Nepaisant kai kurių parlamentarų jau anksčiau išsakytų priešiškų
, už projektą balsavo 50 parlamentų, prieš – 6, susilaikė 25.

Kaip Seimo posėdyje pažymėjo liberalas Petras Auštrevičius, Kosovo nepriklausomybės pripažinimas padeda tašką buvusios Jugoslavijos, kuri buvo sukurta prievartiniu būdu, istorijoje. Dar prieš balsavimą jis ragino kolegas nepasiduodi tų valstybių (Rusijos – DELFI), kurios kalba apie tariamai panašius separatistinius regionus (Abchaziją, Osetiją), šantažui.

Anot Liberalų ir centro frakcijos nario Henrikos Žukausko, geriau pripažinti Kosovo nepriklausomybę ir kontroliuoti padėtį šiame regione nei palikti be priežiūros.

Socialdemokratų frakcijos narys Vytautas Čepas savo ruožtu siūlė užsitikrinti tam tikrą saugiklį užsienio politikoje ir Kosovą pripažinti, pavyzdžiui, prezidentui. Parlamentaras nuogąstavo, kad nepriklausomu tapęs Kosovas vis tiek liks neramiu regionu.

„Iš žmogaus pjauname, traukiame širdį ir sakome, kad darome tai dėl santarvės (…), - kalbėjo V. Čepas. – Gal nepaklausykime vieną kartą Europos Sąjungos. Aš šitame nusikaltime tikrai nedalyvausiu“.

Anot frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ nario Egidijaus Klumbio, Kosovo nepriklausomybė buvo „JAV inicijuotas tarptautinės teisės griovimas ir chaoso darymas Europoje“.

Seimas nutarimą priėmė atsižvelgdamas į vasario 17 d. Kosovo Asamblėjos priimtą Kosovo nepriklausomybės deklaraciją, kurioje ši šalis skelbiama nepriklausoma ir suverenia valstybe.

Be to, projekte minimas kitą dieną paskelbtas Lietuvos prezidento Valdo Adamkaus pareiškimas, kuriuo sveikinamas Kosovo apsisprendimas paskelbti nepriklausomybę; ES Bendrųjų reikalų ir išorinių santykių tarybos posėdyje užsienio reikalų ministro Petro Vaitiekūno pareikšta Vyriausybės pozicija, kad atsižvelgiant į susidariusią situaciją Kosovo nepriklausomybė yra vienintelis tvarus sprendimas, atveriantis saugumo ir stabilumo perspektyvą regione.

Ši taryba yra patvirtinusi įsipareigojimą visapusiškai ir veiksmingai remti Vakarų Balkanų šalių, taip pat Serbijos, Europos perspektyvą bei pažymima, kad Kosovo atvejis yra unikalus ir negali būti naudojamas kaip precedentas „įšaldytiems konfliktams“ spręsti, nepažeidžia tarptautinės teisės principų dėl suverenumo bei valstybių teritorinio vientisumo.

Nutarimą dėl Kosovo pripažinimo suverenia ir nepriklausoma valstybe Seimas palaimino tik iš antro karto. Balandį, kai buvo svarstomas šis klausimas, posėdyje dalyvavo vos trečdalis parlamentarų. V. Adamkus tai pavadino itin neatsakingu ir neprofesionaliu požiūri į naują valstybę.

Jauniausią Europos valstybę jau jau pripažino maždaug keturios dešimtys šalių. Tarp jų yra didžioji dalis ES ir NATO narių, Lietuvos kaimynės – Latvija, Lenkija, Estija. Beveik neabejojama, kad naują valstybę pripažins apie 100 pasaulio valstybių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją