Pasak ministro, buvusio parlamentaro ir esamo ambasadoriaus Latvijoje Antano Valionio Seime užregistruotas teisės akto projektas sudarytų sąlygas tūkstantmečio proga paleisti apie 7-10 proc. kalinių. Realiais skaičiais tai sudarytų apie 700 asmenų, kurie būtų paleidžiami laisvėn, o dar apie 2-iems tūkst.. žmonių laisvės atėmimo bausmė sutrumpėtų.

R. Šimašiaus nuomone, toks momentinis kalinių paleidimas į laisvę, nors ir turi pozityvių aspektų, tačiau sisteminių problemų nesprendžia – kaip rodo ankstesnė patirtis, laisvės atėmimo bausmę atliekančių asmenų skaičius galėtų sumažėti tik kuriam laikui, paleidžiamieji laisvėn būtų išstumiami nesistemingai ir neparuoštai.

„Turiu atkreipti dėmesį, kad, deja, visuomenės susirūpinimas dėl išleidimo į laisvę turi labai nemažai pagrindo ir kai kurie tokie asmenys, kurie yra paleidžiami į laisvę, jau kitą dieną padaro nusikaltimus. Man kelia nerimą tai, kad jeigu būtų išleista didesnė grupė asmenų, ne visą laiką tinkamai laikytų laisvės atėmimo įstaigose, tai paskatos nusikalsti didesnės nei išeinant pavieniui“, - sakė R. Šimašius.

Ministras, be kita ko, paminėjo ir teigiamus tūkstantmečio amnestijos aspektus – simbolinę bei taupomąją – tačiau pridūrė, jog teigiamybės neatsveria galimų neigiamų padarinių.

DELFI primena, kad užregistruotame įstatymo projekte A. Valionis siūlė, kad nuo visos bausmės būtų atleidžiami asmenys, padarę baudžiamuosius nusikaltimus, jei bausmės dar nepradėtos vykdyti. Kitiems kaliniams, pritaikius amnestijos įstatymą, teismo paskirtos bausmės būtų sumažintos. Bausmės laikas sutrumpėtų skaičiuojant nuo faktiškai dar neatliktos bausmės, tačiau iš įkalinimo vietų jie nebūtų paleidžiami į laisvę vos įsigaliojus įstatymui.

Amnestijos įstatymo projekte siūloma nuo bausmės atleisti dalį asmenų, kurie yra padarę nesunkius arba apysunkius tyčinius arba dėl neatsargumo padarytus nusikaltimus, jei dėl šių nusikalstamų veikų nėra priimtas apkaltinamasis nuosprendis.

Asmenims, įkalintiems už sunkius ar labai sunkius nusikaltimus, bausmė būtų mažinama labai nežymiai - ne daugiau kaip vieneriais metais. Ši įstatymo dalis būtų taikoma tiems, kurie nuteisti daugiau nei 20 metų laisvės atėmimo, kurie padarė naują nusikaltimą tuo metu, kai bausmės vykdymas už anksčiau padarytą nusikaltimą jiems buvo atidėtas, kuriuos teismas pripažino recidyvistais, kurie nuteisti už įvairius sunkius nusikaltimus, tarp jų - ir už nusikaltimus visuomenės saugumui. Projekte numatyta, kad amnestija būtų taikoma už nusikaltimą, padarytą iki 2008-ųjų lapkričio 1 dienos imtinai.

Lietuva patenka tarp keturių Europos Sąjungos valstybių (užima trečiąją vietą), kuriose tūkstančiui gyventojų tenka daugiausiai nuteistųjų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją