Dėl gaisro Panerių g. 56 daliai ugdymo įstaigų Vilniuje rytoj rekomenduojama dirbti nuotoliniu būdu


Vilniaus savivaldybė informavo, kad kilusio gaisro dūmai toksiški, todėl į gaisro taršos poveikio zoną (2 km spinduliu nuo gaisravietės) patenkančioms švietimo ir ugdymo įstaigoms dėl galimo neigiamo poveikio sveikatai rytoj (kovo 28 d.) rekomenduojama ugdymo procesą vykdyti per nuotolį.

Papildyta 23.10 val.: paskelbta lokalizacija


Vilniaus priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo valdybos Civilinės saugos skyriaus viršininkas Donatas Gurevičius Delfi informavo, jog 22.20 val. buvo paskelbta gaisro lokalizacija, tačiau tai nereiškia, kad darbai baigti. Gaisras dar nėra likviduotas.

Teigiama, kad lokalizacija būna tada, kai gaisras nebeplinta.

Anot gelbėtojo, dega labai didelis plotas, atliekų krūvos siekia ir 9 metrų aukštį, tad numatomas ilgas ir sunkus darbas. Visas atliekas žadama perlieti vandeniu.

Užsiliepsnojo sąvartynas


Pirminiais duomenimis, apie 18.30 val. Vilniuje kilo didelis gaisras. Delfi duomenimis, Panerių gatvėje užsiliepsnojo automobilių sąvartynas.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Situacijų koordinavimo skyrius Delfi informavo, jog įvykio vietoje dirba 8 ugniagesių autocisternos.

Liudininkai praneša apie didelius juodus dūmus. Gaisras matomas iš įvairiausių miesto vietų.

Gelbėtojai dirbs visą naktį


Vilniaus priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo valdybos Civilinės saugos skyriaus viršininkas Donatas Gurevičius pakomentavo apie Vilniuje kilusį didelį gaisrą.

Anot D. Gurevičiaus, situacija stabili, vyksta gaisro gesinimas, įvykio vietoje dirba pakankamas pajėgų kiekis – 10 įvairiausių gaisrinių automobilių, įskaitant ir štabo postą.

Teigiama, jog įvykio vietoje, be ugniagesių, dirba keli medikų ekipažai, policija, aplinkosaugininkai, Vilniaus miesto savivaldybės atstovas. Su tarnybomis bendrauja ir įvykio vietoje yra degančios įmonės direktorius.

Apie 21 val. D. Gurevičius Delfi pasakojo, jog lokalizacija dar nėra paskelbta, manoma, kad darbo gelbėtojams bus ir visą naktį.

Gelbėtojai apsaugojo ir šalia nelaimės vietos esančius pastatus. Ugniagesys pabrėžia, jog gyventojai užsidarytų langus, neitų pasivaikščioti į lauką, kadangi dūmai pavojingi sveikatai.

Uždaryta Panerių gatvės atkarpa


Vilniaus policija informavo, kad įvykio vietoje dirba 4–5 ekipažai. Teigiama, jog pareigūnai reguliuoja eismą.

Anot pareigūnų, uždaryta Panerių gatvė (atkarpa nuo 47 namo iki 51 namo visiškai neišvažiuojama). Pareigūnai vairuotojus, važiuojančius Panerių gatve nuo Švitrigailos gatvės, nukreipia į Smolensko g., o iš Iešmininkų ar Tūkstantmečio gatvių važiuojantys vairuotojai neįleidžiami į Panerių g.

Kaip informavo Vilniaus policija, apie nukentėjusius žmones šiuo metu duomenų nėra.

default

Pataria užsidaryti langus


Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Adomas Bužinskas pasidalino patarimais gyventojams.

„Panerių g. 56 dega automobilių sąvartynas. PAGD šiuo metu likviduoja gaisrą.

Gyventojams rekomenduojame užsidaryti langus ir išjungti rekuperacines sistemas. Situaciją stebime ir informuosime apie tolesnę eigą“, – feisbuke rašo Adomas Bužinskas.

Vilniaus miesto gyventojai taip pat gavo perspėjamus pranešimus į telefonus.

Pasisakė Vilniaus meras


Socialiniame tinkle „Facebook“ pasisakė ir Vilniaus miesto meras Valdas Benkunskas. Teigiama, kad dūmai krypsta Šeškinės link.

„Panerių g. 56 dega automobilių sąvartynas. Degimo plotas užima apytiksliai 5 000 kv. m. Gaisras likviduojamas, dirba 8 autocisternos. Dūmų kryptis nėra tiksli, tačiau apytikslė kryptis – Šeškinės link ir tolyn už miesto.

Gyventojus prašome imtis saugumo priemonių:

* Vengti būti atvirose erdvėse;

* Užsidaryti langus, laikinai sustabdyti rekuperacinę sistemą.

Sekite oro taršą čia – https://miestoplauciai.vilnius.lt/orotarsa/
Situaciją stebime ir informuosime apie tolesnę eigą“, – informuoja V. Benkunskas.

Savanorių pr. gyventojai turėtų saugotis


Feisbuke Aplinkos ministerija pasidalino informacija apie atliktus oro kokybės tyrimus.

„Savanorių prospekte veikiančioje oro kokybės tyrimų stotyje 19 val. išmatuota aukšta kietųjų dalelių koncentracija, ji siekė 131 µg/m³ (palyginimui – prieš gaisrą ji buvo lygi 22 µg/m³). Kitų teršalų koncentracijos buvo žemos. Kitose Vilniaus OKT stotyse teršalų koncentracijų padidėjimo neužfiksuota.

Vilniuje Panerių gatvėje AB „Ruvis“ teritorijoje užsiliepsnojo automobilių sąvartynas. Aplinkos apsaugos agentūros laboratorija paėmė aplinkos oro mėginių bei atlikti kietųjų dalelių ir kitų teršalų matavimų.

Agentūros specialistai taip pat paims nuotekų (gesinimo) vandens ėminių. Situacija stebima, visuomenė bus operatyviai informuojama gavus naujausius oro kokybės tyrimų duomenis“, – rašo Aplinkos ministerija.

Ugdymo įstaigoms bus rekomenduojama darbą vykdyti per nuotolį


Dėl užteršto oro vilniečiams kilo klausimas, ar vaikus vesti į ugdymo įstaigas.

„Nacionalinis visuomenės sveikatos centras dalijasi informacija, kad gaisro metu kylantys dūmai ypač toksiški, todėl ugdymo įstaigoms, esančioms netoli kilusio gaisro, dėl galimo neigiamo poveikio sveikatai ugdymo procesą rekomenduojama tęsti nuotoliniu būdu.

Ugdymo įstaigų sąrašą patikslins Vilniaus miesto savivaldybė, gavusi aplinkosaugininkų atliktų laboratorinių tyrimų duomenis“, – taip pat informavo Aplinkos ministerija.

Išskirtinis gaisro liudytojo pasakojimas


Visai šalia gaisro vietos gyvenantis Zenonas pasakojo, kad vaikai grįžę iš žaidimų aikštelės pasakė apie kylančius dūmus.

„Atėjau, dar nebuvo nei gaisrinės, tik keletas policijos ekipažų, – per Delfi tiesioginę transliaciją pasakojo Vilkpėdės gyventojas. – Čia yra metalo laužo supirktuvė. Gaisras prasidėjo būtent ten, kur sukrautas metalo laužas. Atvežami nenaudojami automobiliai, išimamos detalės, jie suspaudžiami ir sandėliuojami. Aišku, tas metalas apipiltas degalais, degiaisiais skysčiais ir panašiai. Ten akumuliatoriai, visos detalės, kurios duoda kibirkštį.“

Pats Zenonas, kaip buvęs savanoris ugniagesys, pastebėjo, kad vandeniu šio gaisro greičiausiai nepavyks užgesinti.

„Vanduo čia nepadeda, tokiu atveju reikia gesinti milteliais, kad paviršius negautų deguonies. Vanduo pilamas, bet iškart išgaruoja, ir tai nepadeda. Ugnis išplito labai greitai ir vanduo nepadeda“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)