Manoma, kad Airijoje šiuo metu gali gyventi iki 100 tūkstančių lietuvių. Airijos prezidentė pareiškė viltį, kad didžioji jų dalis kada nors sugrįš į Tėvynę. „Esu įpratusi susitikti su lietuviais Airijoje: jie labai nuoširdūs ir didžiuojasi savo šalimi. Tikiu, kad mano ir mano vaikų karta gerai pažins Lietuvą ir kaip turistai, ir kaip studentai, ir kaip lietuvių vaikų motinos ir tėvai“, - kalbėjo viešnia.

“Aš tikiuosi, kad grįždami lietuviai atsiveš ir Airijos merginų“, - Airijos prezidentės mintį apie dviejų tautų draugystę pratęsė V. Adamkus.

Tuomet viešnia atsakė: „Dar tikiuosi, kad lietuvės merginos išmokys airius šokti. Tai būtų labai gerai“.

Airijos prezidentės M. McAleese viešnagė Lietuvoje yra pirmasis valstybinis jos vizitas mūsų šalyje. Sveikindamas Airijos prezidentę V. Adamkus pabrėžė, kad jam ypač malonu priimti šalies, su kuria Lietuvą sieja ypatingi ryšiai ir partnerystė, vadovę.

„Lietuvą ir Airiją vienija panaši istorinė patirtis, dėmesys kalbos ir kultūros savitumui, narystė Europos Sąjungoje, bendros vertybės, tikslai ir interesai. Mus ypač suartinantis ryšys - gausi lietuvių bendruomenė Airijoje. Tai žmogiškasis tiltas, jungiantis mūsų šalis“, - teigė V. Adamkus.

Jis padėkojo Airijai už tai, kad ten gyvenantys lietuviai gali nevaržomai puoselėti savo kalbą, tradicijas ir jaustis lygiaverčiais bendruomenės nariais.

Pažymėję, kad Lietuvą ir Airiją suartina sėkmingas bendradarbiavimas politinėje, mokslo, švietimo, kultūros srityse, valstybių vadovai sutarė, kad būtina aktyviau plėtoti abipusius ekonominius ryšius, skatinti investicijas.

„Airijos, „keltų tigro“, sėkmės pavyzdys Europos Sąjungoje yra įkvėpimo šaltinis Lietuvai, kuri taip pat žengia gerovės kūrimo keliu“, - teigė Lietuvos prezidentas, pažymėdamas, kad Lietuvai labai įdomi Airijos patirtis sėkmingai įsisavinant ES struktūrinius fondus, kuriant žinių ekonomiką, skatinant eksportą ir pritraukiant investicijas.

V. Adamkus pabrėžė, kad ir Lietuva yra pasirengusi pasidalinti su Airija savo žiniomis sėkmingai integruojant skirtingų tautybių ir kultūrų gyventojus, savo įdirbiu santykiuose su rytiniais kaimynais.

Airijos prezidentės teigimu, Lietuva savo patirtimi su ES rytiniais kaimynais atveria visai bendrijai naujas bendradarbiavimo perspektyvas su šiuo regionu. „Mes - Lietuva ir Airija bei visa Europos Sąjunga - turime dirbti kartu, kad šis regionas džiaugtųsi mūsų taip branginamomis laisvės, demokratijos, žmogaus teisių vertybėmis, gerove ir stabilumu“, - pabrėžė Airijos prezidentė.

Valstybių vadovai apsikeitė dovanomis: V. Adamkus įteikė Airijos prezidentei Joanos Noreikaitės skulptūrą “Šalis prie jūros“ iš gintaro, sidabro, marmuro ir bronzos, jos vyrui - šešis sidabrinius Lietuvos miestų medalius. M. McAleese padovanojo Lietuvos prezidentui skulptūrą - laivą iš plieno, o poniai Almai Adamkienei - dubenį, inkrustuotą sidabru.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją