„Reiškiame neigiamą nuomonę ir nepritariame tokiems siūlomiems įstatymo papildymams. Nuskambėję siūlymai nėra ir nebuvo derinami su Katalikų Bažnyčios vadovybe. Suprantame, kad privalomos tikybos pamokos turėtų būti tik privačiose katalikiškose mokymo įstaigose, bet ne valstybinėse mokymo įstaigose“, – rašoma Lietuvos vyskupų konferencijos pirmininko arkivyskupo Sigito Tamkevičiaus pasirašytame pranešime spaudai.

Pasak jo, šiuo metu valstybinėse mokymo įstaigose esama dorinio ugdymo pamokų pasirinkimo ir jų įgyvendinimo praktika pilnai pasitarnauja visiems norintiems pasirinkti tikybos arba etikos pamokas bei nepažeidžia niekieno laisvės laisvai apsispręsti dėl savo dorinio ir / ar religinio ugdymo.

„Katalikų Bažnyčia gerbia žmogaus teisę laisvai pasirinkti, kokį dalyką mokytis mokykloje. Bažnyčia primena, kad iki vaiko pilnametystės tikintiems tėvams tenka pareiga, atsakomybė bei jų krikščioniškas pašaukimas pasirūpinti, kad jų vaikas įgytų reikiamų tikėjimo žinių, augtų ir formuotųsi katalikiško ugdymo dvasioje“, – teigiama pareiškime.

Tačiau pasak Seimo nario J. Narkevičiaus, „tinkamas religinis ugdymas gali daryti didelį poveikį ugdant žmogiškumą ir užkertant kelią vaikų bei jaunimo nusikalstamumui.“

„Dabar galiojančiame įstatyme yra numatyta pasirinkimo teisė tarp tikybos ir etikos, o tai sudaro prielaidą skirtingam šių dalykų pasirinkimui (tai yra vienais metais renkantis tikybos, kitais – etikos pamokas) ir neužtikrina galimybių mokiniui susipažinti su tomis dvasinėmis vertybėmis, kurias teigia religija ir kurių reikia bręstančiai asmenybei“, - rašoma J. Narkevičiaus pasiūlyme.

Parlamentaro nuomone, mokinių tėvų ar globėjų apsisprendimą tikėjimo atžvilgiu dažniau lemia asmeniniai motyvai bei išoriniai veiksmai, todėl esą būtų tikslinga įvesti privalomą tikybos dėstymą mokyklose vaikams iki 14 metų.

„Manau, kad tikybos mokymasis nieko blogo nėra, šiaip tai teigiamas dalykas. Ypatingai dabartiniu metu, kai mūsų valstybėje dorovės idėjos yra labai skirtingai vertinamos, kai parenkamos neaiškios vaiko sąmonę iškreipiančios idėjos. Atsižvelgiant į tai, kad mokyklose ne visada pasirenkamas tikybos dalykas, o jis nepasirenkamas dėl informacijos trūkumo ir iškraipymų. Siūlau, kad tikybos pamoka, kaip dalykas, būtų privalomas. Kalbama ne vien apie krikščionių tikybą, kalbama ir apie bendruomenės arba namie išpažįstamos tikybas, kad iki keturiolikos metų vaikams tėvai turėtų teisę parinkti - arba vien tikybą, arba tikybą kartu su etika“, - sakė J. Narkevičius.

Šiam siūlymui nepritarė ir Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas, pastabų išsakė parlamento Teisės departamentas, pritarimo nesulaukta ir iš Seimo narių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)