Teisėjų kolegijos pirmininkė Virginija Švedienė trečiadienį paskelbė, kad nėra pagrindo teigti, jog bylą nagrinėjantis teismas yra šališkas. Pasak teisėjos, baudžiamąją bylą nagrinėjantis teismas kol kas nevertina teismui pateiktų įrodymų, o savo nuomonę išsakys tik priimdamas nuosprendį.

„E. Kusaitės reiškiamos pretenzijos ir priekaištai dėl teismo šališkumo yra nepagrįsti“, – pažymėjo kolegijos pirmininkė.

Nušalinimą teismui E. Kusaitė pareiškė dar birželio pradžioje vykusiame teismo posėdyje. „Teismas, mano manymu, yra neobjektyvus“, – tada tikino E. Kusaitė.

Be to, kaltinamoji pažymėjo, kad teismas nepagrįstai jai buvo skyręs suėmimą, kurį vėliau Lietuvos apeliacinis teismas panaikino.

E. Kusaitės baudžiamąją bylą nagrinėjantis teismas trečiadienį toliau tęsė liudytojų apklausas – po pertraukos buvo apklausinėjama kaltinamosios motina Virginija Kusienė. Ji parodymus jau buvo davusi birželį, tačiau tąkart teismas nespėjo liudytojai užduoti klausimų.

Kadangi teisme duoti V. Kusienės parodymai skyrėsi nuo liudijimo ikiteisminio tyrimo metu, teismas nusprendė pagarsinti ankstesnius parodymus. Juose moteris teigė, kad dar būdama nepilnamete musulmoniškomis pažiūromis susidomėjusi dukra tapo agresyvi, ne kartą grasino išvažiuoti iš Lietuvos.

Moteris teigė, kad dukra buvo išvykusi pas čečėnus į Vokietiją, o kai buvo sugrąžinta atgal į Lietuvą, tapo dar agresyvesnė.

„Ji sakydavo, kad kitatikiai yra blogi, vadino juos prastesne rase, nuolat kalbėjo apie teroro aktus, – ikiteisminio tyrimo metu kalbėjo V. Kusienė. – Ji kalbėdavo, kad jos tikėjimas nuves į rojų, o jeigu ji nevykdys islamo reikalavimų, pateks į pragarą. Be to, Eglė grasindavo mano seseriai, jeigu ji trukdys, bus kas ją pašalins“.

V. Kusienė taip pat teigė, kad nepritarė dukros kelionei į Maskvą.

„Šie parodymai yra neteisingi“, – V. Kusienė teisme teigė, kad tyrėjai surašė taip, kaip jiems esą reikėjo, o kadangi ji anksčiau nebuvo susidūrusi su teisėsauga, nežinojo, kad būtina skaityti surašytus parodymus.

Ketvirtadienį teismas ketina apklausti E. Kusaitės tetą Eleną Jaliniauskaitę.

E. Kusaitės baudžiamoji byla yra nagrinėjama neviešuose posėdžiuose, tačiau kaltinamosios motina ir teta buvo apklausiamos viešai.

Nors kaltinamoji parodymų teisme dar nėra davusi, ji savo poziciją jau yra išsakiusi kitoje byloje – E. Kusaitės draugų Apti ir Aišos Magmadovų bylą nagrinėjančio Maskvos teismo prašymu E. Kusaitė liepą buvo apklausta Vilniaus miesto 2 apylinkės teisme. Čia ji išsižadėjo ikiteisminio tyrimo metu duotų parodymų ir neigė, kad ketino susisprogdinti Rusijoje.

„Tai nebuvo mano noras – tokias mintis man į galvą kalė saugumiečiai“, – E. Kusaitė teigė, kad Magmadovai yra išsilavinę ir protingi žmonės, kuriems mintys apie teroro aktus „buvo atgrasios ir nepriimtinos“.

Paklausta, kodėl ikiteisminio tyrimo metu prisipažino, jog ketino susisprogdinti Rusijoje, o vėliau šiuos parodymus ėmė neigti, E. Kusaitė aiškino, kad buvo mušama, girdoma vaistais, be to, patyrė spaudimą iš prokuroro ir advokato.

„Man liepė prisipažinti, nes jeigu to nepadarysiu, man grasino, kad mano draugė Aiša bus nukankinta, jos likimas – mano rankose“, – teisme kalbėjo E. Kusaitė.

DELFI primena, kad E. Kusaitė kaltinama tuo, kad kūrė organizuotą grupę teroro aktui įvykdyti, dalyvavo organizuotos grupės teroro aktui vykdyti veikloje bei rengėsi įvykdyti teroro aktą sprogdinant save strateginės reikšmės objekte, taip sukeliant pavojų daugelio žmonių gyvybei ir sveikatai bei siekiant, kad dėl to atsirastų sunkių padarinių – susisprogdinimo metu būtų nužudyta kiek galima daugiau žmonių ir šiais veiksmais įbauginti žmonės.

Bylą nagrinėjant teisme paaiškėjo, kad E. Kusaitė bendravo su Rusijoje gyvenančių Magmadovų motina, be to, išreiškė norą išvykti į Maskvą. Taip pat nustatyta, kad kaltinamoji išsiuntė grasinančią SMS žinutę ikiteisminį tyrimą byloje atlikusiam prokurorui Justui Lauciui.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)