Trečiadienio naktį sprogimai griaudėjo Charkive, Dnipre ir Odesoje.

Ukrainiečiai skelbia per naktį numušę 15 iš 16 „Šahed“ dronų. Antradienį ir vėl buvo atakuotas Charkivas, sprogimai girdėti Poltavos mieste.

Oficialiai patvirtinta, kad Ukraina gaus ATACMS raketas. Tiesa, iki galo neaišku, ar tai bus ukrainiečių jau turimų M39 (šūvio nuotolis 165 km) arsenalo papildymas, ar visgi Ukraina gaus M39A1 arba M57 (300 km) ir taip gerokai išplės savo galimybes.

Ir, žinoma, ne mažiau svarbūs klausimai – kada raketos pasieks Ukrainą, kiek raketų ir ar bus perduota papildomų paleidėjų (HIMARS)?

Luhansko kryptis

Kupjanskas. Tradiciškai – be pakitimų.

Lymanas. Kartu su intensyviais bandymais pralaužti Ukrainos pajėgų gynybą Ternų – Jampolivkos – Torskės ruože, rusai ėmė atakuoti ir šiauriau, t. y., Novojehorivkos – Nadios ruože. Praėjusiais metais čia buvo gana karšta, tačiau tada ukrainiečiams pavyko stabilizuoti situaciją. Jei atakos aplink Ternus yra skirtos pajudėti link Lymano, tai puolimas Novojehorivkos – Nadios ruože – tai rusų siekis pasigerinti savo taktinę padėtį, taip sudarant sąlygas ateities operacijoms link Borovos.

Syverskas. Sunkios kautynės kontaktinėje linijoje, Ukrainos pajėgos išlaikė pozicijas.

Donecko kryptis

Časiv Jaras. Ukrainiečių 92-osios mechanizuotos brigados vienetai kontratakomis sugebėjo susigrąžinti dalį pozicijų pietinėse Ivanivskės prieigose.

Idealiame pasaulyje būtų labai gerai, jei jie dar pajudėtų į šiaurę, pasiektų kelią į Ivanivskę ir išeitų į čia veikiančios rusų desantininkų 11-osios atskiros brigados užnugarį.

Sunku pasakyti, ar ukrainiečiai tam turi pakankamai pajėgų. Neatmestina, kad Ukrainos pajėgos pabandys lokaliomis atakomis paremti prie Klišijivkos gynybą vykdančias savo pajėgas, siekiant nustumti rusus nuo kalvų.

Karas Ukrainoje

Pokrovskas – Vuhledaras. Šiaurinis flangas. Anksčiau minėtas šviežių rusų rezervų įvedimas į mūšį (35-oji ir 74-oji brigados iš rezerve esančios 41-osios armijos) padėjo agresoriui gilinti ir plėsti pralaužą prie Očeretynės.

Jie kontroliuoja didžiąją dalį gyvenvietės, taip pat įžengė į jos pietuose esančią Novobachmutivką, tęsia puolimą rytuose esančio Keramiko link.

Kol neatkeliavo amerikiečių šaudmenys ir kita ginkluotė, Ukrainos gynėjams kritiškai svarbu išlaikyti aukštumas šiaurės rytuose (Archangelskėje – Keramike) ir vakaruose (Jevhenivkoje – Sokiluose – Soloviove). Priešingu atveju ukrainiečiai kelių mėnesių perspektyvoje gali prarasti teritorijas rytiniame Vovčios upės krante (Jevhenivka – Mežovė – Netailovė).

Pietinis flangas. Rusai bando vystyti sėkmę prie Novomychailivkos, tačiau ukrainiečiams šį kartą pavyko apsiginti.

Zaporižios kryptis

Sprogimai Mariupolyje. Tikėtina, smūgiuota „Storm Shadow“ raketomis, bet neatmestinas ir smūgis su MLRS.

Ukrainiečiai tęsia lokalias atakas Robotynės bei Verbovės prieigose. Staromajorskės – Urožainės ruože aktyvesni rusai.

Pietų kryptis

Tęsiasi susidūrimai kairiajame Dnipro krante, ukrainiečiai išlaiko placdarmus. Vakare Kryme paskelbtas oro pavojus. Tikėtina, danguje ukrainiečių „Storm Shadow“/SCALP nešėjai.