„Geriau reitinge figūruoti, negu nebūti visai, tačiau užimta pozicija kukli“, - DELFI sakė kandidatas į švietimo ir mokslo ministrus, Liberalų sąjūdžio vicepirmininkas Gintaras Steponavičius. G. Steponavičius teigė matąs rezervų Lietuvos aukštųjų mokyklų kilimui pasauliniame reitinge. Tai jis sieja su aukštojo mokslo pertvarka, kurios nevykdymas, jo nuomone, šaliai jau daug kainavo.

G. Steponavičius aiškino, kad pasauliniuose reitinguose Lietuvos aukštosios mokyklos atsiduria ne pirmą kartą, jos yra patekusios ir į geriausiųjų 500-uką.

R.Šimašius: gerai, kad yra bent toks įvertinimas

„Įvertinimas neatrodo blogas, džiugu, kad yra bent toks įvertinimas, nors, žinoma, visą laiką galėtų būti ir geriau“, - teigė Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) prezidentas Remigijus Šimašius.

R. Šimašius sakė prisijungiantis prie VU pasidžiaugimo rezultatu, tačiau, anot jo, reikia rūpintis, kaip pritraukti gabiausius studentus Lietuvoje studijuoti bent bakalauro studijas. „Kitas dalykas – kaip užtikrinti geresnę mokslo kokybę bei teikti efektyvų išsilavinimą“, - kalbėjo ekspertas.

Pasak R. Šimašiaus, kad ir koks būtų reitingas, turime suvokti, jog ne tik Lietuvos, bet ir daugybės kitų šalių aukštojo mokslo sistema serga panašiomis ligomis. „Todėl orientuotis, tarkime, į vidurkinius, arba šiek tiek aukštesnius nei vidurkinius lygius galima, bet tai savaime nereiškia jokio didelio pasiekimo. Norint būti tikrai gera aukštąja mokykla, reikia kelti gerokai didesnes ambicijas ir žiūrėti, kaip jas įgyvendinti“, - aiškino pašnekovas.

R. Šimašius skeptiškai vertina galimą greitą tolesnį VU kilimą reitinge. „Manau, galima tai padaryti, bet tikrai greito kilimo sunku tikėtis“, - sakė jis.

„Reitingas lieka reitingu. Na, nesame pirmajame šimtuke, mūsų vieta maždaug atitinka lygį. Aišku, norėtųsi geriau, bet maždaug tą vaizdą atitinka“, - reitingavimo rezultatus vertino VU profesorius, Studijų kokybės vertinimo centro (SKVC) specialistas Vytautas Daujotis.

Be to, pasak V. Daujočio, nereikia griežtai tikėti, kad reitinge nustatyta vieta tiksli – VU esą galėjo atsidurti ir šimtu vietų toliau.

V. Daujočio manymu, galimybė pasitempti reitinge ar joje atsidurti kitoms šalies aukštosioms mokykloms bus tada, jei Lietuva po įvairius universitetus išskaidytas pajėgas sutelks į kelias aukštąsias mokyklas. „Kol tai nebus padaryta – neįmanoma. Esame per daug išsibarstę“, - kalbėjo profesorius.

M.Adomėnas: pasiekimas per prastas

„Pozityvu tai, kad VU orientuojasi į pasaulinį, tarptautinį veiklos įvertinimą ir seka savo poziciją“, - teigia Demokratinės politikos instituto prezidentas, naujojo Seimo narys konservatorius-krikdemas Mantas Adomėnas.

„Kita vertus, vieta, kuri vertinama kaip didelis pasiekimas – tarp 500-600 vietos - iš tiesų nėra gera. Būti pirmajame antro penkišimtuko šimtuke iš tiesų nėra nei ambicingas, nei kažkoks žymus pasiekimas. Tai yra labai realus įvertinimas ir aš labiau norėčiau matyti, kaip VU galvoja patekti į pirmąjį, antrąjį šimtuką ir galvoja būdus, kaip savo situaciją radikaliai gerinti. Nereikėtų tenkintis situacija, kad VU iš viso atsirado horizonte“, - įsitikinęs M. Adomėnas.

M. Adomėno nuomone, VU džiūgavimas per ankstyvas, o jei VU vieta reitinge yra geriausias Lietuvos aukštųjų mokyklų pasiekimas, - tuomet jis per prastas.

Pašnekovo nuomone, svarbus žingsnis stiprinant aukštojo mokslo potencialą yra aukštųjų mokyklų stambėjimas. Tačiau, anot M.Adomėno, be aukštųjų mokyklų iniciatyvos, be suvokimo, kad kitaip jos bus pasmerktos likti netgi anapus tokių reitingų radaro, nesuvokus, kad tikrai reikia orientuotis į tarptautinį kontekstą ir bandyti jame kilti, minėtas optimizavimas neįvyks.

M. Adomėno teigimu, naujosios Vyriausybės programoje neabejotinai bus įrašyta nuostata ir finansinėmis, ir organizacinėmis priemonėmis skatinti universitetų jungimąsi, kooperavimąsi ir mokslinio potencialo telkimą bei stambėjimą. „Universitetai, kokie jie yra dabar, negali labai toli kur pakliūti. Kad išlaikytume reikšmingą, kokybišką dabartinį mokslo institucijų tinklą, mokslo potencialo per mažai“, - aiškino pašnekovas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją