„Darom 2010“ rengėjų duomenimis, iš tūkstančio panevėžiečių akcijoje dalyvavo 9,7, Neringoje – 13,5, Vilniuje – 8,8 žmogaus. Panevėžiečiai šiukšles rinko net dvidešimtyje iš anksto numatytų vietų. Bene gausiausiai jų susirinko Skaistakalnio, Kultūros ir poilsio parkuose. Apsirūpinę grėbliais, šiukšlių maišais, žmonės rinko per metus pačių ne vietoje išmestas šiukšles. Ne vienas kalbintas talkininkas taip ir sakė: pagrindiniai šiukšlintojai esame patys. „Niekas kitas, – kalbėjo solidaus amžiaus talkos dalyvis ponas Petras, – patys teršiam aplinką, o paskui tvarkomės. Gerai dar, kad esame supratingi ir noriai atsiliepiame į kvietimą apsikuopti. O kad esame aktyvūs, įrodo gausiai į talką susirinkę panevėžiečiai.“

Tiksliai nesuskaičiavo

Akcijos „Darom 2010“ atstovė ryšiams su visuomene Lina Bliudžiūtė vakar „Panevėžio balsui“ pateikė statistiką, kiek per talkos dieną surinkta šiukšlių. „Tikslius skaičius sudėtinga pasakyti, – sakė ji, – bet, preliminariais duomenimis, visoje Lietuvoje surinkta per 15 tonų šiukšlių. Panevėžiečiai jų surinko per toną.“ Panevėžio miesto gyventojai aktyviai dalyvavo akcijoje. „Užsiregistravo apie 10 tūkstančių, o talkos dieną atėjo per 7 tūkstančius. Suskaičiavus kartu su Panevėžio rajono gyventojais, drąsiai galima teigti – talkoje balandžio 17-ąją dalyvavo apie 9 tūkstančius miesto ir rajono gyventojų“, – tvirtino akcijos atstovė spaudai.
L. Bliudžiūtė sielojosi, kad ne visi talkos dalyviai galėjo žiūrėti nemokamą koncertą „Cido“ arenoje. „Ne visiems bilietų užteko, – apgailestavo. – Panevėžio sporto arenoje telpa apie 5 tūkstančius žiūrovų, o talkoje, kaip sakiau, dalyvavo beveik dviem tūkstančiais daugiau.“

Sodino medelius

Prie Bendruomenių rūmų talkininkavę bendrovės „Teo“ Panevėžio regiono darbuotojai sodino medelius. Įstaigos vadovas Rimantas Misevičius aiškino, kad pirmiausia talkininkai surinko šiukšles Nevėžio pakrantėje ir tik tada ėmėsi svarbiausio darbo – sodinimo. Pasak jo, nuspręsta sodinti kalnines pušis, nereikalaujančias ypatingos priežiūros. „Pasodinsime 50 pušelių, – tvirtino talkininkas. – Tikimės, panevėžiečiai jų nenuniokos. Mąstome pušis apipurkšti sidabriniais dažais ir taip jas apsaugoti.“

Švarino parką

Akcija "Darom" Panevėžyje
Skaistakalnio parką tądien švarino itin gausus būrys panevėžiečių: lapus grėbstė ir šiukšles rinko miesto Savivaldybės, Panevėžio pataisos namų darbuotojai, A. Bandzos vaikų namų auklėtiniai, Jaunimo mokyklos moksleiviai ir „Tvarkos ir teisingumo“ bei Darbo partijų Panevėžio skyrių nariai.
Nors akcijos organizatoriai ir liepė negrėbstyti lapų teigdami, neva supuvę lapai – gera trąša, talkininkai nusprendė kitaip. Pasak grėbstytojų, lapų prikritę tiek, kad per jų sluoksnį negali augti žolė. Savivaldybės Miesto ūkio skyriaus vedėjas Antanas Karalevičius irgi teigė, kad lapus reikia surinkti į krūvą. „Galbūt rudenį gausime techniką, smulkinančią lapus. Tada ir bus galima jų negrėbstyti. Tačiau kol tai įvyks, nusprendėm per talką juos sugrėbti“, – aiškino jis.

Laukė bilietų

Skaistakalnio parke talkininkavo ne tik suaugusieji. Švarinimo akcijoje dalyvavo ir du mažyliai: pustrečių metukų Andrija Paškauskaitė bei dvejų metukų 3 mėnesių Ugnius Pocius. Mažieji talkininkai noriai rinko lapus, o už gerą darbą apdovanoti specialiais prizais. Talkoje dalyvavęs Jaunimo mokyklos auklėtinis „Panevėžio balsui“ aiškino norėjęs gauti nemokamą bilietą į koncertą. Padirbėti vaikinui nebuvę sunku. „Tenka retsykiais šiukšlę ne vietoje numesti, – atvirai dėstė. – Nuo šiol stengsiuosi to nedaryti. Talka – gera pamoka. Manau, ne vienas šiandien padirbėjęs susimąstys prieš šiukšlindamas.“ Du paaugliai taip pat prisipažino, kad nuo šiol neterš aplinkos ir pamokys kitus to paties.

Švarino du kartus

Asociacijos „Tautos skydas“ nariai šeštadienį antrą kartą rinkosi į talką miesto paplūdimyje Piniavoje. Mat po talkos savaitės viduryje visos surinktos šiukšlės vėl draikėsi po teritoriją, nes niekas jų neišvežė. Ten apsilankė ir „Panevėžio balso“ korespondentai. Paplūdimyje sutiktas asociacijos pirmininkas Rimantas Narkūnas džiaugėsi, kad po straipsnio dienraštyje į paplūdimį buvo atvežtas šiukšlių konteineris. „Mūsų darbas nenuėjo perniek, – kalbėjo jis. – Tikiuosi, atvažiuos transportas ir išveš šiukšles į sąvartyną. Gražiai padirbėjom. Be to, labai puiki diena pasitaikė. Matyt, Dievulis myli tuos, kurie gerus darbus dirba.“
Nors Panevėžio specialiojo autotransporto įmonė ir pripirko grėblių, šiukšlių maišų, pirštinių, jų visiems miesto švarintojams neužteko. Talkininkams teko po vieną pirštinę, o grėbliais ir kastuvais išradingi talkintojai dalijosi vienas su kitu.
Panevėžiečiai švarino: Nevėžio pakrantes, Skaistakalnio, Kultūros ir poilsio parkus, Taikos al. ir A. Baranausko g. pušynėlius, Jurginų, J. Tilvyčio, Aguonų gatves, teritoriją ties Venslaviškio ir Senamiesčio g. sankirta, teritoriją prie Nevėžio tvenkinio nuo Marių g., prie šunų vedžiojimo aikštelės Projektuotojų g., stačiatikių, senąsias miesto, Šilaičių kapines, Žagienio upelio pakrantes Skaistakalnio parke, dviračių taką nuo Savitiškio g. aplinkkelio link, kitas miesto teritorijas, daugiabučių namų kiemus.
Akcija "Darom" Panevėžyje

Akcija „Darom 2010“

Akcija „Darom 2010“ – tai „Darom 2008“ ir „Darom 2009“ tęstinis projektas. Jo pagrindinis tikslas – skatinti Lietuvos gyventojų ekologinį mąstymą, pilietiškumą, socialinį aktyvumą, stiprinti vietines bendruomenes ir žmonių lygiavertiškumo suvokimą. „Darom 2010“ – didesnės apimties projektas nei ankstesnieji. Jo metu siekta suderinti gamtos tvarkymą su edukacine programa ir interaktyviaisiais mokymais, susijusiais su pilietiškumu ir ekologija.
2009 metais akcijos metu buvo surinkta per 10 tonų šiukšlių. Panevėžiečiai tuomet surinko apie 0,7 tonos teršalų. Per šiemet vykusią akciją surinkta per 15 tonų šiukšlių. Panevėžio mieste 7 tūkstančiai talkininkų surinko per toną šiukšlių. Tikslūs kiekiai, kiek surinkta šiukšlių akcijos metu, paaiškės, kai visos šiukšlės pateks į sąvartynus.