„Kauno diena“ rašo, kad D. Valio kėdė ne juokais kliba: praėjusią savaitę Seimas ypatingos skubos tvarka priėmė Prokuratūros įstatymo pataisas, kurios įtvirtina, kad generalinis prokuroras gali būti atleidžiamas Seimo siūlymu. Teisės akto pakeitimo iniciatorių teigimu, šiuo metu nėra aiškaus teisinio reguliavimo, kaip turėtų elgtis Seimas, nepritaręs Generalinės prokuratūros metinei ataskaitai.

Tačiau Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė, kad šis sprendimas yra antikonstitucinis ir priimtas "teisiamos Darbo partijos balsais". Todėl ji teigė nepasirašysianti šio įstatymo.

Vilniaus universiteto Teisės fakulteto profesoriaus Vytauto Nekrošiaus teigimu, prokurorų kaita nestebina. Generalinio prokuroro postas susijęs su politine veikla, Seimo įtaka, nes daugumai jo narių norisi turėti artimą generalinį prokurorą, todėl nuolatinius pokyčius prokuratūroje lemia politinė valia, priklausanti nuo besikeičiančių valdančiųjų.

„Tam tikru požiūriu tai reiškia norą užtikrinti savotišką politinės daugumos ramybę ir rodo sistemos ydingumą. Žinoma, niekas nesako, kad Generalinė prokuratūra turi būti visiškai laisva, nes jos vykdoma nusikalstamumo kontrolė yra politikos dalis. Tačiau prokuratūros sistema yra ydinga, nes, nors vaizduojama kaip nepriklausoma, iš tiesų joje veikia skirtingi interesai“, - apgailestavo V. Nekrošius.

Jis pirmenybę teiktų Prancūzijos modeliui, kur generalinis prokuroras ir teisingumo ministras yra vienas ir tas pats asmuo, turintis pavaduotoją - valstybės prokurorą. Tad ten generalinis prokuroras keičiasi kartu su vyriausybe.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)