"Labai aiškiai turiu įvertinti, kad laikau tokį elgesį netinkamu, kaip skatinantį smurto kultūrą politikoje", - po TS-LKD prezidiumo posėdžio žurnalistams sakė partijos lyderis premjeras Andrius Kubilius.

Pasak TS-LKD Politikos komiteto pirmininko europarlamentaro Vytauto Landsbergio, tokios pozicijos laikosi dauguma prezidiumo narių.

Paklaustas, ar K.Uoka gali būti pašalintas iš TS-LKD, A.Kubilius pranešė, kad šis klausimas bus svarstomas kitame prezidiumo posėdyje.

Tuo metu pats K.Uoka teigė, jog buvo parengti du projektai, vertinantys jo elgesį praėjusį šeštadienį, bet nė vienas iš projektų nepriimtas.

"Išsiskirstė prezidiumas, ir liko partijos vadovybės nuomonė, kad strategiškai kryptis daugmaž tokia, kokia partija norėtų, bet mano asmeniškai elgesys netinkamas. Bet už tai nebalsuota, kvorumo nebuvo", - žurnalistams sakė parlamentaras.

Jis tvirtino, kad apie šalinimą iš partijos nekalbėta, nors pripažino, jog tokia teorinė galimybė yra.

"Tikrai politiškai nepražūsiu, tikrai rasiu, kur veikti, tikrai tęsiu šitą veiklą, bet šios dienos svarstymu daugmaž esu patenkintas, - pareiškė K.Uoka. - (...) Aš vis tiek veiksiu, tikrai rasiu formą, tik nenorėčiau jos keisti. Tėvynės sąjungoje yra 14 tūkst. narių. Geri 10 tūkst. yra mano pažįstami, draugai, mes veikiame įvairiuose frontuose, įvairiose vietose, projektuose, nenorėčiau apleisti šio didžiausio šalies politinio klubo."

Kita vertus, dėl savo elgesio Seimo narys nesigaili.

"Manau, kad tomis aplinkybėmis pasielgiau taip, kaip, išėjo ir laukiu policijos vertinimo. Su P.Gražuliu mes rengiame savo policijos veiksmų vertinimą, nes tampyti manęs konkrečiai, nežinau, ką P.Gražulis darė peršokęs tvorą, bet manęs konkrečiai policija neturėjo jokios teisės. Tikrai ko gero kreipsiuos, bet dar palauksiu policijos veiksmų", - kalbėjo K.Uoka.

Jis priminė, kad tautininkams jungiantis su Tėvynės sąjunga, esą būta konkretaus pažado - "kad gėjų paradų nebus". "Deja, pažadas nebuvo išlaikytas, ką padarysi", - konstatavo buvęs tautininkas.

Apie gėjų eitynių surengimą Vilniuje ketvirtadienį planuojama diskutuoti TS-LKD Vilniaus sueigoje. Anot K.Uokos, jis ten būtinai dalyvausiąs ir pažiūrėsiąs, koks bus jį palaikančių ir smerkiančių partijos narių santykis.

Iki šios savaitės pabaigos policija turėtų nuspręsti, kokį pažeidimą – administracinį ar baudžiamąjį – per seksualinių mažumų ir jiems prijaučiančiųjų eitynes padarė parlamentarai frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ narys Petras Gražulis bei konservatorius-krikdemas K. Uoka.

Per gėjų eitynės kėlė sumaištį

Per šeštadienį Vilniuje vykusias eitynes „Už lygybę“ šie Seimo nariai susigrūmė su renginio teritoriją saugojusiais pareigūnais. Šeštadienį, pasibaigus eitynėms, sostinės policijos vadovas Kęstutis Lančinskas žurnalistams sakė prašysiąs, kad jie būtų patraukti atsakomybėn dėl riaušių kurstymo.

Po šio incidento premjeras Andrius Kubilius pareiškė, kad abu parlamentarai turėtų būti baudžiami „visu įstatymo griežtumu“, jei bus įrodyta jų kaltė. Vienas iš TS-LKD lyderių Vytautas Landsbergis norėtų, kad neprielankumą homoseksualams reiškęs ir pareigūnams nepaklusęs K. Uoka žmonių galvose būtų atsietas nuo šios partiojs.

„Aš norėčiau, kad K. Uoka žmonių galvose būtų atribotas nuo TS, tai yra atsitiktinis reiškinys ir tikrai ne TS visumos atspindys“, - teigė europarlamentaras.

Seimo pirmininkė Irena Degutienė aiškino nematanti pagrindo pradėti apkaltos procesą parlamentarams. Esą politikų elgesys greičiau vertintinas kaip teisės pažeidimas, o atsakomybė jiems turinti būti taikoma kaip ir kiekvienam viešajai tvarkai ar įstatymui nusižengusiam piliečiui.

Parlamento vadovė Žinių radijui sakė K. Uokos elgesį eitynių metu mačiusi tik televizijos ekrane, tačiau „vaizdas tikrai nebuvo pats gražiausias“. „Seimo narys turėtų elgtis santūriau. Jeigu turi kitokią nuomonę, nebūtinai ta nuomonė turi būti agresyviai reiškiama. Tai yra ir tolerancijos pamoka. Kiekvienas turime savo nuomones ir pozicijas, bet reikėtų elgtis ramiau. Aš niekada nebuvau radikalių poelgių šalininkė“, – kalbėjo I. Degutienė.

Kiti bendražygiai taip pat neskubėjo smerkti kolegų. Policijos pareigūną pastūmusio ir užtvaras be leidimo perlipusio P. Gražulio elgesys frakcijoje „Tvarka ir teisingumas“ svarstomas nebus. TS-LKD Priežiūros komitetas bei frakcijos Etikos komisija teigė norintys sulaukti oficialaus prašymo įvertinti K. Uokos veiksmus.

Be to, grupė TS-LKD narių paragino savo kolegą sostinės vadovą Vilių Navicką trauktis iš pareigų. Savo siūlymą jie motyvavo tuo, kad meras neužkirto kelio homoseksualų eitynėms ir Antrojo pasaulinio karo veteranų eisenai pro Vilniaus Katedrą.

Šaltinis
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją