Į šią pietų šalį I. Fedotenkovas pagal studentų mainų programą Erasmus išvyko pernai rudenį. Prieš atsidėdamas savo specialybės – matematikos – studijoms, jis mėnesį praleido centrinėje Italijoje esančio Perudžijos miesto universitete, kur mokėsi italų kalbos.

Būtent šiame universitete studentas gavo pažymėjimą su įrašyta seniai nebeegzistuojančios valstybės pilietybe. „Italai iš pradžių labai nustebo, po to pradėjo aiškinti: kadangi Lietuva priklausė Sovietų Sąjungai, jie turi teise rašyti, jog esu Sovietų Sąjungos pilietis”, - savo ginčus su universiteto darbuotojais prisiminė Igoris.

Jis DELFI pasakojo iki šiol nesuvokiantis, kaip italai sugebėjo išduoti tokį pažymėjimą. I. Fedotenkovas nebeprašė perdaryti pažymėjimo ir dabar jį saugo kaip savotišką suvenyrą.

Vaikinas pasiūlė atkreipti dėmesį ir į patį pažymėjimą – Lietuvoje tokių, atspausdintų ant šiek tiek tvirtesnio popieriaus, jau seniai nebeišduoda.

„Susidaro įspūdis, kad centrinėje ir pietų Italijoje laikas sustojo tarp praeito amžiaus 70-ųjų ir 80-ųjų. Italai džiaugiasi gyvenimu, rūpinasi savo reikalais, o kas darosi kitur, jų nelabai domina. Tad nenuostabu, kad pražiopsojo Sovietų Sąjungos žlugimą”, - juokėsi Igoris.

Jo teigimu, ne tik Lietuvos istorija, bet ir daugelis kitų žinių apie mūsų šalį italams yra menkai girdėtos: „Kai sakai atvykęs iš Lietuvos, jie iš mandagumo atsako, neva kažkada ten lankėsi, ir iškart pakeičia tema, kad nepaklaustum, kada, ar patiko, ką matė”.

Persikraustęs į Paduvą, kur jo laukė matematikos studijos, I. Fedotenkovas sutiko lietuvę Silvą ir apsigyveno tame pačiame bute. Paduvoje jų dokumentuose parašė, esą studentai atvyko iš Latvijos (ital. Letonia). Pradėję aiškinti, kad reikėtų ištaisyti į „Lituania“, jaunuoliai išgirdo, esą didelio skirtumo tarp šių šalių nėra.

Pasak Igorio, Lietuvą ir Latviją painioja daugelis užsieniečių. Pavyzdžiui, Kazanės universiteto dėstytojams jis taip pat „tapo“ latviu.

Be to, kai kuriems italams mūsų šalies pavadinimas skamba panašiai kaip Libano. Silvą, po viešnagės namie grįžusią į Paduvą, šeimininkė sutiko klausimais, kaip jai tai pavyko. Moteris pasakojo per televiziją girdėjusi, esą Lietuvoje kilo karas, visos sienos uždarytos, oro uostai nebedirba. Bičiuliai Igorio taip pat klausinėjo apie karą. Pasirodė, kad Izraelis neseniai buvo atakavęs Libaną, kurį italai supainiojo su Lietuva.

Šiuo metu I. Fedotenkovas studijuoja Nyderlanduose, Tilborgo universitete, ekonomikos doktorantūroje. Ten jam taip pat tenka aiškinti, kur tiksliai yra mūsų šalis, nors esą Nyderlanduose „dauguma žino, kad Lietuva yra kažkur tarp Lenkijos ir Suomijos“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją