"Prašome ginti lenkų mažumos teises Lietuvoje, kurios nebuvo gerbiamos daugiau nei penkerius metus, kai Lietuva tapo Europos Sąjungos (ES) nare. Tai neatitinka Europos Bendrijos steigimo sutarties, kuri draudžia bet kokią diskriminaciją dėl kilmės", - rašoma laiške, kurį išplatino Lietuvoje išrinkto europarlamentaro, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos vadovo Valdemaro Tomaševskio biuras.

Laišką pasirašė 10 europarlamentarų iš Europos liaudies partijos bei Europos konservatorių ir reformistų frakcijos.

"Deja, lenkų mažuma Lietuvoje ne tik negavo naujų teisių pagal ES standartus, bet net įvyko regresija", - teigia europarlamentarai.
Anot jų, lenkai "ir toliau baudžiami dėl lenkų kalbos vartojimo netgi tuose rajonuose, kur jie sudaro 80 proc. gyventojų".

Pats V.Tomaševskis BNS trečiadienį sakė šio laiško nepasirašęs, bet sveikinąs tokią iniciatyvą.

"Aš vertinu teigiamai. Gerai, kad tokie laiškai rašomi, reikia reaguoti. Yra europinė teisė, ir negali būti taip, kad koks nors valdininkėlis jos nepripažįsta. Nuo 1991 metų turėjome teisę rašyti užrašus lenkiškai, o įstoję į ES tokios teisės neturime", - sakė V.Tomaševskis.

Lietuvos lenkų partijos vadovas šį mėnesį dėl esą diskriminuojamos lenkų mažumos ir ribojamo lenkų kalbos vartojimo Lietuvoje jau išsakė skundų ir Europos Komisijos pirmininkui Jose Manueliui Barroso.

Šaltinis
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją