Policijos vertinimu, didmeninė šio krovinio kaina – 50-100 mln. litų. Pardavus šį kiekį gatvėje mažmeninėmis kainomis krovinio vertė išaugtų iki 250-300 mln. litų.

Operatyviniame tyrime, kuris tęsėsi keletą mėnesių, dalyvavo Lietuvos, Latvijos, JAV ir Ekvadoro pareigūnai. Ekvadore sulaikyta grupė įtariamųjų. Tarp jų Lietuvos piliečių nėra, tačiau pasak Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vadovo Algimanto Kliunkos, su šiuo nusikaltimu susiję Lietuvos piliečiai šiuo metu yra užsienyje. Lietuvoje sulaikytųjų nėra.

Pareigūnai neatskleidžia, kurios Lietuvos gaujos dalyvavo šiame nusikaltime. Spaudos konferencijoje jie tepasakė, kad su šiuo kroviniu yra susiję kelių Lietuvos miestų nusikaltėliai. Pareigūnai taip pat neatskleidžia, kas yra oficialus žuvies krovinio gavėjas. Tačiau jie užsiminė, kad krovinys galėjo būti adresuotas ne Lietuvos, o bet kurios Šengeno erdvės valstybės įmonei.

Ieškant krovinio uoste, kur susikaupia tūkstančiai konteinerių, į pagalbą buvo pasitelkta Muitinės kriminalinė tarnyba ir muitinės kinologas su tarnybiniu šunimi.

Tai didžiausias sulaikytas kokaino kiekis Lietuvos teisėsaugos istorijoje. Iki šiol rekordinis kiekis buvo 40 kilogramų kokaino (sulaikytas irgi Klaipėdos uoste 2008-ųjų pabaigoje).

Pareigūnų žiniomis, didžioji dalis kokaino būtų išgabenta iš Lietuvos. Mūsų šalies rinkai toks kiekis, pasak kriminalistų, yra pernelyg didelis. Manoma, kad šalyje būtų buvę palikta iki 50 kilogramų.

Pasak A. Kliunkos, suduotas galingas smūgis organizuotų nusikaltėlių gaujų finansiniam pagrindui - už krovinį sumokėta labai daug, be to, nusikaltėliai neteko milžiniško pelno. Pareigūnai sako nežiną, už kiek Ekvadore buvo nupirkta pusė tonos kokaino. Tačiau, jų žiniomis, pavyzdžiui, Kolumbijoje perkant kokainą tiesiai iš narkokartelio kilogramas kainuoja 2,5-3 tūkst. JAV dolerių. O Ekvadore į uostą atgabentas ir jau „užkamufliuotas“ kokainas parduodamas po 10-15 tūkst. JAV dolerių.

Policijos žiniomis, į Europą kasmet atgabenama apie 200 tonų kokaino. Maždaug pusę konfiskuoja ir sunaikina teisėsaugininkai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)