Praėjusį savaitgalį vykusio festivalio „Arčiau žemės“ metu pranešta apie mirusį jo dalyvį. Įtariama, vilnietis pats nusprendė pasitraukti iš gyvenimo. Dėl šio įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Tačiau tai – nors ir tragiškiausias, tikrai ne vienintelis nemalonus nutikimas šią vasarą Lietuvoje vykusiuose festivaliuose.

Pastaba: patikslintas festivalio, kuriame mirė dalyvis, pavadinimas.

Narkotikus slepia automobiliuose

Pavyzdžiui, liepos 8-10 dienomis vykęs festivalis „Revolution“ net keturiems asmenims pasibaigė nė neprasidėjęs. Jie su savimi turėjo draudžiamų medžiagų. Policijos pareigūnai pastarųjų rado trijuose automobiliuose. Pradėti keturi ikiteisminiai tyrimai.

Vienam iš keturių asmenų teko kurį laiką praleisti ir už grotų, jis uždarytas į areštinę. Tikėtina, kad pas jį pareigūnai aptiko didelį kiekį kvaišalų.

Festivalio lankytojai DELFI tuomet taip pat pasakojo, kad medikai greitosios pagalbos automobiliu išgabeno du jaunuolius.

Po vieno festivalio – net 7 tyrimai

Po „Radistų“ festivalio, vykusio liepos 22-24 dienomis, Utenos apylinkės prokuratūra pradėjo dar daugiau – 7 ikiteisminius tyrimus dėl narkotikų.

Molėtų rajono policijos komisariato pareigūnai, pasitelkę kinologus su specialiai narkotikų ieškoti dresuotais tarnybiniais šunimis, atliekant patikrinimą nustatė 5 atvejus, kai atvykę į festivalį jaunuoliai turėjo galimai narkotinių arba psichotropinių medžiagų. Dar du jaunuoliai, turėję, kaip įtariama, narkotinių medžiagų, nustatyti per patį renginį.

Visiems šiems jaunuoliams, atvykusiems iš įvairių Lietuvos miestų, pareikšti įtarimai pagal Baudžiamojo kodekso 259 straipsnį („Neteisėtas disponavimas narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis be tikslo jas platinti“).

Rado 29 tabletes ir du maišelius su milteliais

Įtariamasis narkotikų platinimu sulaikytas ir festivalio „Granatos“ prieigose. Policijos duomenimis, 1995 m. gimimo vaikinas suimtas rugpjūčio 7 d. apie 00 val. 5 min.

Pareigūnai informavo, kad pas sulaikytąjį rastos 29 rusvos spalvos tabletės bei du polietileniniai užspaudžiami maišeliai su baltos spalvos milteliais, galimai, narkotine ar psichotropine medžiaga.

Įtariamasis uždarytas į areštinę.

Dėl užsitęsusio tyrimo po perdozavusios narkotikų mirties festivalis neįvyko

BNS naujienų agentūra pranešė ir kad įtarimai dėl disponavimo narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis be tikslo jas platinti pareikšti ir 6 jaunuoliams, dalyvavusiems liepos 14-17 dieną Anykščiuose vykusiame muzikos festivalyje „Velnio akmuo“. Šie įtariamieji taip pat nustatyti per policijos pareigūnų vykdytą reidą festivalio prieigose.

DELFI primena, kad pernai perdozavusi kokaino mirė festivalio „Sūpynės“ dalyvė. Dėl užsitęsusio tyrimo šio festivalio organizatoriai laiku negavo leidimu ir negalėjo jo suorganizuoti šiemet.

Tiesa, narkotikai – ne vienintelė Lietuvoje vykstančių festivalių problema. Pranešta ir apie vagystes, gaisrą, organizatorių aplaidumą, net bankrotą.

Nusivylimas – ne tik dėl narkotikų

Alytaus apskrities policija skelbė, kad savaitgalį, liepos 28-31 dienomis, vykusį festivalį „Yaga Gathering 2016“ apkartino vagišiai. Policijos duomenimis, festivalio teritorijoje, iš nesaugomos palapinės, pavogtos dvi kuprinės su asmeniniais daiktais, dokumentais, priklaususios 1985 metais gimusiam asmeniui. Toje pačioje palapinėje buvo padėtos ir dar dvi kuprinės su asmeniniais daiktais bei dokumentais. Šie daiktai, priklausantys 1988 metais gimusiam asmeniui, taip pat buvo pavogti.

Dar birželio 12 dieną, sekmadienį, elektroninės šokių muzikos festivalio „Summerburst“ metu užsidegė estrados stogas. Festivalininkų teigimu, kol vyko gesinimo darbai, niekas nebuvo išleidžiamas iš kempingo.

„Granatų“ festivalio metu jo dalyviai skundėsi negalintys palikti festivalio zonos. Po lietaus vietoje, kur buvo įrengta automobilių aikštelė, mašinos ėmė klimpti. Festivalininkai guodėsi apgadinę automobilius, turėję už pagalbą papildomai sumokėti traktorininkui, į kurį kreiptis patarė festivalio organizatoriai.

Galiausiai, pavyzdžiui, „Karklės“ festivalis net neįvyko dėl organizatorių paskelbto bankroto. „Ant ledo“ liko ne tik jame turėję pasirodyti muzikantai, vietas prekybai išsipirkę verslininkai, bet ir bilietus jau turėję dalyviai. Apie tai, kad festivalis neįvyks, pranešta likus vos kelioms dienoms iki jo. Iki šiol žmonės neatgavo sumokėtų pinigų.

Atkreipė visuomenės dėmesį

Tendenciją, kad kaip tik festivalis, taip ir kokia nelaimė, neslėpė pastebėjusi ir internetinio puslapio manofestivalis.lt įkūrėja Gintarė Kašelionytė. Tačiau DELFI ji sakė nemananti, kad dėl to kalti tik festivalių organizatoriai ar jų dalyviai.

„Neišskirčiau mūsų kaip tautos, kuri nemoka linksmintis ir elgiasi kaip vandalai. Manau, kad galbūt festivalių kultūra Lietuvoje tiesiog įgavo brandą, yra pakankamai daug vardų, žmonės ten leidžia laiką – tapo įprasta vasarą nuvykti bent į 1-2 festivalius. Šie renginiai atkreipė visuomenės dėmesį, susidomėjo ir visos institucijos, policija ėmė atidžiau žiūrėti, žiniasklaida daugiau rašyti, o kuo eini giliau į mišką, tuo daugiau randi medžių“, – svarstė G. Kašelionytė.

Pykdo ją ir požiūris, kad esą narkotikai ar kitos medžiagos ėmė plisti tik festivaliuose, čia nevaldomai liejasi alkoholis, tai neva naujovė, kurios iki tol nebuvo.

Palygino su Rytais ir Vakarais: nesame išskirtiniai

„Manau, taip buvo visais laikais, nereikėtų to sieti tik su festivaliais. Pavyzdžiui, ir Rusijoje kokie festivaliai vyksta – ten turbūt baisu ir pažiūrėti būtų. Mes, kaip tauta, tikrai nesame kuo išskirtiniai, tik galbūt dar neišmokome kaip Vakaruose su šiomis problemomis tvarkytis. Ten nebeslepiama, kad narkotikai vartojami. Tuo metu mes tarsi atsibudome iš viduramžių – tik dabar ėmėme apie tai kalbėti“, – aiškino G. Kašelionytė.

Tačiau, jos teigimu, nė vieno Lietuvoje vykstančio festivalio organizatorius nenori būti tas pirmasis, kuris išstos ir pasakys, kad gal verta pasakoti ne tik apie narkotikų žalą, bet ir, pavyzdžiui, aiškinti, kaip saikingai šias medžiagas vartoti.

„Tokiu atveju visa žiniasklaida sakys: „O, tai Jūsų skatinate vartoti narkotikus, atvirai apie tai kalbate“. Organizatoriai atsiduria tam tikrame akligatvyje, todėl jie tvarkosi tyliai tarsi meluodami ir sakydami, kad problemos nėra, niekas negeria, visi čia į dangų susirinkę žiūri. Be to, jei žmogus narkotinių medžiagų atsinešė pats, ar tikrai organizatoriai kalti? Jei jis nespėjo net įsinešti, bet jį prie įėjimo sustabdė policija? Festivalių organizatoriai labai daug dirba, todėl jie tikrai jautriai reaguoja į atvejus, kurie tai apsunkina“, – aiškino mergina.

Įžvelgia, kad dalyviai gali sulaukti drausminimų

Pasak G. Kašelionytės, gali būti, kad dalis netinkama veikla užsiimančių ar savotiškų tikslų turintys asmenys anksčiau tiesiog nesugalvodavo juos įvykdyti festivaliuose. Dabar atsirado dar viena platforma, kuri leidžia atkreipti į save dėmesį.

„Pakankamai lengva užtraukti negandą, ateiti, sugadinti. Dalyviai neretai turi nulį įsipareigojimų – jie tiesiog sumoka už bilietus ir viskas. Taip, yra tam tikros taisyklės, bet iš esmės į jas nekreipiamas dėmesys. Manau, ilgainiui norėdami apsaugoti savo vardą organizatoriai ims stiprinti šią sritį ir nebepataikaus klientams taip stipriai, kaip tai daro dabar. Festivalio dalyviai dabar sau gali leisti labai daug, o vieno jų nelaimė gali sugriauti dešimčiai tūkstančių žmonių džiaugsmą teikiantį renginį“, – aiškino ji.

Narkotikai – daugumoje šios vasaros festivalių

Tuo metu Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis DELFI sakė, kad narkotikų problema festivaliuose – labai aktuali.

„Nenorėtumėme išskirti konkrečių festivalių, tačiau daugumoje šia vasarą vykusių buvo nustatyta po keletą narkotinių medžiagų turėjimo, vartojimo ar platinimo faktų“, – aiškino jis.

Ramūnas Matonis
Pasak R. Matonio, Policijos departamente nėra sudarinėjami renginių sąrašai, tačiau komisariatuose vertinama informacija apie jų teritorijose vyksiančius renginius ir, įvertinus riziką, planuojamos atitinkamos priemonės.

„Atkreipiame dėmesį, kad narkotinės medžiagos yra vartojamos ne tik dideliuose renginiuose, todėl policija nuolat dirba su narkotinių medžiagų platintojais, gabentojais ir vartotojais. Visi būdai, kurie pasiteisino ir buvo naudojami policijos šiais metais, taip pat bus ir toliau naudojami policijos veikloje“, – sakė Policijos departamento atstovas.

Papasakojo, kaip vyksta patikrinimai

Anot R. Matonio, nors organizatoriai gali nustatyti savo apribojimus planuojamam renginiui, bet paprastai galioja tie patys teisės aktai, nesvarbu, ar tai festivalis, ar kitas renginys.

„Narkotinių medžiagų vartojimas ir platinimas bei turėjimas yra draudžiamas. Pareigūnai dirba savarankiškai ir neprivalo derinti savo veiksmų su organizatoriais. Būdų, kaip vykdyti patikrinimus, yra įvairių. Renginio vieta gali būti tikrinama iš vakaro, gali būti tikrinami atvykstantys renginio dieną, gali būti pasitelkiami kinologai su šunimis ir panašiai. Pareigūnai vasarą vykstančių festivalių metu kontroliuoja įvažiavimus, užtikrina viešąją tvarką, stebi, kad nevyktų prekyba alkoholiniais gėrimais, pažeidžiant teisės aktų nustatytus reikalavimus“, – pasakojo jis.

Pasak R. Matonio, taikomos priemonės organizuojamos įvertinus informaciją, galimas rizikas ir turimus pajėgumus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (105)