DELFI šaltinių duomenimis, krata vykdoma dėl prokuratūroje atliekamo tyrimo.

Valstybės saugumo departamento atstovas DELFI patikino, kad jie apie kratas mokykloje nieko nekomentuos.

V. Kačialovo gimnazija pareigūnų dėmesio centre atsidūrė spalio pradžioje pasirodžius informacijai apie tai, kad gimnazijos moksleiviai nuolat vežami į Rusijos rengiamas sukarintas stovyklas.

Pareigūnai lankosi ir Sofijos Kovalevskajos vidurinėje mokykloje.

„Taip, Jūsų įvardintose mokyklose dirba Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai“, - DELFI patvirtino komisariato Komunikacijos poskyris.

Prokurorė: kratos tęsis visą dieną

Vilniaus apygardos prokuratūros Labai sunkių nusikaltimų skyriaus vyriausioji prokurorė Rita Aliukonienė DELFI patvirtino, kad rusiškose mokyklose atliekamos kratos.

„Skyriaus prokuroras dar negrįžęs iš procesinių veiksmų atlikimo, kratos yra atliekamos, ir, matyt, jos tęsis iki darbo dienos pabaigos“, – sakė R. Aliukonienė.

Prokurorė pažymėjo, kad atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl moksleivių kelionių į stovyklas: „Šiandien esame nusprendę procesinius veiksmus atlikti kol kas dviejose mokyklose, kaip bus vėliau, žiūrėsime ateityje, tai susiję su tuo, apie ką jūs ir kiti rašėte.“

Vyriausioji prokurorė kol kas susilaikė nuo komentarų apie atliekamą tyrimą: „Šiandien atliekami procesiniai veiksmai, kurie, aišku, turės atgarsį visuomenėje, bet koks komentaras būtų per ankstyvas, nenorime, kad būtų padaryta žalos.“

R. Aliukonienė pabrėžė, kad tyrimas dar tik pradėtas, įtarimai kol kas niekam nepareikšti. „Žinoma, visko gali būti, – sakė ji. – Kad pareikštume įtarimus, reikia surinkti pakankamai duomenų, patvirtinančių galimą žmogaus padarytą nusikaltimą arba tai paneigti dokumentais – šiandien atliekami intensyvūs ikiteisminio tyrimo veiksmai ir įtarimų pareiškimas bus ne šios dienos klausimas.“

Direktorės pavaduotoja: net nežinau, kad pas mus krata

„Pirmiausia aš net nežinau, kad pas mus krata, nes niekas mūsų neinformavo. Visų antra, ten dar kažkas vyksta, tačiau nieko negaliu komentuoti. Visi stovi ir laukia, kol iš ten išeis, bet mes nieko nežinome. Mokymo procesas iš dalies nutrauktas. Kažkaip išsisukom“, – DELFI sakė V. Kačialovo gimnazijos direktorė pavaduotoja Danuta Jablonskaja.

Apie tai, kad Vilniaus Sofijos Kovalevskajos vidurinės mokyklos ir Vasilijaus Kačalovo gimnazijos moksleiviai nuolat vežami į Rusijos rengiamas sukarintas stovyklas, buvo apskelbta spalio pradžioje. Generalinė prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo padėjimo kitai valstybei veikti prieš Lietuvos Respubliką.

Paaiškino, kur vykdė kratas

Vilniaus apygardos vyriausiasis prokuroras Ramutis Jancevičius sakė, kad Vilniaus policija atliko kratas „mokyklų administracinėse patalpose“ – pas mokyklos vadovus ir vieną mokytoją.

Be to, kratos atliktos ir pas kai kuriuos fizinius asmenis. „Tai tie asmenys, kurie susiję su moksleivių kelionėmis“, – sakė jis.

„Jokių pretenzijų prokuratūra moksleiviams neturi“, – pabrėžė R. Jancevičius.

Jo teigimu, Rusijos žiniasklaida skelbia, kad moksleiviai įtariami tėvynės išdavimu. „Tai visiška nesąmonė ir visiškas absurdas, prokuratūra moksleiviams neturi absoliučiai jokių pretenzijų, jie nėra prokuratūros tyrimo objektas“, – sakė R. Jancevičius.

Prokuroro teigimu, prokuratūroje atliekamas ikiteisminis tyrimas pagal Baudžiamojo kodekso 118 str. – dėl padėjimo kitai valstybei veikti prieš Lietuvos Respubliką. Už tai yra numatytas laisvės atėmimas iki 7 metų.

„Patikėkite, neįvardysiu, ko mes siekiame ir ką tikimės kratų metu rasti, tai yra tyrimo paslaptis, o kodėl darėme kratą dabar, galiu atsakyti – šiandien ne 1936-ieji metai, naktimis mes tokių veiksmų neatlikome ir neatliksime, nesame ta valstybė, apie kurią šiuo metu kalbame labai plačiai“, – kalbėjo R. Jancevičius.

„Tyrimas liečia dviejų mokyklų atskirus asmenis – kaip jūs manote, kodėl tuo pačiu metu į tą pačią stovyklą vyksta dviejų skirtingų mokyklų moksleiviai“, – R. Jancevičius nepaneigė galimybės, kad šioje byloje netrukus atsiras ir įtariamųjų.

Paklaustas, ar su tyrimu nėra susiję Rusijos ambasados darbuotojai, Vilniaus apygardos prokuratūros vadovas sakė: „Tai tyrimo objektas, į klausimą atsakysiu šiokiu tokiu klausimu – jūsų kolegos iš televizijos yra rodę kai kuriuos reportažus iš kai kurių mokyklų vakarais, kai buvo pastebėti asmenys, kurie lankosi mokykloje ir bando „verbuoti“ važiuoti moksleivius mokytis į tam tikrą užsienio valstybę.“

„Moksleiviai nėra mūsų tyrimo objektas, faktas apie važiavimą yra akivaizdus“, – pabrėžė prokuroras.

„Jeigu jūsų vaikas išvažiuoja į kitą valstybę ir jam į rankas įteikiamas automatas, be to, istorija dėstoma visiškai priešingai negu yra reali ta istorija, tai manau, ir pats gausite atsakymą – tokie veiksmai nepadeda veikti valstybei“, – kalbėjo R. Jancevičius.

Jis neatmetė galimybės, kad „tyrimo objektu“ gali tapti ir Vilniaus savivaldybės darbuotojai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3706)