Šalies konkurencingumas mažės, demokratizacijos procesas lėtės, o priklausomybė nuo Kremliaus didės, pareiškė ji interviu Vokietijos laikraščiui „Zeit“. Ukrainai esą dabar gresia panašus likimas kaip Baltarusijos, kuri yra praktiškai visiškai priklausoma nuo Maskvos.

Pasak D. Grybauskaitės, pirmiausiai Ukrainos politinei vadovybei tenka atsakomybė dėl to, kad Vilniuje nebus pasirašyta Kijevo ir ES Asociacijos sutartis. Ukraina esą neatlaikė Rusijos spaudimo.

Kartu prezidentė apkaltino Kremlių šantažu.

„Rusijos elgesys su Ukraina, Moldova ar Gruzija rodo, kad ši valstybė ir toliau naudoja necivilizuotus metodus, -sakė ji. - Nebuvo įmanoma nuspėti, kad kuri nors šalis XXI amžiuje dar galėtų taip spausti kitas valstybes“.

D. Grybauskaitė interviu minėjo Lietuvą, kuri praeityje ne kartą susidūrė su Rusijos ekonominiu ir politiniu spaudimu, tačiau jam nepasidavė.

DELFI primena, jog ES ir Ukrainos Asociacijos sutarties pasirašymo tikėtasi Lietuvos pirmininkavimo metu. Tačiau ketvirtadienį prasidedantis Rytų Partnerystės viršūnių susitikimas liks be šampano. Kijevas paskelbė nutraukiantis pasiruošimą sutarties pasirašymui.

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė šią savaitę išvyko į Ukrainą. Tačiau opozicijos mitinge apsilankiusi parlamento vadovė gavo antausį: Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininkas Volodymyras Rybakas atšaukė susitikimą su L. Graužiniene, o Lietuvos diplomatams perduotas oficialus Ukrainos nepasitenkinimas Seimo pirmininkės veiksmais.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (758)