Bažnyčios bendruomenės nariai surengė taikią protesto akciją parapijos namų kieme bijodami, kad išnykus klebonijai ateis ir bažnyčios eilė. Jie pastatė per tuziną medinių kryžių.

"Tai iš Lietuvos istorijos glūdumų atėjusi tradicija. Kai lietuviams kyla grėsmė, jie ginasi kryžiumi", - sakė akcijoje dalyvavęs lietuvių kilmės parapijietis Peteris Verseckas.

Priešais parapijos namus jis pastatė dydžiu iš kitų išsiskiriantį kryžių. Šis vyras nuo pat gimimo yra Šv. Juozapo parapijos narys. Jis nenori prarasti šventovės, kurioje buvo pakrikštytas ir kurioje tuokėsi jis, jo draugai ir artimieji.

"Jei išvyksti kur nors, prabėga laikas, grįžęs randi ją ten, kur ji stovėjo nuo pirmos tavo prisiminimų dienos", - sentimentais dalijosi P.Verseckas. Prieš porą metų tikintieji remontavo parapijos namus. Sutvarkė lubas, grindis, duris ir vidaus sienas. Tačiau Hartfordo arkivyskupija teigia, kad pastatas griūva ir jokia renovacija jo neišgelbės. Taip pat pabrėžiama, esą parapijos namų griovimas jokiu būdu nereiškia, kad bus griaunama ir Šv. Juozapo bažnyčia.

Arkivyskupijos atstovas paaiškino, kad iniciatyvą sunaikinti parapijos namus iškėlė bažnyčios administratorius amerikietis Chacko Kumplamas. Jis pats paprašė uždaryti ir nugriauti pastatą, esą parapijiečių surenkamų lėšų nepakaks, kad patalpos būtų deramai suremontuotas. Bažnyčios administratoriaus prašymas arkivyskupijoje kol kas nepatenkintas, laukiama oficialaus rašto.

P.Verseckas ir kiti parapijiečiai jau yra įgiję karčios patirties. Kai prieš keletą metų buvo uždaryta Šv. Juozapo mokykla, netrukus parapijiečiai buvo priversti atsisveikinti ir su savo kunigu. "Tapatumas - esminis dalykas, - sakė vyriškis. - Jei ima griauti namus, žmonėms atrodo, kad galbūt bus naikinama ir bažnyčia."

Lietuviška Šv. Juozapo parapija buvo įkurta 1894 metais. Plytų bažnyčia pastatyta 1904 metais. Ji tapo pirmuoju lietuvių tikėjimo centru Konektikute.