Valstybės vadovas pripažino esąs už tai, jog visi lietuviai, kad ir kur begyventų, galėtų išsaugoti Lietuvos pilietybę. Tačiau jis nusprendė grąžinti įstatymą svarstyti Seimui.

„Lietuvis, kur begyventų, jei išreiškė norą turėti Lietuvos pilietybę, aš visa širdimi, visais jausmais tam pritarčiau. Deja, ne viską kartais tik jausmais galima spręsti. Yra tvarka, jos laikausi“, - penktadienį spaudos konferencijoje, kurią surengė ketvirtųjų prezidentavimo metinių proga, sakė V. Adamkus.

„Man yra pristatytos teisininkų analizės ir išvados, kad šis įstatymas prieštarauja Konstitucijai ir kartu apeina griežtą Konstitucinio Teismo nutarimą. Teisinėje valstybėje niekam nevalia pažeidinėti pagrindinio įstatymo. Konstitucija yra viršiausia tarp visų kitų įstatymų. Nepaisydamas įvairių vertinimų ar emocijų, visada stovėsiu jos pusėje“, - pažymėjo prezidentas.

Naują Pilietybės įstatymo redakciją, kurią parengė liberalcentristo Armino Lydekos vadovaujama darbo grupė, Seimas priėmė birželio pabaigoje. Įstatymas, be kita ko, numato, kad asmenys, įgiję ES ar NATO narės pilietybę, gali išlikti ir Lietuvos piliečiais. Lietuvišką pasą gali gauti ir išeivių vaikai, kurie gimdami automatiškai įgyja kitos šalies pilietybę (pavyzdžiui, Airijos).

Iš karto po balsavimo buvo prabilta, kad dėl tokio įstatymo gali būti kreipiamasi į Konstitucinį Teismą. Vieni tvirtino, jog dviguba pilietybė žadama pernelyg plačiam ratui žmonių, kiti aiškino, jog kai kurie lietuviai paliekami už borto.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją