Vienos populiariausių interneto svetainių, kuriose galima užsisakyti vienetinį rašto darbą, – „Diplominiai.lt“.

Prireiks 3800 litų

Kainos čia priklauso nuo apimties, temos, skiriamo laiko bei sudėtingumo.

Šioje svetainėje „Klaipėdos“ žurnalistai užsisakė baigiamąjį bakalauro darbą „Globalizacijos įtaka Lietuvos užsienio prekybai“.

Užpildžius užsakymo formą, netrukus gautas elektroninis laiškas, patvirtinantis, kad bus imtasi šio darbo.

Jis būsiąs vienetinis ir neprieinamas trečiosioms šalims bent pusę metų ir kainuos 3800 litų. O atsiradus bet kokiems netikslumams dėl jo autorių kaltės, šie bus ištaisyti nemokamai.

Užmokestis – tuoj pat

Paklausus apie atsiskaitymą, buvo atsakyta, kad prieš specialistams imantis darbo turi būti įmokėti 1800 litų.

„Sumokėjus užstatą, su jumis susisiekia mūsų specialistas (dėl baigiamųjų darbų – per 48 val., dėl kitų darbų – per 5 darbo dienas), kuris atliks jūsų darbą. Priklausomai nuo užsakymo aplinkybių – pavyzdžiui, jei darbas nėra labai skubus, susisiekimas gali šiek tiek vėluoti“, – rašoma elektroniniame laiške.

Likusi suma turi būti sumokama pateikiant visą darbą, kuris paprastai atsiunčiamas elektroniniu paštu.

Užsakovas turi sumokėti likutį ne vėliau kaip per dvi paras po darbo gavimo – priešingu atveju nepažadama užtikrinti užsakovo konfidencialumo.

Kursinius darbus bei referatus, užsakytus šioje svetainėje, dažniausiai atlieka magistrantūros studentai, o baigiamuosius darbus – jau įgijusieji magistro laipsnį, doktorantai, dėstytojai – atitinkamos srities specialistai.

Pasiūlė derėtis

Kitas būdas gauti bakalauro diplomą nesimokant – įsigyti jau „panaudotą“ baigiamąjį darbą. Jų galima rasti ir nemokamai, tačiau dėl laisvos prieigos tokią autorystę lengva nustatyti.

Tačiau galima nusipirkti kūrinį, kurį autorius naudojo tik kartą vienoje mokslo įstaigoje. Žurnalistai susisiekė su Valdu, siūliusiu bakalauro darbą ekonomikos tema. Šis jau buvo pristatytas Socialinių mokslų kolegijoje.

Vaikinas savo kūrinį siūlėsi parduoti už 2 tūkst. litų. „Dėl kainos galime derėtis. Apklausą atlikau pats, duočiau visas anketas. Neturėtų niekas tavęs pagauti“, – įkalbinėjo Valdas.

Už porą tūkstančių litų svetimo proto produktą pristatyti kaip savo susigundę studentai rizikuoja – pažeidę akademinio sąžiningumo nuostatą jie gali būti šalinami iš aukštosios mokyklos.

Kaltės neįžvelgia

Pasak „Diplominiai.lt“ atstovo Tomo, pagalbą studentams jie teikia jau aštuntus metus.

„Daugiausiai užsakymų gauname prieš egzaminų sesijas žiemą ir pavasarį. Ne piko metu per mėnesį gaunami keli užsakymai, o prieš sesijas jų skaičius smarkiai padidėja. Darbų kainos gali siekti iki 5 tūkst. litų“, – pasakojo vaikinas.

Daugiausiai užsakymų pasitaiko populiariausioms specialybėms – ekonomikai, vadybai. Tačiau yra tekę „padėti“ ir medikams. Anot Tomo, dėl perkamų baigiamųjų darbų studentų mokymosi kokybė neprastėja.

„Studijų metu įsigyjami vienas du darbai. Daugiau tiesiog neįperkama. Nemanau, kad nuo tų poros ne savų darbų suprastėja žinojimas ir išsilavinimas. Studentai į mus kreipiasi ne dėl to, kad yra neišprusę ar kvaili, – jie tiesiog visko nespėja“, – teigė interneto svetainės „Diplominiai.lt“ atstovas, pats studijas baigęs savo jėgomis.

Paklaustas apie akademinį sąžiningumą Tomas teisinosi, kad sukčiauja studentai, o ne tie, kurie jiems siūlo paslaugas: „Mes tik parduodame savo kūrybinį produktą – mintis ir žinias. Tai yra legalu ir leidžiama įstatymų. O ką studentai su nusipirktais darbais daro – jau ne mūsų reikalas.“

Gresia griežta bausmė

Klaipėdos universiteto rektorius Vladas Žulkus teigė, kad baigiamųjų rašto darbų plagijavimas nėra dažnas reiškinys. Tačiau, anot jo, netoleruotinas net ir dalinis rašto darbo nurašymas.

„Mano praktikoje pasitaikė atvejų, kai buvo pateikti kursiniai darbai, dėl kurių autorystės kilo abejonių. Nebuvo nurodyta dalis informacijos šaltinių – tokiu atveju darbas laikomas plagiatu“, – aiškino V.Žulkus.

Anot jo, kiekvienam plagijavimu įtariamam studentui gresia skirtingos nuobaudos. Tačiau pagautas su svetimu baigiamuoju darbu studijų jis nebaigs.

„Jeigu studentas sugeba nusirašyti baigiamąjį darbą, kalčiausias yra jo kuratorius. Jei vyktų normalus darbo procesas, o ne susitinkama kartą per pusmetį ir atsisveikinama iki gynimo, tai būtų neįmanoma“, – dabartinę sistemą kritikavo rektorius.

Įsigalėjusi saviapgaulė

Lietuvos studentų sąjungos viceprezidentas Dainius Dikšaitis tvirtino, kad žinias turinčio patikrinti baigiamojo rašto darbo pirkimas yra saviapgaulė.

„Išėjęs į veiklos pasaulį studentas turės naudotis savo galva ir įgytomis žiniomis. Nupirktas rašto darbas ir taip gautas diplomas jam vertės nepridės“, – mano studentų atstovas.

„Tačiau gyvename sąlygomis, kai dažnai užtenka tik paties aukštojo mokslo baigimo fakto, o patirtis bei įgūdžiai neturi lemiamos reikšmės. Todėl ir yra palanku imituoti mokymąsi bei pasinaudoti galimybe be vargo gauti baigiamąjį darbą“, – mintimis dalijosi D.Dikšaitis.

Jo nuomone, norint išspręsti plagijavimo problemą, reikia griežtinti atsakomybę už rašto darbų pirkimą bei pardavimą, o ir dėstytojai esą turėtų atsakingiau tikrinti studentų darbų autentiškumą.

„Laikas imti vertinti ne diplomą ar pažymius, kuriuos irgi nesunku nusipirkti, o žinias, mąstymą bei gebėjimus. Tuomet nebeliks preteksto baigiamiesiems darbams pirkti“, – samprotavo Vilniaus universiteto studentas.