ES pirmininkaujanti Slovėnija turėtų siūlyti šios dienos ministrų susitikime svarstyti klausimą dėl sutarties su Rusija rengimo. Bet Lietuvos užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas gali paprašyti šio klausimo kol kas nesvarstyti. Sprendimai ES priimami bendru sutarimu, todėl Lietuvos veto šiam klausimui reikš jo nukėlimą vėlesniam laikui.

„Kalbėdamas telefonu su Slovėnijos užsienio reikalų ministru pasakiau, kad jei klausimas bus įtrauktas, mes paprašysime jo nesvarstyti. Tai bus atvira konfrontacija ir su pirmininkaujančia šalimi, ir su kitomis šalimis, kurios mano, jog reikia tvirtinti mandatą“, – prieš išvykdamas į Liuksemburgą kalbėjo P.Vaitiekūnas.

Keturi reikalavimai

Lietuva yra pateikusi keturias deklaracijas, išdėstydama reikalavimus, kurie turėtų tapti sudedamąja mandato dėl derybų su Rusija dalimi. Tai – garantijos dėl energetinio saugumo, įskaitant naftos tiekimo „Družbos“ naftotiekiu atnaujinimą, įšaldytų konfliktų Gruzijoje ir Moldovoje sprendimas, teisinės pagalbos teikimas tiriant Lietuvos verslininko Stanislovo Juciaus dingimą Kaliningrado srityje bei užtikrinant Rusijos bendradarbiavimą kriminalinėse bylose dėl 1991 metų sausio 13-osios įvykių Vilniuje ir 1991 metų liepos 31-osios įvykių Medininkuose.

Lietuva taip pat siekia, kad prie derybų mandato būtų pridėta papildoma deklaracija dėl žalos atlyginimo asmenims, deportuotiems iš okupuotų Baltijos šalių.

Derybos dar gali pavykti

Seimo Užsienio reikalų komiteto narys socialliberalas Vaclavas Stankevičius sveikina Lietuvos pasiryžimą apginti savo interesus.

„Aš to jokiu būdu nevadinčiau derybų blokavimu. Tai normalus politinis ir diplomatinis veiksmas – ieškoma būdų apginti savo interesus“, – sakė V.Stankevičius.

Jis pabrėžė, kad Lietuva suinteresuota nauja ES ir Rusijos strateginio bendradarbiavimo sutartimi. „Tačiau derybos dėl jos yra puiki proga iškelti ne tik mums, bet, mūsų požiūriu, ir visai ES labai svarbius klausimus, kurie turi būti išspręsti arba kaip nors atsispindėti toje sutartyje“, – kalbėjo politikas.

Priekaištų turi ir kiti

Politologas Tomas Janeliūnas mano, kad ne tik Lietuva, bet ir kai kurios kitos ES šalys turi įvairių nusistatymų derybų su Rusija klausimu.

„Tam tikrų priekaištų Rusijai turime ne mes vieninteliai. Bet kitos ES valstybės galbūt nenori viešai deklaruoti savo veto, kol yra bent viena šalis, turinti didesnį prieštaraujantį balsą. Jeigu Lietuva dabar nekeltų jokių reikalavimų, galbūt atsirastų kitų ES valstybių, kurios tokius reikalavimus keltų“, – sakė politologas.

„Dabar Lietuva prisiima daugiau atsakomybės, negu kitos ES valstybės, kurios galbūt taip pat norėtų išsakyti savo nepasitenkinimą. Pavyzdžiui, Didžioji Britanija turi savo svarbių klausimų bendradarbiavime su Rusija teisėsaugos srityje“, – pridūrė jis.