Tuo metu Krašto apsaugos ministerijos (KAM) Protokolo skyriaus vedėja Salvina Taukinaitienė teigia, kad renginiuose galėjo dalyvauti visi norintieji – esą kvietimai buvo išsakyti per televiziją ir radiją.

Pasipiktino negavęs kvietimo

Socialdemokratas G. Kirkilas sako, kad paprastai į kariuomenės dienos minėjimo renginius būdavo kviečiamas tiek jis, tiek visas Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) kuriame jis dirba. Kvietimas, pasak jo, garantuoja, jog jo gavėjai pagrindinį renginį – kariuomenės paradą – gali stebėti iš specialios tribūnos, kurioje paprastai būna krašto apsaugos ministras, prezidentas bei kariuomenės vadas.

Šįkart iš tribūnos paradą stebėjo kariuomenės vadas Arvydas Pocius, prezidentė Dalia Grybauskaitė, Seimo pirmininkė Irena Degutienė, krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė, premjeras Andrius Kubilius ir europarlamentaras Vytautas Landsbergis.

„Visais laikais kviesdavo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narius, buvusius krašto apsaugos ministrus ir buvusius kariuomenės vadus. Visi būdavome kviečiami. Pagrindinis renginys visada buvo kariuomenės paradas ir visi tie garbingi žmonės paprastai būdavo kviečiami į tribūną. Dabar mes pasidomėjome KAM Protokolo skyriuje, tai jie sakė, kad kvietimas buvo išsakytas per radiją ir televiziją. Esu tuo šiek tiek nustebintas“, - DELFI pasakojo G. Kirkilas.

Pasikeitimus jis sieja su tuo, jog krašto apsaugai vadovauja konservatorių ministrė R. Juknevičienė. Pasak G. Kirkilo, Lietuvos gynybos politika yra ta sritis, dėl kurios siekiama bendros visų partijų nuomonės – šį konsensusą paprastai ir atspindi tai, kad stebėti paradą kviečiami ir buvę, ir esami kariuomenės vadai, ministrai.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas, konservatorius Arvydas Anušauskas taip pat teigė negavęs specialaus kvietimo į renginius, bet sakė dėl to problemų nematąs. Pasak politiko, praėjusiais metais jis ėjęs į paradą be jokio kvietimo, taip pat būtų elgęsis ir šiais metais, tačiau negalėjo, nes tuo pat metu Seime vyko plenarinis posėdis.

Kvietimą visiems išsakė per radiją ir TV

KAM Protokolo skyriaus departamento vedėja S. Taukinaitienė, išgirdusi buvusio krašto apsaugos ministro priekaištus, pasakojo, jog kariuomenės diena yra šventė visiems, tad renginiuose žmonės dalyvauja be pakvietimų.

„Negali būti. Kariuomenės diena yra šventė visiems ir visi kariai, visi buvę krašto apsaugos sistemos darbuotojai žino, kad ta diena yra šventė ir dalyvauja visur be kvietimų. Kariuomenės paradas Katedros aikštėje yra viešas renginys, į kurį kviečiami visi. Mes paskelbėme kvietimus per Lietuvos radiją, per televiziją ir tikimės, kad ir ponas G. Kirkilas, ir visi kiti tikrai atvyks bei dalyvaus“, - DELFI teigė KAM atstovė.

Pasak S. Taukinaitienės, paprastai specialūs kvietimai buvusiems ministrams ar kariuomenės vadams siunčiami per svarbius kariuomenės jubiliejus.

„Įprastai mes tokias dideles šventes rengiame, kai švenčiame jubiliejus. Kai minėjome Lietuvos kariuomenės 90-metį, manau, kita tokia šventė bus, kai mes minėsime 95-ąsias metines. O dabar yra eilinė kariuomenės diena“, - pasakojo pašnekovė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją