Personalo kvalifikacijos kėlimo paslaugas už ES lėšas gaus dvi su eksministru susijusios bendrovės – „Specializuota komplektavimo valdyba“ (SKV), kurios laimėti Vilniaus mokyklų renovavimo konkursai D. Kreiviui kainavo postą, ir statybinių medžiagų prekybos tinklą „Moki-veži“ valdanti kompanija „Makveža“. Abiejų šių įmonių valdyme dalyvauja buvusio ministro mama Florentina Kreivienė – jai priklauso SKV akcijos bei „Makvežą“ valdančios bendrovės „Stamija“ akcijų paketas, kurį D. Kreivys savo mamai už simbolinę sumą pardavė vos papuolęs į valdžios viršūnę.

Paramą skyrė R. J. Dagys

SKV teko didžiausia dalis iš maždaug 1,5 mln. litų, kuriuos Lietuvos statybinių medžiagų prekybos įmonių asociacijai (LSMPĮA) 2009 m. pavasarį skyrė tuometis socialinės apsaugos ir darbo ministras, konservatorius Rimantas Jonas Dagys. Įsakyme nustatyta, kad paramos lėšos finansuos 70 proc. išlaidų mokymams. „Makvežos“ pavadinimą į paramos gavėjų sąrašą įtraukė kitas ministras – R. J. Dagį šiame poste pakeitęs partijos kolega Donatas Jankauskas.

SKV paskelbė jau tris konkursus, kuriuose ieškojo įmonių, galinčių surengti mokymus iš ES lėšų. Paskutinysis iš jų vyko birželį. „Makveža“ ES pinigus mokymams leisti pradėjo gerokai vėliau.

Tiesa, įsakyme, kuriuo R. J. Dagys skyrė ES paramą LSMPĮA, „Makvežos“ pavadinimas nefigūruoja. Dokumente nurodyta 1,5 mln. litų paskirstyti keturioms įmonėms: SKV (548 tūkst. Lt), „Murestos prekybai“ (305 tūkst. Lt), „Broksitai“ (472 tūkst. Lt) ir bendrovei „Valsva ir ko“ (210 tūkst. Lt).

Iš šių keturių įmonių, tik SKV ir mažiausią pyrago dalį gavusi „Valsva ir ko“ paskelbė rengiančios mokymus. „Murestos prekyba“, kuriai iškelta restruktūrizavimo byla, personalo mokyti neskuba, o antrą didžiausią pyrago dalį gavusi „Broksita“ bankrutavo.

Paramos F.Kreivienės verslui schema

Mokymai – priedas prie investicijų

LSMPĮA direktorius Robertas Žaliaduonis DELFI patvirtino, kad „Makveža“ užėmė finansinių sunkumų ištiktos „Broksitos“ vietą.

„Kadangi tokiais sunkiais laikais daug įmonių bankrutavo, liko „Moki-veži“, SKV – solidžiai dirbanti įmonė“, - vardijo R. Žaliaduonis.

Pasak LSMPĮA vadovo, asociacija atsisakė dalies planuotų išlaidų mokymams – dabar esą bendras krepšelis nesiekia 1,5 mln. litų.

„Ten mokymai yra kelių lygių. Pavyzdžiui, konkrečiai SKV keletą šimtų tūkstančių investavo į visokio hardware ir software įsigijimą. Jiems šitas projektas – kaip papildymas prie to, ką jie jau investavo, neskaičiuodami, ar čia bus Europos ar ne Europos (lėšos – DELFI). Tas projektas – jiems kaip tik į pagalbą“, - ES paramos panaudojimą aiškino pašnekovas.

LSMPĮA vadovas taip pat pridūrė, kad išsamiau paramos įsisavinimo detales galėtų nupasakoti asociacijos valdybos pirmininkas – SKV direktorius bei ilgametis D. Kreivio verslo partneris Mindaugas Sinkevičius.

„Šiek tiek atitrūkau. Taip išėjo, kada dabar daugiau laiko leidžiu Londone, šiokį tokį turiu užsiėmimą. Dabar yra mūsų valdybos pirmininkas, kaip tik tos SKV direktorius. Tai tikrai stipri įmonė, krizių metu ne tik nesusimažino, bet netgi pasididino“, - komplimentų negailėjo R. Žaliaduonis.

Pasak jo, SKV ir „Makveža“ – stambiausios projekte dalyvaujančios įmonės, didžiausi šių kompanijų konkurentai į asociacijos gautą paramą nepretenduoja.

„Senukai“ yra patys pasivadinę asociacija. Bandžiau kažkada juos prijungti, bet jie laiko save pakankamai dideliais ir svarbiais“, - pridūrė R. Žaliaduonis.

R. J. Dagys abejoja, ar „Makveža“ gali naudoti ES lėšas

Rimantas Dagys
Buvęs socialinės apsaugos ir darbo ministras R. J. Dagys, patvirtinęs paramos skyrimą LSMPĮA projektui, DELFI teigė abejojantis, ar „Makveža“ gali naudoti šio projekto lėšas savo personalo mokymams. Mat jos nėra tarp keturių įmonių, kurios įsakyme nurodytos kaip paramos gavėjos.

„Visos procedūros buvo derinamos su Europos socialinio fondo agentūra. Po to kokių nors pakeitimų nėra, ministerija jokio pakeitimo nėra dariusi, - kalbėjo politikas. – Jeigu norėjo asociacija kažką derinti, turėjo pirmiausiai suderinti tai su fondo agentūra. Ministras tvirtina tą sąrašą, kuris ateina iš agentūros. (...) Jeigu tai nėra ta įmonė, kuri buvo numatyta, kiek man pareigūnai paaiškino, bet koks sutarties pakeitimas turėjo būti derinamas su fondu. Be suderinimo nieko nebuvo galima daryti.“

Tiesa, eksministras sako nežinojęs, kad pasirašė po paramos skyrimu įmonei, kurioje dar neseniai darbavosi partijos bei Vyriausybės kolega D. Kreivys.

„Tikrai tokios informacijos neturėjau. Jokios informacijos niekas apie tai nėra suteikęs. Būtų iškilę abejonių – būtume, aišku, tikrinę“, - tvirtino R. J. Dagys.

Lietuvos statybinių medžiagų prekybos įmonių asociacijos nariai, kuriems skirta parama

ĮmonėR. J. Dagio įsakymu skirta parama (Lt)ĮmonėD. Jankausko įsakymu skirta parama (Lt)
„Specializuota komplektavimo valdyba“548 297,33„Specializuota komplektavimo valdyba“585 649,00
„Murestos prekyba“304 598,66„Murestos prekyba“128 751,00
„Broksita“ (vėliau bankrutavo)471 848,94„Makveža“ (užėmė „Broksitos“ vietą)421 270,00
„Valsva ir ko“210 282,07„Valsva ir ko“180 067,00
Iš viso:1 535 027,00 Iš viso: 1 315 737,00
F. Kreivienės iš dalies valdomoms įmonėms:548 297,33F. Kreivienės iš dalies valdomoms įmonėms:1 006 919,00

Sumažino paramos sumą

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) DELFI informavo, kad buvusiam ministrui nėra ko nuogąstauti, mat „Makveža“ parama naudojasi teisėtai. Be to, ministerija akcentuoja, kad prie projekto prisijungus šiai kompanijai buvo sumažintas asociacijai skirtos paramos intensyvumas.

„Taip, minėtas įsakymas buvo keičiamas 2010 m. rugsėjo 13 d. Dėl tos priežasties, kad viena iš asociacijos narių, „Broksita“ bankrutavo ir nebegalėjo dalyvauti projekte, kaip kad buvo numatyta iš pradžių. Taigi, nuo 2010 m. rugsėjo 30 d. „Makveža“ projekto partnerio teisėmis dalyvauja LSMPĮA vykdomame projekte. Kartu su „Makveža“ projekto įgyvendinime dalyvauja dar trys įmonės: SKV, „Murestos prekyba“, „Valsva“ ir ko“, - teigiama SADM atsakyme DELFI.

Ministerija pabrėžia, kad „Makvežą“ vietoj „Broksitos“ į paramos gavėjų sąrašą įtraukti pasiūlė ne politikai, o pati paramos gavėja – LSMPĮA.

„Keičiant projekto partnerius, buvo remtasi LSMPĮA prašymu ir Europos socialinio fondo agentūros išvada, kad pakeitus vieną projekto dalyvių, nebus neigiamos įtakos projekto veiklų įgyvendinimui ir projekto rodiklių pasiekimui. Tad 2010 m. rugsėjo 13 d. socialinės apsaugos ir darbo ministro įsakymu pakeista projekto partnerių sudėtis – bankrutuojantis projekto partneris „Broksita“ buvo pakeistas LSMPĮA pasiūlytu nauju partneriu „Makveža“. Ši įmonė prisiėmė visus keičiamo projekto partnerio įsipareigojimus“, - aiškina ministerija.

Be to, SKV, „Makvežos“, „Murestos prekybos“ bei „Valsvos ir ko“ personalo mokymams skirtos paramos intensyvumas esą buvo sumažintas, mat „Makveža“ gerokai didesnė įmonė už bankrutavusią „Broksitą“.

„Finansavimo iš Europos socialinio fondo lėšų dalis, remiantis priemonės „Žmogiškųjų išteklių tobulinimas įmonėse“ projektų finansavimo sąlygų aprašu, priklauso nuo to, kokio dydžio įmonės vykdo projektą. „Makveža“ pagal šio aprašo kriterijus yra priskiriama didelėms įmonėms, tad projekto finansavimo intensyvumas buvo sumažintas nuo buvusių 70 iki 60 procentų“, - teigia SADM.

Ministerijos pateiktais duomenimis, po „Makvežos“ įtraukimo į paramos gavėjų sąrašą LSMPĮA buvo įpareigota beveik 220 tūkst. Lt padidinti nuosavą lėšų dalį darbuotojų kvalifikacijos kėlimo projekte – nuo beveik 658 tūkst. Lt iki 877 tūkst. Lt. Analogiška suma – nuo 1,535 iki 1,316 mln. Lt – buvo sumažintas ir ministerijos skirtas finansavimas šiam projektui.

Pagal D. Jankausko pakoreguotą įsakymą, SKV ir „Makvežai“ tenkai kiek daugiau kaip 1 mln. bendros projektui skirto finansavimo sumos: atitinkamai 585,6 tūkst. ir 421,2 tūkst. Lt. „Murestos prekybai“ liko beveik 129 tūkst. Lt, „Valsvai ir ko“ – 180 tūkst. Lt. Perskirsčius ir sumažinus paramą, „Valsva ir ko“ dalis projekto lėšų dalybose sumažėjo beveik 30 tūkst. Lt, restruktūrizuojama „Murestos prekyba“ prarado beveik 176 tūkst. litų. Bankrutavusios „Broksitos“ dalis, kurią perėmė „Makveža“ susitraukė maždaug 50 tūkst. Lt, o SKV kąsnis išaugo daugiau kaip 37 tūkst. Lt.

D. Kreivys iš ūkio ministro posto atsistatydino po neigiamos Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) išvados. VTEK nustatė, kad pasirašydamas po įsakymu, kuriuo skyrė europinę paramą mokykloms, kurių rekonstrukcijos darbus turėjo atlikti su jo motina susijusi bendrovė SKV, neįvykdė įstatymuose numatyto reikalavimo – vengti interesų konflikto ir elgtis, kad nekiltų abejonių, jog toks konfliktas yra.

Be to, D. Kreivys nevykdė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimų laiku pateikti privačių interesų deklaraciją bei netiksliai nurodė duomenis, dėl kurių galėjo kilti interesų konfliktas.

SKV su partneriais Vilniaus Karoliniškių gimnazijos bei „Ąžuolyno“ mokyklos renovavimo projektams gavo apie 6 mln. Lt paramos.

Viešųjų pirkimų konkursus, kuriuose triumfavo SKV, kuravo sostinės savivaldybės Viešųjų pirkimų komisijos pirmininkas Darius Indriūnas – tuomečio Vilniaus mero Viliaus Navicko patarėjas. Pernai rudenį jis tapo D. Kreivio patarėju. Pasikeitus ūkio ministerijos vadovybei, naujasis ministras Rimantas Žylius pasiliko dalį savo pirmtako komandos. Tačiau D. Indriūno tarp ministro patarėjų nebeliko.

D. Kreivys: kategoriškai atmetu bandymus klaidinti visuomenę

Prielaidos, kad D. Kreivys galimai įtakojo net du ministrus ir įvairias verslo asociacijas, kad šios gautą paramą perskirsto taip, kad liktų patenkintos tik su manim susijusios įmonės, yra visiškai nepagrįstos ir tendencingos, skelbiama D. Kreivio išplatintame pranešime.

Jame D. Kreivys teigia: „Kategoriškai atmetu bandymus klaidinti visuomenę ir sieti įmonių gautą paramą su mano partine priklausomybe ar buvusiu darbu vyriausybėje. Įmonių vadovai kreipdamiesi dėl ES paramos arba dalyvaudami konkursuose manęs neinformuoja ir jokios pagalbos joms neteikiau ir neteiksiu“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją