„Aš manau, kad Rusijos pusė elgiasi labai korektiškai. Kviečia bendradarbiauti, kviečia santykių vystymui ir aptarti dvišalius susitikimus, bet nestato mūsų į padėtį, kurioje mums būtų nepatogu atsisakinėti“, - teigė šalies vadovė, atsakydamas į klausimą, kodėl Rusija kviečia Gegužės 9-osios minėti Latvijos prezidentą, tačiau Lietuvos vadovės – ne.

DELFI primena, kad oficialaus kvietimo atvykti minėti Antrojo pasaulinio karo pabaigos Maskvoje nebuvo sulaukta: Latvijos prezidentą Valdį Zatlerą susitikimo Helsinkyje metu atvykti į iškilmes pakvietė Rusijos premjeras Vladimiras Putinas, Estijos vadovas Tomas Hendrikas Ilvesas nėra dar apsisprendęs dėl vizito.

Tuo tarpu Lietuvos prezidentė iš pradžių D. Medvedevą pakvietė atvykti į Kovo 11-osios iškilmes Vilniuje, o klausiama, ar vyktų į Maskvą, kartojo, kad pirma reikia sulaukti Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dvidešimtmečio minėjimo Kovo 11-ąją.

Rusijos vadovas pranešė į iškilmes neatvyksiąs, nes turi kitų įsipareigojimų. „Esu dėkingas už kvietimą į šventines Lietuvos Respublikos Nepriklausomybės atkūrimo 20-ečio iškilmes Vilniuje. Norėčiau pasveikinti su jubiliejumi ir palinkėti Jums ir visiems Lietuvos gyventojams visokeriopos sėkmės", - rašoma Rusijos prezidento laiške.

„Rusijos prezidentas pasveikino Lietuvą su Lietuvos nepriklausomybės dvidešimtmečiu, įpareigodamas jam atstovauti vieną iš ministrų, kuris yra taip pat ir tarpvyriausybinių santykių tarp Rusijos ir Lietuvos delegacijos vadovas. Tai pirma. Antra, tame pačiame laiške yra pasiūlyta susitikti aptarti man patogiu laiku atvykti ir pasikalbėti dvišalių Lietuvos ir Rusijos santykių klausimais, kas yra tikrai naudinga. Mes turime ir ruošiame keletą susitarimų ir toks santykių atšilimas yra naudingas abiems pusėms. Ir datas suderinsime su Rusijos puse“, - ketvirtadienį sakė D. Grybauskaitė.

Prieš penkerius metus minint 60-ąsias Antrojo pasaulinio karo pabaigos metines iš Baltijos šalių prezidentų į Maskvą vyko tik tuometinė Latvijos prezidentė Vaira Vykė-Freiberga.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)