Į tai dėmesį atkreipė „Lietuvos žinios“ (LŽ).

Vienintelis švenčių dienomis draugiją prezidentei Daliai Grybauskaitei palaikė oficialaus vizito atvykęs Islandijos vadovas Olafuras Ragnaras Grimsonas. Prezidentūros kvietimo jis sulaukė kaip pirmosios valstybės, pripažinusios atkurtą Lietuvos nepriklausomybę, prezidentas.

LŽ pasidomėjo, gal kartais kvietimus į valstybinę šventę gretimų šalių vadovams išsiuntė parlamento padaliniai. Spaudos tarnyba patikino tokių žinių neturinti. Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės atstovė spaudai Dalia Valentienė pabrėžė, kad Seimo pirmininkė į renginius kviečia tik parlamentų vadovus.

„Pre­zi­den­tas A. Bėr­zi­nis kvie­ti­mo į Ko­vo 11-osios mi­nė­ji­mą ne­ga­vo“, - LŽ atsakė Lat­vi­jos pre­zi­den­to Spau­dos tar­ny­ba.

Kviesti prezidentus - prezidentės prerogatyva. Taigi, svečiai neatvyko, nes jų niekas nekvietė - konstatuoja „Lietuvos žinios“.

Dienraštis primena, kad 2010-ai­siais Ko­vo 11-osios ren­gi­niuo­se da­ly­va­vo pen­ki pre­zi­den­tai: Lat­vi­jos – Val­dis Zat­le­ras, Es­ti­jos – Too­mas Hend­ri­kas Il­ve­sas, Len­ki­jos – Le­chas Kac­zyns­kis, Suo­mi­jos – Tar­ja Ha­lo­nen ir Slo­vė­ni­jos – Da­ni­lo Tiur­kas. Taip pat at­vy­ko lai­ki­nai Mol­do­vos pre­zi­den­to par­ei­gas ėjęs par­la­men­to pir­mi­nin­kas Mi­ha­jus Ghim­pas. Gre­ti­mų ša­lių va­do­vai Vil­niu­je ne itin lau­kia­mi ne tik Ko­vo 11-ąją. Nu­ma­rin­ta tra­di­ci­ja Lie­tu­vos ir Len­ki­jos pre­zi­den­tams drau­ge mi­nė­ti lie­tu­viams ypa­tin­gą da­tą Va­sa­rio 16-ąją, len­kams – Lap­kri­čio 11-ąją. Pre­zi­den­tės spau­dos tar­ny­bos tei­gi­mu, „už­sie­nio sve­čius nu­spręs­ta kvies­ti tik į ju­bi­lie­ji­nius ren­gi­nius“.

Po­li­to­lo­gas Kęs­tu­tis Gir­nius atkreipė dėmesį, kad Ne­prik­lau­so­my­bės at­kū­ri­mo 25-me­tis nė­ra pa­pras­tas mi­nė­ji­mas, tad tai, jog į iš­kil­mes ne­at­vyks­ta ar­ti­miau­si kai­my­nai, labai nuvilia. Politologas Lauras Bielinis sako, kad la­bai blo­gai, kad pre­zi­den­tū­ros po­zi­ci­ja „su­ku­ria si­tua­ci­ją, kai ko­mu­ni­ka­ci­ja tarp ar­ti­miau­sių kai­my­nų trū­ki­nė­ja ir lie­ka mi­ni­ma­li“.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1743)