Apie sukniubusį vyrą pranešė praeivė

Bendrajam pagalbos centrui apie 6 val. paskambinusi moteris pranešė, kad Žemaitės gatvėje vedžiodama šunį pastebėjo sukniubusį vyrą.

Į įvykio vietą pasiųsti Greitosios medicinos pagalbos tarnybos ekipažai iš Pelėdnagių ir Kėdainių.

„Mūsų informacinės sistemos duomenimis, skambinusi moteris sakė, kad gatvėje guli susmukęs žmogus. Ji pati buvo su šunimi, todėl prieiti arčiau negalėjo, tačiau žmogui į pagalbą suskubo mažiausiai du vyrai, kurie spaudė jam krūtinę, gaivino“, – „Rinkos aikštę“ informavo Vilma Juozevičiūtė, Bendrojo pagalbos centro atstovė viešiesiems ryšiams.

Traukė iš mirties nagų

Kalbėdama su Bendrojo pagalbos centro operatore moteris sakė, kad gulintis vyras lyg ir ėmė rodyti gyvybės ženklus, kvėpuoti. Ryšys su greitosios medicinos pagalbos dispečere buvo palaikomas visą laiką iki greitosios medicinos pagalbos brigados atvykimo.

Atskubėję medikai perėmė pacientą į savo rankas, gaivinimas buvo tęsiamas. Nelaimėlis skubiai išvežtas į Kėdainių ligoninės Skubiosios pagalbos-priėmimo skyrių.

Išgelbėti nepavyko

Deja, bet nei neabejingų kėdainiečių, nei medikų pastangos teigiamo rezultato nedavė – vyro gyvybės išgelbėti nepavyko.

Kadangi žmogus buvo rastas viešoje vietoje, Kėdainių rajono policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas mirties priežasčiai nustatyti.

„Į gydymo įstaigą buvo pristatytas sąmonę praradęs vyras, kuris gaivinamas mirė. Pirminiais duomenimis, vyras į gydymo įstaigą pristatytas be smurto požymių. Pradėtas ikiteisminis tyrimas mirties priežasčiai nustatyti“, – informavo Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyris.

Kaip padėti?

Greitosios medicinos pagalbos tarnybos medikai primena, kad pastebėjus sukniubusį žmogų, reikėtų nedelsti ir kviesti greitąją medicinos pagalbą numeriu 112.

Tuomet reiktų išsiaiškinti, ar žmogus kvėpuoja, ar reikia jį nedelsiant pradėti gaivinti. Paprastai esant stresinėje situacijoje visada padeda pagalbos centro operatorius arba greitosios medicinos pagalbos stoties dispečeris, tereikia klausyti jo nurodymų.

Įvykus staigiai mirčiai, ypač svarbios tampa pirmosios minutės, nes kiekviena praleista minutė išgyvenamumo tikimybę sumažina 10 procentų. Todėl labai svarbu žmogui šalia sukniubus ar netekus sąmonės, neišsigąsti, iškviesti greitąją medicinos pagalbą ir atlikti pradinį gaivinimą. Laiku suteikta pirmoji pagalba gali išgelbėti kito žmogaus gyvybę.