Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė sakė sulaukusi Kauno rajono Vaiko teisių skyriaus paaiškinimų dėl veiksmų kovo 23-iąją. Mergaitės perdavime dalyvavusi skyriaus darbuotoja savo neveiklumą teisino iš Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos gautais nurodymais.

Tačiau Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba paneigė davusi nurodymus nevykdyti teismo sprendimo.

„Iš tikrųjų, kada mums Vaiko teisių skyrius atsakė raštu, kad lyg ir gavo nurodymą iš Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Vaiko teisių ir įvaikinimo tarnybos, mes į tarnybą raštu kreipėmės ir raštu paneigta, kad buvo duotas nurodymas nevykdyti“, - teigė E. Žiobienė.

E. Žiobienės teigimu, net jei kažkas duoda nurodymus kažko nevykdyti arba elgtis prieš įstatymą, neteisėto įpareigojimo negalima vykdyti.

Iš girtuoklių vaikus atima skubiai ir dėl to klausimų nekyla

Komitete aiškintasi, kaip turėtų vykti vaiko perdavimas. Pagal Civilinio proceso kodeksą, vaiko paėmimas ir perdavimas numatytas teisingumo ministro nustatyta tvarka. Tačiau vaiko teisių apsaugos skyriai aiškina nesuvokiantys, kaip turėtų dalyvauti šiame procese.

„Man teisiškai lyg ir atrodytų aišku – labai konkrečiai ir aiškiai nustatyta, kad vaiko teisių skyrius turi perduoti vaiką. Kitas dalykas, kuris irgi labai akivaizdus ir svarbus: vykdymo procesui vadovauja antstolis – ne psichologas, ne vaiko teisių skyrius, o antstolis“, - sako E. Žiobienė.

Jei proceso metu sprendimo nusprendžiama nebevykdyti, tą, išgirdęs iš vaiko teisių skyriaus specialisto, turi pasakyti antstolis. „Tai, ką matėme kovo 23 dieną, buvo ir nepasiruošimas, ir netinkamas supratimas savo pareigų“, - pareigūnų veiksmus bandant atiduoti mergaitę mamai vertina E. Žiobienė.

Kontrolierė atkreipė dėmesį, kad pagal savo funkcijas vaiko teisių skyriai dėl įvairių priežasčių labai dažnai ima vaikus iš šeimos. Pavyzdžiui, vaikus imant iš girtuoklių tėvų, tai reikia daryti staiga ir dažnai nebūna laiko pasiruošti.

„Būna atvejų, kada vaikai plėšiami nuo savo girtos mamos ir laikosi įsikibę į girtos mamos koją. Visokiausių atvejų būna. Tačiau tais atvejais paaiškinti nereikia – imamasi ir daroma. Manau, ir šioje situacijoje reikia kiekvienam aiškiai suprasti savo funkcijas ir nėra galimybės manipuliuoti arba žaisti, kad aš kažko nesuprantu“, - po posėdžio žurnalistams teigė E. Žiobienė.

Ji atkreipė dėmesį, kad veikiančiuose vaiko teisių skyriuose teisinį išsilavinimą turi apie 10 proc. darbuotojų. Yra nemažai vaiko teisių skyrių, kuriuose nedirba nė vienas teisinį išsilavinimą turintis žmogus.
O.Tarvydienė: pareigūnai sprendimą vykdys

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė Odeta Tarvydienė gynėsi, kad Kauno rajono vaiko teisių tarnybų specialistai kratosi teismo sprendimo vykdymo. „Jie tikrai vykdymo nesikrato, sprendimą vykdys, tik paprasčiausiai yra teikiamos tam tikros rekomendacijos, į kurias, jie norėtų, kad antstolis atsižvelgtų“, - kalbėjo O. Tarvydienė.

O. Tarvydienė tvirtino, kad teismo vykdymo procesui buvo ruošiamasi iki kovo 23-ios ir ruošiamasi po jos. Jos teigimu, specialistai daug dirbo siekdami atstatyti vaiko ir motinos bendravimo ryšį, nustatyti normalią bendravimo tvarką.

Pareigūnės manymu, kovo 23-iąją trūko veiksmų koordinavimo, sprendimas vykdytas pakankamai skubiai, tad galbūt ne visi dalyvaujantys žmonės aiškiai suprato, kas ir ką turėtų daryti. „Pusvalandis prieš vykdymą įteikiant dokumentą, manau, nepakankamas laiko tarpas, tarkime, susipažinti, įsigilinti į visas vykdymo aplinkybes“, - kalbėjo O. Tarvydienė

Nesikišti policijai nurodė R. Palaitis?

Tuo metu komiteto narys Konstantas Ramelis nurodė DELFI portale skaitęs interviu su buvusiu ministru R. Palaičiu, kur jis esą pareiškė prieš vykdant vaiko perdavimą policijos pareigūnams nurodęs „būti pasyviems“. „Ar bus vertinama jo veikla?“, - komitete dalyvavusių prokuratūros ir policijos atstovų teiravosi K. Ramelis.

„Ne, tikrai neteko to girdėti, negaliu to komentuoti. Man asmeniškai neteko nei girdėti, nei skaityti to dalyko“, - gynėsi generalinio policijos komisaro pavaduotojas Renatas Požėla.

Nieko apie tai nežinantis tvirtino ir Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Žydrūnas Radišauskas. „Ikiteisminio tyrimo metu bus tikrinamos visos jam reikšmingos aplinkybės, tame tarpe ir paminėta aplinkybė. Ši aplinkybė, kaip paminėjau komitete, ikiteisminio tyrimo medžiagoje nebuvo tikrinama“, - sakė Ž. Radišauskas.

Šiuo metu vyksta ikiteisminis tyrimas dėl galimo pareigūnų piktnaudžiavimo kovo 23-iąją bandant atiduoti mergaitę mamai. Prokurorai tiria policijos pareigūnų, Vaiko teisių apsaugos tarnybos darbuotojų ir antstolės veiksmus.

DELFI primena, kad po kovo 23-iosios prokuratūra pradėjo 5 ikiteisminius tyrimus. Vieną jų – dėl teismo sprendimo perduoti mažametę motinai nevykdymo – atlieka Vilniaus miesto apylinkės prokuratūra. Kauno miesto apylinkės prokuratūra atlieka 4 ikiteisminius tyrimus: dėl piktnaudžiavimo, dėl nežymaus Laimutės Stankūnaitės sveikatos sutrikdymo, dėl trukdymo antstoliui vykdyti teismo sprendimą ir dėl grasinimų Kauno vyriausiojo policijos komisariato pareigūnams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)