Audrą sukėlė antradienį per pietus parlamentaro lengvabūdiškai ištarta frazė. Pasak laikraščio šaltinių, D. Cameronas savo svečiams pasakė: „Tikiuosi, kad neskirsite per daug paramos vienakojėms lietuvėms lesbietėms“.

Šie žodžiai privertė susirinkusiuosius gerokai suglumti. Meno tarybos pirmininkas seras Christopheris Fraylingas esą tylą nutraukė, vienam iš savo darbuotojų Peteriui Hewittui tardamas: „Manau, mes to nepadarėme, ar ne?“

Pasak Meno tarybos atstovės spaudai, pietų dalyviai, tarp kurių buvo ir daugiau konservatorių atstovų, parlamentaro žodžius esą suprato kaip ironiją.

Vesminsterio „Tate Britain“ galerijoje vykusiuose pietuose, be D. Camerono ir minėtų meno tarybos atstovų, dalyvavo konservatorių šešėlinis kultūros ministras Jeremy’is Huntas ir jo pavaduotojas, parlamentaras Edas Vaizey’is, Londone veikiančių „Tate“ muziejų vadovas Nicholas Serota, bei „Karališkosios Shakespeare kompanijos“ vykdančioji direktorė Vicki Heywood. Susitikime buvo kalbama apie konservatorių politiką meno srityje.

Bandydamas sušvelninti situaciją, šeštadienį vakare D. Cameronas patikslino, esą kalbėjęs ne apie „vienakojes Lietuvos lesbietes“, bet „vienakojus (turinčius trūkumų - DELFI) lietuvių šokėjus“.

Pasak E. Vaizey’io, kandūs parlamentaro žodžiai turėjo būti parodija, skirta sukritikuoti kai kuriuos pastarųjų metų Meno tarybos sprendimus. „Tai buvo pasakyta apgailestaujant, o ne nemaloniai. Manau, kad šie žodžiai buvo suprasti tinkamai”, - vylėsi konservatorius.

Kaip pranešė Lietuvos radijas, D. Camerono žodžiai galėjo būti aliuzija į tai, kad pastaruoju metu nemažai valstybės paramos sulaukė tautinių ir seksualinių mažumų atstovų meno projektai.

Oficialūs torių partijos atstovai pareiškė, esą D. Cameronas kalbėjęs apie rimtus dalykus – kad stipendijos ir kitokia parama, skiriama iš Nacionalinės loterijos pajamų, atitektų jos nusipelniusiems asmenims.

Tačiau politiniai oponentai leiboristai apkaltino jį visišku nejautrumu. Jie priminė, jog prieš keletą mėnesių D. Cameronas, komentuodamas partijos kolegos žodžius apie „geltonus ir juodus išperas“, pasipiktino „nepriimtinais komentarais“ ir pabrėžė, kad negalima toleruoti rasizmo.

Pasak parlamentarės leiboristės Giselos Stuart, „tai yra tipiškas D. Camerono veidmainiavimas: viena sakyti viešumoje, kita – privačioje aplinkoje“.

Apsižiūrėjus, kad meno projektams skiriamos lėšos iš Nacionalinės loterijos pajamų milijonais svarų viršija suplanuotas, 2004 metais Meno taryba buvo paprašyta skirti tam daugiau dėmesio. Kai kurie šiais pinigais finansuoti projektai buvo sukėlę nemažai abejonių.

41 metų vedęs trijų vaikų tėvas D. Cameronas, konservatorių partijos vadovas ir Bendruomenių rūmų opozicijos lyderis, šias pareigas eina nuo 2005-ųjų. Jis laikomas itin patyrusiu politiku, mat politikoje dalyvauja nuo tada, kai sulaukė pilnametystės. Parlamentaru D. Cameronas tapo 2001 metais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją