalų iš jūros gėrybių.

Jums reikės:

2 riekelių prancūziško batono,
2 šaukštų apskrudintų migdolų,
1 konservuoto savo sultyse pomidoro,
4 stambiai supjaustytų česnako skiltelių,
2 saldžiųjų raudonųjų paprikų, supjaustytų juostelėmis ir apkepintų,
1 mažos susmulkintos aštriojo pipiro ankštis (išėmus sėklas) arba žiupsnelio maltų pipirų ,
¼ stiklinės šalto spaudimo alyvų aliejaus,
2 šaukštų raudonojo vyno acto,
2 šaukštų vandens,
druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį.

Apkepinkite batono riekeles iki auksinės plutelės ir supjaustykite kubeliais. Sumaišykite su likusiais komponentais ir susmulkinkite mikseriu iki vientisos masės. Prieš patiekiant neatvėsinkite. Padažą galite laikyti šaldytuve keletą dienų.

Maistinė 1 porcijos vertė:

30 kcal, 80 % riebalų, 23 % angliavandenių, 10% baltymų, 0,2g ląstelienos, 5g kalcio, 0,2g geležies, 40mg natrio

Kulinarinės gudrybės

Ką su kuo valgyti

Štai kaip padažai gali nuspalvinti jūsų kuklų dietinį meniu.

„Luis“ padažu galima pagardinti krabų salotas, įdėti į pyragą su žuvimi arba paprasčiausiai pamirkyti jame krabų lazdeles.

Grietinėlės ir imbiero padažas puikiai dera prie keptos kiaulienos ir tuno.

Pesto su kalendra ir avokada galite panaudoti taip: sumaišykite su kiaušiniu ir pakepinkite ant keptuvės. Galite kepti kaip įprastą kiaušinienę.

„Romesko“padažas dera prie keptų bulvių arba kaip užpilas ant bulvių salotų.

Bruknių padažas tinka su daržovėmis, paruoštomis grilyje, pvz. cukinijomis, aštriaisiais pipirais. Kitas variantas: aplaistykite šiuo padažu orkaitėje kepamą žuvį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją