1) 74 proc. apklaustųjų sutiko, kad žydai labiau lojalūs Izraeliui nei Lietuvai;

2) 65 proc. respondentų Lietuvoje nurodė, kad žydai pernelyg daug ir plačiai kalba apie tai, kas jiems nutiko per Holokaustą;

3) 48 proc. apklausos Lietuvoje dalyvių pritarė stereotipui, kad žydams rūpi tik jų pačių gerovė;

4) 45 proc. pareiškė sutinką su teiginiu, jog žydai pernelyg įtakingi tarptautinėms finansų rinkoms.

Kaip praneša Lietuvos žydų bendruomenė, pagal antisemitizmo paplitimą Lietuva tarp 102 valstybių atsidūrė 40-oje vietoje.

Tai blogesnis rezultatas nei Estijoje ir Latvijoje. Jei Lietuvoje antisemitinėmis pažiūromis vadovaujasi 36 proc. suaugusių asmenų, tai Estijoje tokių yra 22 proc., Latvijoje - 28 proc.

„Indekso rezultatai verčia kritiškai vertinti esamą padėtį. Reikia pripažinti, kad kompleksinių priemonių kovoje su antisemitizmu Lietuvoje iki šiol imtasi nebuvo, todėl bendram darbui telkiame visus neabejingus“, - teigia Lietuvos žydų bedruomenės pirmininkė Faina Kukliansky.

Bendra pasaulinio tyrimo tendencija rodo, kad vyresni žmonės labiau linkę į antisemitizmą nei jauni. Lietuvoje situacija kitokia: jaunimo ir viduriniojo amžiaus atstovų rezultatas beveik identiškas: 18-34 m. amžiaus grupėje tokiomis pažiūromis vadovaujasi 31 proc., 34-49 m. amžiaus grupėje - 30 proc.

Indeksą inicijuoja ir kasmet atnaujina Jungtinėse Amerikos valstijose 1913 m. įkurta nevyriausybinė organizacija „Anti-Defamation League“. Naujausias tyrimas atliktas 2013 m. liepos-2014 m. vasario mėnesiais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (370)