Bylą kuruojantis prokuroras Saulius Verseckas žurnalistams teigė nežinąs, ar sprendimas bus skundžiamas aukštesnės instancijos teismui, nes esą dar nespėjo susipažinti su nutartimi.

Beje, advokatai taip pat neatmetė galimybės apskųsti teismo sprendimą.

Pagal įstatymus, parvykėlis gali būti sulaikytas 48 valandoms, tai yra iki penktadienio. Suėmimą ilgesniam laikui gali skirti tik teismas.

Teismas nurodė V. Uspaskichui nuo 20 iki 8 val. būti namie Kėdainiuose ir nebendrauti su kai kuriais įtariamaisiais toje pačioje byloje.

Prašymas leisti suimti įtariamąjį maksimaliam terminui - trims mėnesiams S. Verseckas teismui įteikė ketvirtadienį, po ryte maždaug tris valandas įtariamojo užtrukusios apklausos. Tiek pat laiko V. Uspaskichas, uždarytas į areštinę sostinės T. Kosčiuškos gatvėje, buvo apklausiamas ir trečiadienį, vos sugrįžęs iš Maskvos. Vėliau paklaustas apie areštinę „darbietis" žurnalistams pasiūlė apsilankyti joje patiems.

Prokuroro prašymas Vilniaus 2-ajame apylinkės teisme ketvirtadienį buvo nagrinėjamas ilgiau nei penkias valandas. Ilgiau nei pusę šio laiko teisėjas rašė nutartį, o V. Uspaskichas tuo metu buvo laikinoje areštinėje. Į ją ir į teismo salę jis buvo vedamas su antrankiais.

Į pastatą V. Uspaskichas buvo įvestas ne pro paradines, bet pro užpakalines duris, kur buvo susirinkęs nedidelis būrelis jo šalininkų.

Teismo posėdis vyko už uždarų durų. Visą laiką koridoriuje ir prie pastato būriavosi keli Darbo partijos parlamentarai, kiti šios politinės jėgos nariai ir Europos Parlamento narė Ona Juknevičienė.

Išgirdę teismo sprendimą, „darbiečiai" pradėjo ploti ir glebėsčiuotis, vėliau įtariamajam įteikė glėbį raudonų rožių. Kai kurie prisipažino netikėję, kad buvęs jų vadovas bus iš karto paleistas.

Pats V. Uspaskichas iš teismo salės išėjo šypsodamasis. Kieme politiko visą laiką laukė jo „Mercedes" su vairuotoju. Šis mašiną buvo atvairavęs ir į oro uostą, ir prie areštinės. Iš Maskvos po beveik pusantrų metų parvykęs ir naktį areštinėje praleidęs V. Uspaskichas teigė ketinantis važiuoti namo ir apkabinti dukras.

Įtarimus siūlė adresuoti V. Muntianui

Savo prašymą leisti V. Uspaskichą suimti trims mėnesiams prokuroras motyvavo tuo, kad jis gali neatvykti į teismą, mat turi nekilnojamojo turto Rusijoje, buvo padavęs prašymą suteikti politinį prieglobstį Rusijoje ir suteikti šios šalies pilietybę.

Teismo posėdyje advokatas Vytautas Sviderskis, prašydamas neleisti suimti savo kliento, pabrėžė, kad jis įtariamas tik nesunkaus ir apysunkio nusikaltimo padarymu. „Kokie prokurorų tikslai - ar keršyti, kad jo iki šiol Lietuvoje nebuvo, ar siekti, kad netrukdytų tyrimui?" - retoriškai klausė advokatas.

V. Sviderskis taip pat pabrėžė, kad jo klientas į Vilnių parvyko pats, o ne buvo pargabentas prokurorų. Tai esą rodo V. Uspaskicho pasiryžimą dalyvauti tyrime. Tarp argumentų neleisti suimti advokatas paminėjo tai, kad jo klientas turi gyvenamąją vietą Kėdainiuose ir dvi mažametes dukras.

Žurnalistams V. Uspaskichas pareiškė nesijaučiąs kaltas ir negirdėjęs nė vieno rimtais įrodymais pagrįsto įtarimo. Anot politiko, prokurorų mesti įtarimai turėtų būti adresuoti buvusiam jo pavaduotojui Darbo partijoje, dabartiniam Seimo pirmininkui Viktorui Muntianui ir teisingumo ministrui Petrui Baguškai.

„Prokuroras kaltina V. Uspaskichą už buhalteriją. Aš sakau - juk ne buhalteris. Sako, nesvarbu - yra buhalterija, reiškia, kaltas. Žinokite, galite mane kaltinti, kad aš išprievartavau ką nors. Ar iš tikrųjų išprievartavai, manęs klausia. Sakau: „členą" (organą - DELFI) turiu, gal ir išprievartavau", - ironizuodamas komentavo savo apklausą V. Uspaskichas.

Politikas yra paskelbtas įtariamuoju vadinamojoje Darbo partijos finansinės veiklos byloje. Generalinė prokuratūra atlieka ikiteisminį tyrimą dėl apgaulingos Darbo partijos buhalterinės apskaitos tvarkymo, nusikalstamu būdu įgytų pinigų ar turto legalizavimo ir kitų nusikaltimų.

Įtariama, kad tuometinis „darbiečių" vadovas vien 2005 metais penkis kartus sumažino gautas pajamas ir išlaidas. Tais metais partijos pajamos esą buvo 10 mln. 49 tūkst. litų, bet iš jų net 8 mln. 77 tūkst. litų nebuvo apskaityti partijos apskaitos registre. Nuslėptos esą buvo ir partijos išlaidos.

Neteisingi duomenys, manoma, buvo pateikti Valstybinei mokesčių inspekcijai ir VRK. V. Uspaskichas nurodė, kad partijos pajamos 2005 metais buvo 1,972 mln. litų, o išlaidos – 1,672 mln. litų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją