Apie tokį savo sprendimą šalies vadovė pranešė trumpoje spaudos konferencijoje.

Šalies vadovė pareiškė neketinanti dalyvauti koalicijos partnerių „priešrinkiminiuose apsistumdymuose“ ir nepalaikanti nei konservatorių, nei liberalcentristų. Prezidentė pasiūlė valdantiesiems savo nesutarimus spręsti Seime, paprastai tariant – per interpeliacijos R. Palaičiui procedūrą.

„Mano manymu, ši koalicija ir Vyriausybė gali ir turi dirbti iki kadencijos pabaigos. Liko tik septyni mėnesiai. O ar nori dirbti kartu – turi apsispręsti patys. Jeigu to nesugeba – ginčą spręsti koalicinėmis priemonėmis Seime“, - pažymėjo šalies vadovė.

Prezidentė pabrėžė atsižvelgusi į visas aplinkybes. „Nedalyvausiu koalicijos partnerių priešrinkiminiuose apsistumdymuose. Koalicija ir Vyriausybė ir toliau turi mano palaikymą strateginiais klausimais. Laukia visai valstybei svarbūs apsisprendimai. Todėl kviečiu politikus - Visus, ypač valdančiąją daugumą - užbaigti rūpimus valstybei ir žmonėms pradėtus darbus“, - reziumavo D. Grybauskaitė.

Savo verdiktą D. Grybauskaitė priėmė po susitikimų su premjeru A. Kubiliumi, vidaus reikalų ministrą delegavusios Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) pirmininku Algiu Čapliku ir pačiu R. Palaičiu.

Po šio susitikimo abu liberancentristai teigė esantys pasiryžę toliau dirbti Vyriausybėje. R. Palaitis informavo pats iš pareigų nesitraukiantis. O A. Čaplikas pridūrė, esą „valstybei yra svarbesnių dalykų negu dviejų pareigūnų, na, politiniai žaidimai“.

J.Razma: ministro neatleidimas sukuria įtampą tarp Vyriausybės ir prezidentės

Prezidentei Daliai Grybauskaitei nutarus netenkinti premjero Andriaus Kubiliaus teikimo iš pareigų atleisti vidaus reikalų ministrą Raimundą Palaitį, sukuriama papildoma įtampa tarp Vyriausybės ir Prezidentūros, sako valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnas Jurgis Razma.

"Vyriausybei ir premjerui tikrai bus nelengva organizuoti darbą prezidentės pasiūlytomis sąlygomis", - valstybės vadovės sprendimą pirmadienį BNS komentavo J.Razma.

Anot jo, D.Grybauskaitė nepasinaudojo galimybe efektyviausiai ir racionaliausiai išspręsti problemą. Dabar jos sprendimas nepanaikina įtampos nei Vyriausybėje, nei valdančiojoje koalicijoje ir dar "sukuria papildomą įtampą tarp prezidentės ir Vyriausybės".

"Yra galimybė tą klausimą išspręsti Seime per interpeliaciją (ministrui R.Palaičiui - BNS), bet abejočiau, ar tai geriausias kelias", - sakė TS-LKD seniūnas.

Jo teigimu, susidariusią padėtį pirmadienį aptars valdančiosios partijos vadovybė, antradienio rytą - frakcija Seime.

"Mūsų sprendimai turi būti pasverti, atsakingai įvertinsime situaciją", - sakė J.Razma.

Opozicijos vertinimai: V.Uspaskichas - aš atsistatydinčiau, R.Paksas - Vyriausybė seniai turėjo trauktis

Opozicinių partijų lyderiai sako, jog šalies vadovui atsisakius premjero teikimu atstatydinti ministrą, premjeras turėtų trauktis, tačiau kaip reaguos dabartinė Vyriausybė reaguodama į Dalios Grybauskaitės sprendimą netenkinti liberalcentristų deleguoto vidaus reikalų ministro Raimudo Palaičio atstatydinimo - parodys laikas.

"Jei situacija būtų tokia: aš, premjeras, pateikiu savo komandos narį atstatydinimui, prezidentė netenkina - aš būdamas premjeru atsistatydinčiau, taip daryčiau aš kaip civilizuotos politikos atstovas", - BNS sakė opozicinės Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas, komentuodamas D.Grybauskaitės sprendimą netenkinti premjero Andriaus Kubiliaus teikimo atleisti R.Palaitį.

"O kaip elgsis premjeras ir kokiai politikai jis atstovauja, pamatysim", - pridūrė europarlamentaras V.Uspaskichas.

Opozicinės partijos "Tvarka ir teisingumas" pirmininkas Rolandas Paksas sakė, jog prezidentė netenkindama teikimo atstatydinti ministrą padėjo tašką koalicijos partnerių priešrinkiminiuose žaidimuose.

"Bene dvi savaites kalbėjau, kad tai, kas vyksta, yra valdančiosios koalicijos problema ir nešvarūs tarpusavio intrigų priešrinkiminiai žaidimai, kuriems prezidentė šiandien padėjo tašką, sakydama, kad jai valstybės reikalai yra svarbiau partinių intrigų. O valdančioji koalicija, jei negali tarpusavyje išsispręst santykių, turi pasitraukti ir užleist vietą kitiems", - sakė R.Paksas.

Klausiamas, ar mato galimybę valdantiesiems susitarti ir šiai Vyriausybei tęsti darbą, R.Paksas sakė: "Mano supratimu, jie jau seniai turėjo būt pasitraukę, o kaip elgsis ši koalicija - pamatysime".

DELFI primena, kad premjeras A. Kubilius šalies vadovei praėjusią savaitę pasiūlė atleisti R. Palaitį iš pareigų. Vyriausybės vadovo motyvas – tai, kad R. Palaitis, jo nuomone, padarė klaidą atleisdamas iš darbo Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovus Vitalijų Gailių ir Vytautą Giržadą. Pats ministras teigia FNTT istorijoje klaidos nepadaręs, jį gina ir LiCS.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją