„Grįždamas į Tėvynę, jaučiau, kad savo žiniomis, įgyta patirtimi privalau prisidėti prie mokslo padėties Lietuvoje gerinimo, reformų vykdymo ir ypač prie požiūrio į mokslą keitimo. Svarbiausia padėti suprasti, kad investicijos į mokslą yra kartu ir investicijos į ateitį“, – grįžimo motyvus vardijo Daumantas Matulis. Pasak dabar Biotechnologijos Institute dirbančio mokslininko, jo ir kartu užsienyje gyvenusios šeimos nuomonės sutapo – jie visada žinojo, kad grįš į Lietuvą.

Džiaugdamasis gauta projekto „Kryptis – namo“ stipendija D. Matulis teigė, kad nesijaučia esantis išskirtinis į Tėvynę grįžęs mokslininkas. „Grįžusių ir Lietuvoje sėkmingai dirbančių kolegų yra nemažai, visi galime būti sektinu pavyzdžiu užsienyje esantiems lietuviams“, – sakė D. Matulis.

Projekto organizatoriai sulaukė dviejų dešimčių paraiškų stipendijai gauti, daugiausia – iš mokslininkų, atstovaujančių tiksliuosius mokslus: fiziką, chemiją, informatiką. Pagrindinėmis grįžimo į Lietuvą priežastimis projekte dalyvavę mokslininkai nurodė norą užsienyje įgytas žinias pritaikyti Lietuvoje, atžalas turintys kandidatai akcentavo vaikų išauginimo lietuviais svarbą. Daugelis mokslininkų teigė dėl šių priežasčių atsisakęs žymiai didesnio atlyginimo užsienyje.

Mokslininkų pateiktas paraiškas vertino nepriklausomi Švedijos mokslo tarybos ekspertai. Tai buvo pirmasis atvejis Lietuvos mokslo istorijoje, kai, siekiant užtikrinti mokslininkų konkurso skaidrumą ir objektyvumą, pasitelkta profesionali, nepriklausoma užsienio ekspertinė organizacija.

Ekspertai iš Švedijos išrinko šešis kandidatus į stipendiją – mokslininkus, prisidedančius prie mokslo potencialo Lietuvoje didinimo – Daumantą Matulį, Martyną Gavutį, Irutę Girkontaitę, Česlovą Venclovą, Aidą Alaburdą, Miką Vengrį – ir pateikė rekomendaciją skirti stipendiją biochemikui Daumantui Matuliui. Nepriklausomų ekspertų nuomonė sutapo su laimėtoją patvirtinusia Stipendijos komisija Lietuvoje, kurią sudarė šalies mokslo, visuomeninių ir valstybinių organizacijų atstovai.

Metus trunkantis projektas „Kryptis-namo“ pradėtas vykdyti 2006 m. gruodį. Jo tikslas - paskatinti išvykusius Lietuvos gyventojus grįžti į tėvynę bei paraginti Lietuvos visuomenę ir valdžios institucijas aktyviau vykdyti išvykusių tėvynainių susigrąžinimo veiklą.

Įteikus stipendiją mokslininkui projektas „Kryptis – namo“ tik įpusėjo: kompanija „TeliaSonera“ taip pat yra įsteigusi 20 tūkst. litų premiją bet kuriam Lietuvos ar užsienio fiziniam arba juridiniam asmeniui už didžiausią indėlį į užsienį išvykusių gyventojų susigrąžinimą arba piliečių išlaikymą Lietuvoje.

Šiai premijai įteikti suburta atskira atrankos komisija, kurios užduotis – stebėti Lietuvoje vykstančius procesus bei sudaryti sąrašą institucijų, organizacijų arba privačių asmenų, kurie savo veikla prisideda prie emigrantų grįžimo į Lietuvą arba piliečių išlaikymo šalyje. Iš šių kandidatų komisija išrinks ir 2007 m. gruodžio mėn. paskelbs, kam skiriama premija. Komisijoje dirbs gerą reputaciją pelnę visuomenėje garsūs įvairių veiklos sričių atstovai – Algimantas Čekuolis, Voldemaras Chomičius, Leonidas Donskis, Halina Kobeckaitė, Gitanas Nausėda, Romas Sakadolskis, Virginijus Savukynas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją