Sostinės Viešosios policijos Ekologijos ir teisės pažeidimų prevencijos skyriaus (ETPPS) viršininkas Algimantas Minkauskas DELFI patvirtino, jog įsisiautėjus sunkmečiui mieste ėmė sparčiai daugėti prostitučių. Jų skaičiaus augimas prasidėjo maždaug kovo mėnesį. Parsiduodančių merginų daugėja iki šiol. Pareigūnai prognozuoja, kad rugsėjį, kai suvažiuos studentės, Vilniaus prostitučių gretos dar pagausės.

Internete smarkiai padaugėjo skelbimų (ir atvirų, ir šiek tiek užmaskuotų) apie sekso paslaugas. Net ir prie stoties, kur ilgą laiką darbavosi tos pačios prostitutės, atsirado naujų merginų.

Pasak A.Minkausko, gerai nors tai, kad nedaugėja save pardavinėjančių nepilnamečių merginų. Tačiau pareigūnas nuogąstavo, kad dabar gali imti daugėti ir jų.

Tai patvirtina ŽIV ir AIDS paveiktų moterų bei jų artimųjų asociacijos „Demetra“ vadovė Svetlana Kulšis. Ji DELFI pasakojo, jog visai neseniai jai teko bendrauti su dviem 17-metėmis moksleivėmis iš Vilniaus rajono, atvažiavusiomis uždarbiauti prie sostinės geležinkelio stoties. Abi merginos iš asocialių, skurdžių šeimų.

„Demetros“ darbuotojoms jos paaiškino, kad prostitutėmis tapo bandydamos pasirengti mokslo metams – iki rugsėjo jos tikėjosi užsidirbti batams, drabužiams ir mokykloje reikalingiems daiktams.

Krenta kainos

Prieš sunkmetį Vilniuje buvo pakilusios prostitučių paslaugų kainos – valanda su vidutinio lygio (ne „stotine“ ir ne elitine) dažniausiai kainuodavo 150-200 litų, o dabar – 100-150 litų. Stoties rajono merginos, ėmusios 40-50 litų už aktą, dabar, policijos žiniomis, sutinka pasidarbuoti ir už 30 litų. Vadinamasis erotinis masažas seniau kainavo ne mažiau 120 litų, dabar šią paslaugą sostinėje galima gauti ir už 80 litų.

Beje, pasak pareigūnų, maždaug pusė besiskelbiančių erotinio masažo specialisčių yra paprasčiausios prostitutės, darančios viską, ko pageidauja klientai. Kita pusė išties tik masažuoja ir masturbuoja klientus rankomis (tiesa, pastaruoju metu dalis jų jau sutinka už papildomą mokestį neapsiriboti vien rankomis).

Pastarosios sulaikytos teisinasi esančios ne prostitutės, nes su klientais lytiškai nesantykiauja, o tik sujaudina juos iki orgazmo rankomis. Tačiau, pasak A.Minkausko, Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas yra išaiškinęs, jog prostitucija – tai lytinės aistros patenkinimas už užmokestį, nesvarbu, kokiu būdu tai padaroma.

Vilniaus prostitutes kontroliuojantis ETPPS teismuose nėra pralaimėjęs nė vienos administracinės bylos . Pernai skyrius išaiškino 207 prostitucijos atvejus, šiemet, iki liepos pabaigos – 116.

Prostitučių elitas

Pasunkėjo ir vadinamųjų elitinių prostitučių gyvenimas. Šios merginos paprastai labai gražios ir išsilavinusios, turi savo klientų ratą ir plačiau nesiafišuoja. Už susitikimą 500-1000 litų gaunančioms prostitutėms užtenka keleto nuolatinių klientų. Tačiau sunkmečiu net ir jų kai kurie klientai nebegali sau leisti tokių brangių pramogų. Todėl merginoms tenka ieškoti naujų, o patalpinusios savo skelbimus internete kai kurios įkliūva policijai. Turtingais verslininkais apsimetę pareigūnai bendrauja su jomis internete, susitarę dėl susitikimo atvažiuoja skolintais prabangiais automobiliais. Ir vos tik prostitutė paima pinigus, ją sulaiko.

Pasak A.Minkausko, elitinės prostitutės dažniausiai būna su aukštuoju išsilavinimu, dirbančios oficialiuose darbuose. Pareigūnas papasakojo apie vieną neseniai sulaikytą elitinę prostitutę. Mergina dirba vienoje gana žinomoje bendrovėje vadybininke, gauna pusantro tūkstančio litų algą. Pastaruosius trejus metus ji slapčia vertėsi ir prostitucija – dirbo su nedideliu nuolatinių klientų ratu, kuris dėl krizės smarkiai sumažėjo. Pripratusi prie pinigų (iš prostitucijos ji per mėnesį uždirbdavo 3-6 tūkst. litų), patalpino skelbimą internete ir įkliuvo.

Šimtai sekso darbininkių

Prie stoties, policijos žiniomis, darbuojasi ne mažiau 20 žemiausio lygio prostitučių. Dauguma jų – narkomanės. Pasak pareigūnų, didžioji šių prostitučių dalis serga įvairiomis venerinėmis ligomis, o 3 ar 4 – AIDS.

Vadinamųjų „butinių“ (dirbančių butuose ir klientų ieškančių per skelbimus) prostitučių Vilniuje, policijos duomenimis, dabar yra per 200. Dauguma šios kategorijos merginų prisižiūri save, tarp jų mažiau sergančiųjų.

Prostitutėms gyvenimą apsunkino ne tik padidėjusi konkurencija ir klientų nemokumas. Šiam nelegaliam verslui skaudžiai kirto ir tai, kad smarkiai sumažėjo tiesioginių skrydžių į Vilnių – dėl to labai sumažėjo sekso turistų iš Vakarų srautas.

Prostitutėms bando padėti mesti šį amatą ir pradėti naują gyvenimą tokios organizacijos kaip „Demetra“, nors pareigūnų manymu, pavyzdžiui, „stotinėms“ jau niekas nebegali padėti. Policija jas kartkartėmis sulaiko, teismai skiria baudas (kurių didelė dalis nemoka) ir jos toliau sau darbuojasi. Pareigūnai pasakojo vieną prostitutę prie stoties per tris valandas sulaikę tris kartus – paleista iš policijos ji tiesiu taikymu paržygiuodavo į savo „darbovietę“ ant šaligatvio.

„Stotinių“ nebeišgelbėsi. Bet „butines“ galima. Yra tokių, kurios meta prostituciją“, - sakė ETPPS viršininkas.

Už prostituciją numatyta tik administracinė atsakomybė, o baudomis merginų smarkiai nepagąsdinsi. Vienintelė rimta sulaikymo pasekmė, A.Minkausko manymu, yra dėmė biografijoje visam gyvenimui. Pasak pareigūno, sumaniusi pradėti naują gyvenimą už prostituciją bausta moteris vargu ar galėtų padaryti sėkmingą karjerą, pavyzdžiui, valstybės tarnyboje. Tačiau dauguma prostitučių apie dėmes biografijoje nemąsto.

Nuotraukose - ne kartą už vertimąsi prostitucija baustos „stotinės“ merginos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją