Pats parlamentaras tvirtino tokių žodžių nevartojantis. „Tie žodžiai nėra iš mano leksikono“, - po teismo posėdžio žurnalistams teigė jis.

Užkliuvo vienodi policininkų tarnybiniai pranešimai

R. Žilinskas tikino, jog džiaugiasi, kad ši byla „iškelta į dienos šviesą“ ir galima pamatyti, „kokiais siūlais susiūta“. Anot Seimo nario, ši byla buvo pradėta norint „pasidaryti šou“.

Vilniaus miesto 1-ajame apylinkės teisme penktadienį toliau buvo nagrinėjama parlamentaro ir jo bičiulio Marko Gurskio baudžiamoji byla. Vyrai kaltinami viešosios tvarkos pažeidimu, taksisto ir septynių policijos pareigūnų įžeidimu bei pasipriešinimu jiems. Už tai gresia iki 3 metų nelaisvės.

Posėdyje beveik dvi valandas buvo aiškinamasi, kokiomis aplinkybėmis vyrai pateko į policiją, kaip priešinosi pareigūnams, kokius necenzūrinius žodžius vartojo, kaip pareigūnai rašė tarnybinius pranešimus, mat teisiamųjų advokatams užkliuvo, kad kelių pranešimų tekstai sutapo – kartojosi klaidos, tose pačiose vietose buvo padėti ilgesni tarpai ar parašyta po du tuos pačius žodžius.

Incidentas įvyko 2007 m. gruodžio 4-ąją, kai paryčiais tuometinis LNK „Žinių“ vedėjas R. Žilinskas ir M. Gurskis įsivėlė į konfliktą su taksistu, o vėliau – su policininkais.

Ankstų rytą taksi atvažiavę iš senamiesčio į Antakalnį, vyrai atsisakė sumokėti 40 litų už kelionę, ėmė užgaulioti vairuotoją. Be to, vienas iš keleivių esą salone išmetė iš rankų bokalą ir išliejo alkoholį.

Taksistas neapsikentęs iškvietė policiją, tačiau net tuomet vyrai nenurimo – esą keikė pareigūnus, kibo jiems į atlapus. Po valandos jie buvo nuvežti į 1-ąjį policijos komisariatą.

Kadangi atsisakė pūsti į alkoholio matuoklį, R. Žilinsko girtumas buvo tikrinamas Vilniaus priklausomybės ligų centre – kraujyje buvo rasta 2,48 promilės alkoholio. Vėliau jis buvo nuvežtas į areštinę.

R. Žilinskas domėjosi tik pareigūno svoriu

Teisme apklausiamas policininkas Rytis Jasionis prisiminė, kad užpernai gruodžio 4-ąją buvo iškviestas į Antakalnį, kur du kiti pareigūnai negalėjo susitvarkyti su iššaukiančiai besielgiančiais taksi keleiviais. Kai policininkas atvyko, incidento vietoje taksisto jau nebuvo. M. Gurkis sėdėjo pareigūnų automobilyje, R. Žilinskas stovėjo šalia.

Anot R. Jasionio, žurnalistas leidosi į diskusijas, pradėjo reikalauti važiuoti į komisariatą. Pareigūnas paėmė jį už rankos, tačiau R. Žilinskas esą atstūmė pareigūną, ėmė keiktis. Galiausiai policininkai uždėjo jam antrankius, įsodino į automobilį ir išsivežė.

Pakeliui žurnalistas, R. Jasionio žodžiais, ėmė reikalauti telefono, grasinti, kad „skambins į saugumą“.

Teisėjo paklaustas, kokius konkrečiai necenzūrinius žodžius vartojo R. Žilinskas, pareigūnas vardijo: mentai, piderastai, gaidžiai. „Buvome išvadinti netradicinės seksualinės orientacijos, atleisti iš darbo šešis ar septynis kartus“, - prisiminė jis.

Kitas policininkas Arūnas Zabulis patvirtino, kad skambėjo būtent tokie žodžiai. „Mane tai įžeidė kaip žmogų ir pareigūną. Niekam nemalonu girdėti tokius žodžius, kai jie adresuoti tau“, - kalbėjo pareigūnas. Tačiau jis teigė, kad grasinimai atleisti iš darbo labiau kėlė juoką, o ne žeidė.

Pasak R. Jasionio, žurnalistas buvo „labai neblaivus“. Į komisariatą atvežtus vyrus sutikęs budėtojo padėjėjas Arūnas Zubavičius teisme taip pat teigė, kad nuo taksi keleivių sklido stiprus alkoholio kvapas, jie svirduliavo.

R. Jasionis pripažino, kad sulaikomo R. Žilinsko muistymasis ir stumdymasis jam skausmo ar fizinės žalos nesukėlė.

Savo ruožtu Seimo narys posėdyje šio pareigūno pasiteiravo, kiek jis sveria. „126 kilogramus“, - atsakė R. Jasionis. „Aš – 72“, - lakoniškai pažymėjo parlamentaras.

Bandė išprovokuoti duoti į veidą

„Įžeidimai skambėjo ir mano atžvilgiu, ir policijos. Jie žemino policijos autoritetą. Vadino pidarais, gaidžiais, nurodė organų čiulpimą. Tai mane ne tik kaip pareigūną, bet ir kaip žmogų įžeidė“, - kalbėjo A. Zubavičius. Jis, kaip ir kiti apklausti pareigūnai, teigė jokios fizinės ar materialinės žalos nepatyręs.

Advokatai ilgokai kamantinėjo šį pareigūną, kaip konkrečiai priešinosi sulaikytieji. Šiam paaiškinus, kad vyrai muistėsi ir tampė už drabužių, vienas iš advokatų pasidomėjo: „Kaip tampė, jei laikėte juos už rankų? Dantimis, ausimis?“

Policijos vairuotojas, aną naktį dirbęs kaip postinis, tai yra lydėjęs sulaikytuosius, Arūnas Blažys prisiminė, kad žurnalistas ir jo draugas nepaisė pareigūnų reikalavimų nekalbėti mobiliuoju telefonu, komisariate bandė rūkyti, atsisakė duoti daiktus apžiūrai, sėdėjo ant stalo. „Sukontroliuoti nebuvo įmanoma. Prievarta reikėjo vesti prie suoliuko ir vos ne laikyti pasodintus“, - kalbėjo pareigūnas.

Vienas iš sulaikytųjų metė šaliką jam į veidą, prašė atnešti alkotesterį ir siūlėsi papūsti, o priėjus arčiau rėžė: „Ko čia nori, gaidy?“

Anot A. Blažio, vėliau policijos automobilyje M. Gurskis vis kišo veidą ir siūlė „duoti jam į snukį“, taip bandydamas išprovokuoti pareigūną.

„Mane tai įžeidė. Kodėl aš turiu čiulpti kažkam? Man tai nemalonu“, - kalbėjo pareigūnas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)