„Turiu pasakyti, kad mums labiau rūpi dabartinių pensininkų pensijos šiais metais negu labai tikslūs atsakymai, kaip atrodys visa pensinės sistemos situacija po 5 ar 10 metų. Tam irgi skirsime laiko, bet į visą pensijų sistemą žiūrėsime struktūriškai - šiuo metu svarbiausi klausimai yra šių metų reikalai“, - antradienį po susitikimo su prezidentu Valdu Adamkumi sakė premjeras.

Pasak prezidento atstovės spaudai Ritos Grumadaitės, privačiuose pensijų fonduose sukauptos lėšos yra vienintelis „Sodros“ rezervas. Ar tai reiškia, kad Vyriausybė puoselėja planus įmokas į privačius fondus mažinti trečiąkart, nei atstovė spaudai, nei premjeras A. Kubilius nesakė.

Ministro pirmininko teigimu, planų, kaip spręsti susidariusias „Sodros“ problemas yra įvairiausių, jie bus paskelbti, kai dėl jų bus pasiektas politinis sutarimas.

„Pasiūlymai visada tokie patys – arba mažinti išlaidas, arba didinti pajamas: prašome pasirinkti, kuris jums priimtinas“, - klausiamas apie galimus sprendimų variantus išsisuko A. Kubilius.

DELFI primena, kad Seimas per du kartus įmokas į privačius pensijų fondus sumažino nuo 5,5 iki 2 proc., tačiau 2011 m. atskaitymai į privačius pensijų fondus vėl turėtų siekti 5,5 proc., 2012-2014 m. – 6 proc., o vėliau – ir vėl 5,5 proc.

Kompensacija numatyta tik už „antrąjį sumažinimą“ nuo 3 iki 2 proc., arba 23 proc. viso sumažinimo. Prezidentas V. Adamkus siūlo ateityje kompensuoti 100 proc., susidariusių netekčių, tuo tarpu A. Kubilius sako, jog ilgalaikiams sprendimams kol kas ne laikas.

„Vyriausybė jau du kartus sumažino į šiuos fondus pervedamų įmokų tarifus ir tokiu būdu per milijoną pensininkų gaus mažesnes pensijas. Prieš mėnesį prezidentas su premjeru aptarė šią situaciją ir paragino parengti susidariusių netekčių kompensavimo mechanizmus, kad ekonomikai augant įmokų praradimai būtų kompensuojami 100 proc.“ – antradienį sakė prezidento atstovė spaudai.

A. Kubilius teigia, kad prezidento keliamas klausimas teisingas, tačiau ne laiku, mat šiuo metu būtina spręsti dabartinių, o ne ateities pensininkų problemas.

Socialinės apsaugos ir darbo ministro Rimanto Jono Dagio teigimu, šiuo metu „Sodros“ pajamų surinkimas nuo plano atsilieka 490 mln. Lt, tačiau koks planuojamas šių metų deficitas prognozuoti nenorėjo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją