„Sudaryti sąlygas lenkų kalbos kaip antrosios užsienio kalbos mokymui mokyklose. Kodėl tik rusų , vokiečių arba prancūzų, kodėl negalėtų būti lenkų kalba?“ – pristatydamas planą trečiadienį po Vyriausybės posėdžio žurnalistams sakė Ministro pirmininko tarnybos kancleris Deividas Matulionis.

Jis sakė, kad lenkų kalbą mokyklose ketinama siūlyti artimiausiu metu.

„Švietimo ministerija galvoja tai siūlyti artimiausiu metu. Man atrodo, Lenkija yra kaimynė, didelė šalis, todėl būtų gražu, jeigu Lietuvoje būtų daugiau mokančių lenkų kalbą“, – DELFI vėliau sakė D. Matulionis.

Kol kas nėra tyrimų, koks galėtų būti lenkų kalbos mokymosi poreikis.

Iki šiol Lietuvos mokyklose kaip antrąją užsienio kalbą galima rinktis rusų, prancūzų, vokiečių. Pirmąja užsienio kalba dažniausiai renkamasi anglų.

Taip pat norima tautinių mažumų mokyklose dirbantiems mokytojams kompensuoti dalį transporto išlaidų, jei mokytojas vyksta iš toliau.

Šiame regione, anot D. Matulionio, planuojama statyti naujas lietuviškas mokyklas ir vaikų darželius.

Trečiadienį Vyriausybės posėdyje nutarė, kad kad prie tautinių mažumų ir mišrių mokyklų mokinių krepšelių bus mokamas 20 proc. priedas, anksčiau jis buvo 15 proc. Nuo rugsėjo tautinių mažumų mokyklose bus skiriama daugiau laiko lietuvių kalbos pamokoms.

Statys pramonės parką

Svarstant priemonių planą, nuspręsta skatinti tiesiogines investicijas į Vilniaus kraštą. Planuojama valstybės ir savivaldybių lėšomis įsteigti pramoninį parką. Kol kas nežinoma, kur jis galėtų atsirasti, renkamasi iš trijų vietų: šalia Vaidotų, Šalčininkų arba Švenčionių rajono.

Taip pat, anot D. Matulionio, numatoma asfaltuoti kai kuriuos Vilniaus ir Šalčininkų rajonų žvyrkelius, galutinai apsispręsti dėl Jašiūnų dvaro sutvarkymo ir pritaikymo turizmui.

„Jūs turbūt puikiai žinote, kad Vilnius pritraukia daug investicijų, tačiau regionas savo ekonominiu ir socialiniu vystymusi atsilieka nuo Lietuvos vidurkio: yra pakankamai aukštas nedarbas, Švenčionių ir Šalčininkų rajonai yra įtraukti į probleminių rajonų sąrašą. Iš dalies dėl to atsiranda daug nesusikalbėjimo su vietinėmis bendruomenėmis. Mes puikiai žinome, kad ten dominuoja lenkų tautinė mažuma“, – žurnalistams sakė D. Matulionis, paklaustas, kodėl susirūpinta būtent šiuo regionu.

Priemonių planą ministrų kabinetas svarstė trečiadienio pasitarime, kuriame nuspręsta, kad šios priemonės turės sugulti į ministerijų strateginius veiklos planus.

Ministro pirmininko tarnyboje planuojama įkurti atskirą padalinį, kuris prižiūrės šio plano įgyvendinimą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)