Tiki savo žmonėmis

Niekas nebepardavinėja, ir viskas. Nieko nebeliko, žinokite. Man žmonės davė žodį, tikiu jais", - vakar LŽ garantavo S.Visockas.

Paklaustas, ar tikrai esąs įsitikinęs, jog tabore niekas nebepardavinėja narkotikų, bendrijos vadovas dar kartą pakartojo tikįs savo žmonėmis. Jis stebėjosi, kodėl valdžia kabinėjasi prie taboro, kai narkotikai Vilniuje pardavinėjami ir prie stoties, ir senamiestyje, ir kitur.

Išgirdęs, kad per 15 minučių LŽ žurnalistai tabore nufotografavo 10 narkomanų, pirkusių opijaus ekstraktą (kai kurie ten pat vietoje susismeigė švirkštus), S.Visockas atsiduso: "Aš nežinau... Mes nutarėme, kad tie, kurie pardavinės, bus iškelti iš taboro. Imsimės priemonių. Dėl pažeidėjų kenčia tie, kurie nepardavinėja."

Moteris atviravo

Patikinus, kad pats tabore gyvenantis S.Visockas nežino, jog prekyba kvaišalais tebeklesti (narkomanai ir po vieną, ir kompanijomis eina, važiuoja taksi, autobusais, nuosavais automobiliais, prie vienos iš lūšnų stebėjimo metu netgi buvo susidariusi nedidelė eilė pirkėjų), Vilniaus čigonų bendrijos pirmininkas atsakė: "Aš dabar į užmiestį išvažiavęs. Tos situacijos nemačiau. Kai buvau tabore, žmonės žadėjo nebepardavinėti."

S.Visocko žmona prisistačiusi moteris tabore buvo atviresnė. Ji pripažino, kad prekyba tebevyksta. "O ką mums daryti?! Muštis su čigonais?! Juk tada užmuš Stepą!", - piktinosi ji. Moteris sakė nerimaujanti dėl paauglio sūnaus, kad jis netaptų narkomanu.

Kenkėjai ir užtarėjai

Bendrijos pirmininkas neslėpė labai pykstąs ant Vilniaus miesto savivaldybės tarybos Sveikatos ir aplinkos apsaugos komiteto pirmininko Audriaus Butkevičiaus, ketinančio už nieką nemokančiame ir narkotikais visą miestą aprūpinančiame tabore padaryti tvarką.

"Mūsų bendruomenė ten gyvena jau 60 ar 70 metų ir niekam nekliudėm, o čia A.Butkevičius kovotojas atsirado! Ar jam būtina sunaikinti taborą?! Kuo jam užkliuvo mano žmonės?!" - kalbėjo S.Visockas ir žadėjo susitikęs su A.Butkevičiumi pateikti klausimų, "kuriais jis nebus patenkintas".

Čigonų bendrijos vadovas tikino radęs taboro užtarėją Seimo kontrolierių įstaigoje. Esą už elektrą, vandenį, būstą, šiukšlių išvežimą ir kitų mokesčių niekada nemokantį taborą apginti pažadėjusi Seimo kontrolierė Virginija Pilipavičienė. Ji S.Visockui žadėjusi, kad taborui nebus nutrauktas elektros ir vandens tiekimas: "Šis klausimas jau beveik išspręstas."

Pokyčių nesitiki

Padėtį tabore LŽ vakar pakomentavo Vilniaus policijos viršininko pavaduotojas Antonis Mikulskis.

"Mes ir nesitikėjome, kad jie liausis prekiavę, juk tai jų pragyvenimo šaltinis. Nemanome, kad jie pasitaisys. Lieka tik įstatymus taikyti. Per daug su jais terliotasi. Kiek jie gali iš visų tyčiotis?! Kažkokia komunizmo sala Europos Sąjungoje - pašalpas gauna, už nieką nemoka, narkotikus pardavinėja. Vieniems įstatymai galioja, kitiems negalioja!" - piktinosi jis.

Pareigūno manymu, tabore turi dirbti ne tik policija. Kaip pavyzdį jis paminėjo vaiko teisių apsaugos institucijas, kurios turėtų kalinčių čigonių vaikus apgyvendinti globos namuose - ten jiems būtų geriau, nebematytų būriais slankiojančių narkomanų, adaptuotųsi prie normalios visuomenės.

A.Mikulskis pasidžiaugė, kad pastaruoju metu teismai ėmė griežčiau žiūrėti į prekeivius narkotikais ir jiems skiriamos rimtesnės bausmės. Bet vėliau teismai tuos kalinius patys ir paleidžia anksčiau laiko atlikusius trečdalį ar pusę bausmės.