Klausimą, kaip palengvinti žmonių judėjimą per sieną, jis ketvirtadienį Vilniuje aptarė su Karaliaučiaus gubernatoriumi Nikolajumi Cukanovu.

"Aš pateikiau pavyzdį, kad Baltarusija jus jau aplenkė. Mes su Baltarusija gal šiais metais pasirašysime, kai su Rusija galėjome pasirašyti 2009 metais. Bet tai žinoma neužkerta kelio, nes tada Rusijos pusė apsigalvojo", - žurnalistams po susitikimo sakė A.Ažubalis.

"Mes dabar toliau dirbame, mes pasisakome už tai, kad Karaliaučiaus sritis būtų visa įjungta, jeigu sutars valstybės narės ir Komisija, jeigu keis reglamentą. Čia mes nematome jokių problemų šiam klausimui", - dėstė ministras.

Dar praėjusių metų vasarą Lietuvos deklaravo poziciją neremti Rusijos ir Lenkijos iškeltos iniciatyvos įtraukti visą Karaliaučiaus sritį į programą, kuri leistų supaprastintą gyventojų judėjimą per sieną.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė praėjusį rugpjūti tokiame pasiūlyme įžvelgė viešuosius ryšius.

"Dabar naujos iniciatyvos, kurias mes girdėjome, yra visiškai nederintos europiniame lygmenyje. Prieš metus pati Rusija kategoriškai prieštaravo, kad tai būtų tik Kaliningrado sričiai, ji norėjo, kad tai būtų visai Rusijai. Manome, kad čia truputį yra viešųjų ryšių žaidimo, visiškai nepatikrinto", - tuomet sakė prezidentė.

Lietuva kartu su Rusija ir Baltarusija derėjosi dėl susitarimų, kurie leistų pasienio gyventojams, gyvenantiems iki 30 ar 50 kilometrų nuo sienos, ją kirsti su specialiais ilgalaikiais leidimais nereikalaujant vizų.

Tačiau Rusijos toks būdas ilgainiui ėmė nebetenkinti ir ji kartu su Lenkija Europos Sąjungos narėms bei institucijoms ėmė siūlyti supaprastinto bevizio judėjimo tvarką taikyti visam Karaliaučiaus kraštui.

Šaltinis
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją