„PKN Orlen“: politikų įsikišimas - nelaimė

„Aš politinių įtampų su Lenkija nematau. Yra komerciniai ginčai vienos įmonės, kuri norėtų sąlygų, kurių kol kas Lietuvos Vyriausybė patenkinti negali ir nenori. Manau, kad ne viską galima daryti taip, kaip norėtų viena įmonė", - ketvirtadienį žurnalistams sakė D.Grybauskaitė.

Tuo tarpu „PKN Orlen“ viceprezidentas bei vyriausias finansininkas Slawomiras Jedrzejczykas praėjusią savaitę susitikime su žurnalistais Varšuvoje sakė, kad politikų įsikišimas jiems tik trukdo. Jis sakė, kad į dvišalius santykius žiūri tik iš verslo pozicijų.

„Kai į verslo santykius įsikiša politika, verslas nukenčia, - sakė S. Jedrzejczykas. – Kita vertus, tai yra didžiausia „PKN Orlen“ investicija istorijoje ir didžiausia Lenkijos investicija už šalies ribų. Todėl natūralu, kad yra politinis interesas. 27,5 proc. valdo valstybė, todėl taip yra, bet mums tai yra tam tikra nelaimė.“

Su vadovais nesipyksta

Kitos minimos problemos - mažumų, švietimo klausimai, pasak prezidentės, yra sprendžiami ir spręstini, kad mažumų interesų būtų paisoma abiejose valstybėse.

"Dirbtinai eskaluojama taip vadinama įtampa atskirų politikų vienoje ir kitoje pusėje yra tų politikų atsakomybės reikalas", - žurnalistams sakė D.Grybauskaitė.

Ji sakė, kad po savaitės - kitą ketvirtadienį vyks į Lenkiją, prezidento kvietimu. D.Grybauskaitė dalyvaus kaimyninės šalies Nepriklausomybės minėjime. Ji taip pat pateikė pavyzdį, kad neseniai Europos Vadovų Taryboje nuoširdžiai bendravo su Lenkijos premjeru Donaldu Tusku. „Jokių įtampų su vadovais neturiu", - sakė prezidentė.

Pastaruoju metu Lenkijos politikai viešai kelis kartus apkaltino Lietuvą, kad mūsų šalis neva nevykdo įsipareigojimų lenkų tautinei mažumai ir į Mažeikių gamyklą investavusiai bendrovei "PKN Orlen".

Tuo tarpu premjeras Andrius Kubilius interviu lenkų dienraščiui "Gazeta Wyborcza" teigė, kad Lietuvos ir Lenkijos dialogui trukdo "didelės šalies spaudimas", pareiškė Lietuvos premjeras Andrius Kubilius ir pabrėžė, kad jį stebina nepagrįsti Lenkijos priekaištai dėl lenkų tautinės mažumos padėties Lietuvoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją