LLRA rinkimuose į Seimą priglaudė, pasak „Savaitės“, Maskvai draugiškas jėgas - uostamiesčio draugijos „Otečestvo“, Slavų gailestingumo fondo ir Pirmojo Baltijos kanalo atstovę.

V. Tomaševskis neigia, kad jo partija į Seimą veda prorusiškas jėgas, mainais už Kremliaus finansinę paramą.

Valdemaras Tomaševskis
„Savaitė“ pasiteiravo V. Tomaševskio, ar LLRA atstovai vyko į Maskvą. Politikas atsakė, kad nesupranta klausimo. Paklaustas, ar asmeniškai bendradarbiauja su oficialiomis Rusijos institucijomis, pavyzdžiui, Užsienio reikalų ministerija, V. Tomaševskis neigė tokias prielaidas.

„Aišku, kad mes nebendradarbiaujame su jokiomis institucijomis iš užsienio. Tik vykdant savo Seimo nario pareigas kartais būname priėmimuose“, - sakė jis.

„Savaitė“ patikslina, kad tokie priėmimai - pavyzdžiui, Rusijos ambasados renginiai, kuriuose aptariamos Rusijos tėvynainių bėdos. Pats V. Tomaševskis taip pat pasisako tokiuose renginiuose. Vilniaus lenkų namuose Rusijos ambasada surengė ir parodą, skirtą iki šiol Rusijos okupuotai Gruzijos daliai - Osetijai. Šia paroda siekta parodyti Gruzijos žiaurumą, renginys vyko tuoj po karo Gruzijoje.

„Savaitė“ atkreipia dėmesį, kad Baltijos šalyse prorusiškas jėgas mėgina sutelkti Rusijos administracijos Tarpregioninių ir kultūrinių ryšių su užsienio valstybėmis valdyba. Jai vadovauja KGB žvalgybos pulkininkas Vladimiras Černovas. Anksčiau jai vadovavęs Sergejus Vinokurovas dabar Rusijos Išorės žvalgybos tarnybos (SVR) direktoriaus pavaduotojas.

Neoficialiais „Savaitės“ duomenimis, vasarą šioje valdyboje lankėsi kai kurių Lietuvos lenkų ir rusų politinių organizacijų atstovai, svarstytas klausimas dėl jų bendradarbiavimo. LLRA netrukus pareiškė, kad Seimo rinkimuose dalyvaus su Kazimiros Prunskienės Liaudies partija ir Rusų aljansu.

LRT laida pastebi, kad Rusijos vyriausybė finansuoja Baltijos šalių rusakalbiams skirtą žurnalą „Baltiskij Mir“. Jame nuolat plėtojama nacizmo Baltijos valstybėse tema, perrašoma šių šalių istorija, daug dėmesio sulaukia rusakalbių ir lenkų protesto akcijos. Žurnalo redaktorius - iniciatyvos Tarptautinė Rusija koordinatorius Dmitrijus Kondrašovas, kuris dirbo Kremliui artimoje „Regnum agentūroje“.

Tarp visuomeninės „Baltiskij Mir“ tarybos narių - V. Tomaševskio. pavardė. Žurnalą pamatęs LLRA pirmininkas tepasakė: „Aš apskritai nedalyvauju jokių žurnalų leidyboje. Nei vieno. Šio - tuo labiau. Mano gimta kalba - lenkų. Čia provokacija. Ką čia kalbėti.“ Jis dar pridūrė: „Anušausko provokacija buvo. Mes baigėm ar ne?“

Arvydas Anušauskas
Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas, konservatorius Arvydas Anušauskas sako, kad V. Tomaševskio pavardė tokios organizacijos taryboje kelia įtarimų, kad jis dalyvauja propagandinėse, dezinformacinėse akcijose. „Jis arba turi labai aiškiai atsiriboti - pasakyti, dalyvauja ar ne, arba mes galime tai įvertinti vienareikšmiškai, kad jie siekia ir sieks įgyvendinti Rusijos politiką Lietuvoje. Kultūros, švietimo, tarptautinių santykių ir kitose srityse“, - sakė A. Anušauskas.
Nerijus Maliukevičius
VU Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas Nerijus Maliukevičius paaiškina, kodėl Kremlius bando daryti įtaką ne per rusų, o per lenkų organizacijas: „Tai yra savotiška politinė rinka. Šiuo atveju yra begalė rusiškų tėvynainių projektų, kuriuos bandoma vykdyti čia, Lietuvoje. Tiek tokie fondai, kaip Rusų pasaulis, bet jie neturi atramos taško tarp rusakalbių. Lenkų politinė organizacija yra sukūrusi visą instituciją, visą bazę čia. Maskvos namai dar nestovi, o Lenkų namai seniausiai čia stovi, tad galima vykdyti įvairiausius kultūrinius, socialinius projektus.“
Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (710)