Muitinės departamentas DELFI patvirtino, kad viena taupymo priemonių bus ir nemokamos atostogos darbuotojams.

Muitinės departamento Ryšių su visuomene skyriaus laikinai viršininko pavaduotojo pareigas einanti Gintarė Vitkauskaitė DELFI sakė, kad šiemet lyginant su praėjusiais metais Lietuvos muitinei lėšos darbo užmokesčio fondui buvo sumažintos 10,2 mln. Lt. Kadangi darbuotojų „skaičius yra optimalus", todėl atleidimų neplanuojama ir tenka ieškoti kitų taupymo būdų.

„Norint išgyventi šį sunkmetį, buvo priimtas kolektyvinis sprendimas darbuotojams eiti neapmokamų atostogų išdėliojant jas per visus kalendorinius metus. Lietuvos muitinė neketina atleisti darbuotojų, nes parengti kvalifikuotą muitinės pareigūną valstybei kainuoja apie 12 tūkst. litų. Taip pat Muitinės departamente yra parengtas Taupymo planas, kuriame numatyta sumažinti išlaidas ryšio paslaugoms, investicijoms, komandiruotėms, tarnybiniam transportui, kanceliarinėms reikmėms", – kalbėjo G. Vitkauskaitė.

Vienas Lietuvos muitinės darbuotojų (redakcijai pavardė žinoma) piktinosi tokiu sprendimu. Anot jo, neteisinga, kad neatsižvelgiant į darbo rezultatus ir tai, kaip žmogus atlieka pareigas, visi yra verčiami eiti nemokamų atostogų.

„Pagal Darbo kodeksą negali mūsų priversti imti nemokamų atostogų, nes darbuotojas pats turi dėl jų apsispręsti savo valia, bet, žinote, kaip yra, jeigu neisi, tai po to bus pasižiūrėta, kai ateina laikas kelti kategorijas ir įvertinti žmogaus darbą ir į tai bus atitinkamai sureaguota", – sakė DELFI pašnekovas.

Jo teigimu, šiemet kiekvienam teks eiti nemokamų 2 savaičių-mėnesio trukmės atostogų. Apie tokį vadovybės sprendimą tarnautojai buvo informuoti savo viršininkų.

Muitinės darbuotojas stebisi, kodėl žmonės verčiami eiti nemokamų atostogų vietoj to, kad būtų imamasi sistemos reorganizacijos ir atsisakoma nereikalingų etatų.

„Vengiama daryti reorganizaciją, nežinau, kodėl tai vengiama daryti aukščiausiu lygiu, nes reikėtų labai didelės reformos, peržiūrėti funkcijas. Tiesiog yra paprasčiau nubraukti skaičiukus ir paskui kažkaip suktis", – piktinasi jis.

Trūksta pinigų ir apsaugai

Neoficialiai kalbama, kad apylinkės teismuose ir Konstituciniame Teisme (KT) taip pat svarstoma galimybė dalį darbuotojų išleisti nemokamų atostogų, nes lėšų taip pat trūksta. Tiesa, KT pirmininko padėjėja ryšiams su žiniasklaida ir visuomene Ramunė Sakalauskaitė tai neigia.

DELFI primena, kad praėjusiųjų metų pabaigoje valstybei nepervedant planuotų pinigų teismai nuogąstavo, kad gali likti be elektros ir telefono ryšio.

R. Sakalauskaitė DELFI pripažino, kad teismas gavo mažiau pinigų nei planuota ir lėšų trūksta. „Pinigų trūksta ne tik atlyginimams, bet ir mokesčiams už šildymą, elektrą, apsaugą", – pripažino ji, tačiau sakė dar nežinanti, ar bus priimtas sprendimas dėl nemokamų atostogų.

KT finansininkai skaičiuoja, kad už sausį vien už šildymą vietoj įprastinės 10 tūkst. Lt sąskaitos atėjo 20 tūkst. Lt, vietoj 4 tūkst. Lt už elektrą – 8 tūkst. Lt. „Pirmąjį šių metų ketvirtį mums vien apsaugai trūksta 32 tūkst. Lt", – sako R. Sakalauskaitė.

Nurodė susimažinti išlaidas

Finansų ministerijoje DELFI patvirtino, kad asignavimų valdytojams buvo pranešta, kad pirmojo ketvirčio išlaidos negali viršyti 17 proc. metinės asignavimų sumos. Taigi turi būti maždaug 7 proc. mažesnės nei pernai pirmąjį ketvirtį. Tai esą padaryta „atsižvelgiant į nustatytus mokesčių įmokų į biudžetą terminus bei skolinimosi lėšų limitus".

„Finansų ministerija šių metų sausio ir vasario mėnesiais be sutrikimų apmoka visas valstybės biudžetinių įstaigų išlaidas pagal jų pateiktas mokėjimo paraiškas ir šiuo metu Finansų ministerijos Valstybės iždo departamentas neįvykdytų mokėjimo paraiškų neturi", – rašoma DELFI pateiktame Finansų ministerijos atsakyme.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją