Valstybei padarytą žalą komisija skaičiuoja keliomis dešimtimis milijonų litų.

Valstybės kontrolė šiuo metu jau atlieka auditą, kurį baigti ketinama spalį. Prie šio klausimo komisija ketina grįžti rudenį, gavusi minėtų institucijų išvadas.

„Išaugo 28 aukštų pastatas, kuriame valstybei priklauso 9 proc. Mūsų manymu, tai buvo padaryta pažeidžiant galiojančią tvarką ir įstatymus", – žurnalistams po posėdžio sakė jos pirmininkas Rimantas Jonas Dagys.

R. J. Dagys tvirtino, kad viso to buvo galima išvengti pasirašius „ne guminę sutartį", į kurią galima įrašyti bet kokias sąlygas.

Dar 2002 metais Registrų centrui Vyriausybės nutarimu buvo neatlygintinai perduotas 0,79 ha žemės sklypas šešių aukštų administraciniam pastatui statyti.

Vėliau 2004 metais Registrų centras pasirašė žemės panaudos sutartį su Vilniaus apskrities viršininko administracija (VAVA) dėl 1,09 sklypo perdavimo ir paskelbė viešąjį konkursą statyti keturių aukštų administracinį pastatą.

Jį laimėjo Telšiuose registruota statybų bendrovė „Vėtrūna", kuri sudariusi sutartį su Registrų centru ir pakeitusi sklypo aukštingumą, virš Registrų centro keturių aukštų prisistatė dar 24 ir šalia ant Registrų centrui neatlygintinai valstybės duotos žemės įsirengė dar 16 aukštų pastatą. Ši bendrovė taip pat nemokės žemės mokesčio.

Registrų centro sandorį su VAVA Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT) pripažino prieštaraujančiu tuo metu galiojusiems įstatymams.

„Žemės panaudojimo valstybinę kontrolę atlieka viršininko administracija. (...) Aš manau, kad apskritis turėjo inicijuoti sutarties nutraukimą", – žurnalistams po komisijos posėdžio sakė NŽT generalinis direktorius Kazys Maksvytis.

Registrų centras su „Vėtrūna" sutarė, kad ši jam už 8 mln. Lt pastatys numatytus keturis aukštus ir prisiims 25-30 mln. Lt infrastruktūros išlaidų.

„Aš negalvojau apie paslaugą rangovui, aš galvojau, kaip pigiau pasistatyti savo patalpas. Po to, kai savivaldybės sprendimu buvo pakeistas aukštingumas, atsirado daugiau aukštų – 28", – žurnalistams po komisijos posėdžio sakė Registrų centro direktorius Kęstutis Sabaliauskas.

Jis pabrėžia, kad Viešųjų pirkimų tarnyba priekaištų viešajam konkursui neturėjo. Jame dalyvavo dvi bendrovės, o laimėjo pasiūliusi mažiausią kainą.

Registrų centras į naująsias patalpas tikisi persikelti šią vasarą.

Vilniaus apskrities viršininkas Alfonsas Macaitis tvirtino, kad ant Registrų centrui perduotos žemės pastatyto pastato neregistruos, kaip privačios bendrovės nuosavybės. „Aišku, kad negali pastatas kabėti ore, tai, aišku, kad tas pastatas niekados nebus įteisintas", – žurnalistams tvirtino A. Macaitis. Tačiau dar pernai Registrų centre vieno iš dviejų pastatų bendrasavininku įregistruota ir „Vėtrūna".

Panašiai bendradarbiaujant su privačiomis bendrovėmis išdygo Tėvynės sąjungos būstinė L. Stuokos Gucevičiaus gatvėje ir Vilniaus miesto savivaldybė konstitucijos prospekte.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją