Informaciją iš Lietuvos banko bus galima gauti remiantis Vyriausybės, suderinus su Lietuvos banku, nustatyta tvarka, o iš komercinių bankų, kitų kredito ir finansų įstaigų, taip pat kitų juridinių asmenų - Vyriausybės nustatyta tvarka.

Atliekant operatyvinį tyrimą taip pat bus galima kontroliuoti sekamo asmens naudojamus abonento numerius, tinklo galinius įrenginius.

Kaip teigia projekto rengėjai, tiriant ekonominius, korupcinius ir neekonominius nusikaltimus (neteisėtą disponavimą narkotinėmis medžiagomis, prekybą žmonėmis) turi būti tiriama ir nusikalstamos veikos finansinė pusė - nustatomas, areštuojamas ir konfiskuojamas nusikalstamas pelnas. Toks turtas nustatytinas vykdant žvalgybą banko paslaptį sudarančioje informacijoje - asmenų sąskaitose.

Tikimasi, kad naujos įstatymo nuostatos padidins operatyvinės veiklos efektyvumą, turės tiesioginės įtakos nusikalstamų veikų atskleidimui. Pataisos taip pat patikslins sankcionavimo procedūras, kai asmuo, kurio pokalbiai kontroliuojami motyvuota teismo nutartimi, pakeičia ar įgyja naują abonento numerį ir sankcija tokio asmens pokalbių kontrolei jau yra išduota.

Už Operatyvinės veiklos įstatymo pataisas balsavo 62, prieš - 8, susilaikė 35 Seimo nariai.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją