Dvimiesčio bendradarbiavimas prasidėjo beveik prieš šešetą metų, Kauno rotušėje tuometiniams dviejų didžiausių Lietuvos miestų vadovams Artūrui Zuokui ir Erikui Tamašauskui pasirašius susitarimą.

Realiai miestai suartėjo gerokai anksčiau nei buvo pasirašomi šie dokumentai. Jį skatino mokslininkai, architektai, aktoriai, inžinieriai ar studijuojantis jaunimas, kasdien keliaujantis maršrutu Kaunas-Vilnius bei atvirkščiai. Šiandien, kaip ir prieš trisdešimt metų, abiejų miestų filharmonijos keičiasi koncertais, dailininkai - parodomis, teatrai - spektakliais.

Viena iš sostinės firmų netgi pasitvirtino detalųjį planą ir netrukus Kaune, prie Savanorių prospekto, žada pastatyti "Kauno vartus", tuo tarpu "Kauno tiltų" bendrovė bene daugiausiai užsakymų dabar turi Vilniuje. Pastaraisiais metais į darbus sostinėn važinėjančių kauniečių netgi padaugėjo, nors dipolio įžiebta ugnelė ir priblėsusi.

Beje, pirmasis prieš šešetą metų įsižeidęs dėl tuometinio sostinės mero A. Zuoko ne visai pagarbaus požiūrio į Kauną buvo tuometinis meras E. Tamašauskas. Jis "metė pirštinę", atviru laišku pakvietęs A. Zuoką į viešą diskusiją per televiziją apie miestų pranašumus ar kitas subtilybes.

Tada sostinės vadovas diskutuoti nepanoro, bet atsiuntė Kauną karštai ginti stojusiam kolegai atsiprašymą. Netgi prisipažino iš prigimties esąs kaunietis ir mylįs Kauną. Savo ruoštu E. Tamašauskas patvirtino mylįs Vilnių, kuriame yra gimęs.

Pasirašius susitarimą, dipolio vardu pasivadinę du miestai ne kartą dalyvavo Kanų tarptautinėje nekilnojamojo turto parodoje.

Trejus metus iš eilės, iki 2005-ųjų vasaros, vykdavo periodiški politikų ar abiejų savivaldybių administracijos atstovų susitikimai. Diskutuota, ieškota bendrų sprendimų dėl žemės priklausomybės miestuose ar investicinių projektų rengimo bei įgyvendinimo. Netgi siūlyta į miestų biudžetų projektus įtraukti dvimiesčio programas ir skirti joms finansavimą. Tačiau to nebuvo padaryta.

Nors praėjusią kadenciją tiek Vilnių, tiek Kauną valdė tos pačios partijos atstovai - liberalcentristai A. Zuokas ir Arvydas Garbaravičius, pastarojo teigimu, "dirbtinai jungti abu miestus per Elektrėnus nesimatė prasmės".

Dabartinio Kauno mero A. Kupčinsko nuomone, gražios dvimiesčio idėjos negalima numarinti ir formalizuotą Kauno ir Vilniaus bendradarbiavimą reikia tęsti.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją