Seime karalių Juaną Carlosą I ir karalienę Sofią pasitiko ne tik jo vadovas Arūnas Valinskas ir Lietuvos bei Ispanijos žurnalistai, bet ir būrys valdininkų bei parlamentarų. Vos svečiams įėjus į rūmus, pasigirdo garsūs plojimai. Parlamente viešintis karalius pasirašė svečių knygoje.

Karalienė gyrė sovietinį Seimo rūmų interjerą

Ketvirtadienį Seime valandą viešėję Ispanijos monarchai domėjosi naujausia Lietuvos istorija ir gyrė išsaugotą sovietinius laikus atspindintį parlamento rūmų interjerą.

Karaliams Seimo pirmininko Arūno Valinsko kabinete buvo surengta nedidukė nuotraukų ekspozicija, atspindinti Lietuvos parlamentarizmo istoriją.

"Nusprendėme parlamento istoriją pristatyti šiose nuotraukose. Tai kertiniai mūsų ir senosios, ir dabartinės istorijos akcentai - nuo pasipriešinimo judėjimo okupaciniams režimams, kovo 11-oji, sausio 13-oji", - išlydėjęs svečius žurnalistams pasakojo A.Valinskas.

Seimo pirmininkas taip pat Ispanijos karaliui Juanui Carlosui I ir karalienei Sofiai surengė trumpą ekskursiją po istorinę Kovo 11-osios salę.

Anot A.Valinsko, karalienė Sofia pagyrė, kad Lietuva išsaugojo sovietinių laikų salės interjerą.

"Karalienė Sofia nepaprastai džiaugėsi ir stebėjosi, matydama sovietinę architektūrą. Pagyrė, kad mes jos bent jau iš vidaus nesame interjero keitę. Didžiulį įspūdį paliko mūsų istorinė Kovo 11-osios salė. Manau, ir patys rūmai", - tvirtino parlamento vadovas.

Seimo I rūmai Vilniuje pastatyti XX amžiaus aštuntajame dešimtmetyje. Juos projektavo architektai Algimantas ir Vytautas Nasvyčiai.

Seimo pirmininko teigimu, monarchai gyvai domėjosi Lietuvos istorija.

"Kai kurie epizodai juos labai stebino. Kai pasakiau, kad visa apačia (Seimo rūmų - BNS) buvo pilna ginkluotų žmonių ir tvyrojo benzino kvapas, jie pasiteiravo, kodėl. Kai papasakojau apie Molotovo kokteilius, jie labai stebėjosi, kad visa tai buvo tik prieš 20 metų", - pasakojo A.Valinskas.

Pasak jo, svečius sudomino ir pasakojimas apie Baltijos kelią. "Jie žavėjosi tais dviem milijonais. Sako, kad šiais laikas net su techninėmis priemonės organizuojant kažin, ar pavyktų pakartoti tai. Jie pritarė idėjai, kad tuomet vedė mūsų noras iš vidaus susirinkti ir palinkėjo, kad to noro nepamestume", - teigė Seimo vadovas.

Jis taip pat sakė pasveikinęs karalių su puikiu vakarykščiu "Barcelonos" žaidimu.

"Barcelona" futbolininkai trečiadienį atsakomąsias UEFA Čempionų lygos turnyro pusfinalio rungtynes svečiuose su Londono "Chelsea" (Anglija) vienuolike baigė lygiosiomis - 1:1 (0:1).

"Jis nepasakė, už kurią komandą serga. Pajuokavo, kad kai žaidžiama prieš anglus jis labai logiškai serga už ispanus", - juokėsi A.Valinskas.

Ispanijos karalius jis apibūdino kaip labai šiltus, kasdieniškus ir "labai labai atsipalaidavusius" žmones.

"Kai atvažiuoja politikai, parlamentų vadovai, ministrai pirmininkai, prezidentai, kažkoks įspūdis, kad jie yra labiau įsitempę. Gal dėl to, kad jie kas kelerius metus yra perrenkami. Šis laisvumas (monarchų - BNS), matyt, atėjo su kartomis, kai jie tampa karaliais arba įpėdiniais net nesulaukę pilnametystės", - svarstė Lietuvos politikas.

Viešnagė Trakuose

Vėliau karalius Juanas Carlosas ir karalienė Sofia lankėsi Vilniaus universitete. Čia jie P. Smuglevičiaus salėje apžiūrėjo parodas „Lietuvos spaudos istorija: nuo pirmosios lietuviškos knygos 1547“ ir „Hispania Antiqua“, taip pat – senųjų žemėlapių ir knygų, susijusių su Ispanija, parodą.

Be to, svečiai užsuko į Sarbievijaus kiemelį, Šv. Jonų bažnyčią, Mažąją aulą.

Popiet monarchai keliavo į Trakus, kur pietavo kartu su prezidentu Valdu Adamkumi ir Lietuvos pirmąja ponia Alma Adamkiene. Pavakary karališkoji pora ir ją lydinti delegacija išskrenda į Madridą.

Pirmo valstybinio vizito į Lietuvą atvykęs Ispanijos monarchas trečiadienį susitiko su V. Adamkumi ir premjeru Andriumi Kubiliumi, S. Daukanto aikštėje sveikinosi su žmonėmis, vėliau dalyvavo iškilmingoje vakarienėje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją