Ši akcija yra skirta paremti Estiją ir priminti Europos Sąjungos senbuvėms bei pasauliui, kad Europos tyla svarbiausiomis akimirkomis Baltijos valstybėms baigdavosi tragedija.

Gegužės 8 d. 11.45 val. akcija prasidės Vilniuje, kur visus, neabejingus įvykiams Estijoje, pasitiks Vytautas Kernagis, Jurgis Didžiulis ir Sati. 12 val., skambant Katedros varpams, subursime Baltijos tautų vėliavas ir apjuosime jas gyva grandine, o 12.05 val. visi neabejingi piliečiai Vilniuje, Kaune prie Romo Kalantos paminklo, moksleiviai daugumoje Lietuvos mokyklų, Vilniaus Licėjaus mokiniai Ozo g., piliečiai Rygoje Doma Laukums aikštėje bei trijų Baltijos valstybių pasieniuose vienu metu susikibs rankomis. Prisimindami Baltijos kelią lietuviai, latviai ir estai pareikš, kad didžiausių išbandymų metu Baltijos tautos stovės kartu.

Dėl įtemptos situacijos Estijoje, jos piliečiai šią valandą skatinami visur iškelti trijų valstybių vėliavas.

Akcija siekiama taikiai išreikšti taikų Baltijos valstybių solidarumą, ja nesiekiama konkrečių politinių tikslų, tad organizatoriai primygtinai ragina piliečius nesinešti transparantų, laikytis įstatymų ir vadovautis pagarbos principu.

Balandžio pabaigoje prasidėję įvykiai Estijoje parodė, kad saugumo problemos šiame regione dar nėra išspręstos ir jos įgavo kitokį, daug sunkiau apčiuopiamą, pavidalą.

Susirėmimai Taline buvo rimtas įspėjimas ir pamoka ateičiai visoms trims Baltijos šalims. Kad tai nebuvo tik Estijos vidaus problema, įrodo ir neadekvati Rusijos valdžios reakcija, tendencingas rusų žiniasklaidos vaidmuo, nesugebėjimas užtikrinti estų diplomatų saugumo Maskvoje.

Precedentas dar kartą parodė, kokią įtaką bei spaudimą suverenios valstybės veiksmams savo šalyje gali patirti Baltijos valstybės. Šių įvykių kontekste Europos politikų tyla priminė skaudžiausias Lietuvos, Latvijos ir Estijos kovos dėl nepriklausomybės akimirkas.

Prie rengiamo įvykio kviečiami prisidėti visi pilietiški, neabejingi įvykiams Estijoje žmonės, organizacijos, politikai ir žiniasklaida.

Iniciatoriai ir koordinatoriai:

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto studentų Korporacija „RePublica"

Latvijoje – susivienijimas „Visu Latvijai".

Pagalbininkai:

Interneto portalas www.delfi.lt
Interneto portalas www.bernardinai.lt
Interneto portalas www.balsas.lt

Studentų korporacija Neo-Lithuania
Studentų korporacija TauTiTo
Studenčių korporacija Gaja
Jaunųjų konservatorių lyga (JKL)
Vilniaus Jaunimo Organizacijų Apskritasis Stalas (VJOS AS)
Asociacija "Licėjaus Alumni"
Lietuvos socialdemokratinio jaunimo sąjunga (LSDJS)
Lietuvos jaunųjų Europos federalistų organizacija
Nacionalinio masto projektas „Drąsinkime ateitį"
Lietuvos skautija
Lietuvos Moksleivių Parlamentas
Nepriklausomybės Gynimo Sausio 13-osios Brolija
Piliečių Santalka

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją