Tūkstantmečio šventės proga Lietuva sulaukė trijų užsienio valstybių monarchų, šešių prezidentų, keturių ministrų, vieno premjero bei šv. Sosto atstovo, kardinolo Angelo Sodano, kuris sakydamas kalbą S. Daukanto aikštėje, prabilo lietuviškai: „Telaimina jus Dievas!”, - lietuviškai su itališku akcentu sveikino susirinkusiuosius Vatikano atstovas.

Į Vilnių sugužėjo 3 karaliai, 6 prezidentai ir kiti svečiai

Į Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmetį švenčiančios Lietuvos sostinę Vilnių pirmadienį atvyko užsienio valstybių karaliai, prezidentai bei kiti oficialūs atstovai. Svečius Prezidentūroje pasitiko kadenciją baigiantis Lietuvos valstybės vadovas Valdas Adamkus su pirmąja ponia Alma Adamkiene.

Vienas pirmųjų į Prezidentūrą atvyko Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka. V. Adamkų jis apdovanojo „Laisvės ordinu“, tuo metu mūsų prezidentas Ukrainos vadovui turėtų įteikti Petro Repšio sukurtą medalį, skirtą Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmečiui.

Kiek vėliau pasirodė Estijos ministras pirmininkas Andrus Ansipas su žmona Anu, Rusijos kultūros ministras Aleksandras Avdejevas, Baltarusijos kultūros ministras Pavelas Latuško bei popiežiaus Benedikto XVI legatas, kardinolų kolegijos dekanas, kardinolas A. Sodano.

Kiti svečiai į iškilmes kiek vėlavo. Praėjus dvidešimčiai minučių nuo numatyto laiko pasirodė Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis su sutuoktine Sandra Elisabeth Roelofs, taip pat Islandijos valstybės vadovas Olafuras Ragnaras Grimssonas su žmona Dorrita Moussaieff bei Suomijos prezidentė Tarja Halonen su vyru Pentti Arajarvi.

Kiek vėliau V. Adamkus sveikino Norvegijos karalių Haroldą V, Latvijos prezidentą Valdį Zatlerą bei jo sutuoktinę Lilitą Zatlere. Po šių svečių atvykimo į Baltąją salę palydėtas Švedijos karalius Karlas Gustavas XVI su karaliene Silvija, paskutinioji atvyko Danijos Karalystės karalienė Margareta II.

Lenkijos prezidentas Lechas Kaczynskis į Vilnių atvyko popiet, prie svečių kiek vėliau ketina prisijungti Azerbaidžano kultūros ir turizmo ministras Abulfas Karaevas su ponia bei Vokietijos Federacijos gynybos ministras Franzas Josefas Jungas.

V.Adamkus: sveika, ateinančio amžiaus Lietuva

S. Daukanto aikštėje susirinkusius svečius ir Lietuvos valstybės piliečius sveikino Lietuvos prezidentas V. Adamkus, kuris savo kalboje pažymėjo, jog Lietuvos vardo atsiradimas liudija politinės bendruomenės ir jo savimonės pradžią.

„1009 metais kilmingos vienuolės ranka užrašė penkias raides - Litua . Jos reiškė Lietuvos vardą. Tas vardas buvo naujiena iš viso pasaulio periferijos, atrastos krikščionių misionierių, ir tapusios Europos istorijos dalimi. Moteris iš Saksonijos padarė įrašą, kurio dėka Lietuva šiandien švenčia savo tūkstantmetį, o jos sostinė tūkstantaisiais metais tapo Europos kultūros sostine“, - kalbėjo V. Adamkus.

Lietuva, šalies vadovo teigimu, yra ne teritorija, o žmonės, suvokiantys savo priklausomybę konkrečiai bendrijai. Pasak valstybės vadovo, šis suvokimas reiškiasi ne tik krašto viduje, bet ir ryšiais su išoriniu pasauliu.

Valstybės vadovas teigė, kad nuo Karaliaus Mindaugo valstybės iki Sausio 13-osios Lietuvai teko išbandymai – šalis keliems šimtmečiams išnyko iš civilizuoto pasaulio žemėlapio bei iš krikščioniškųjų misijų horizonto.

„Šis išnykimas ir vėliau įvykęs sugrįžimas - tai visos mūsų istorijos atspindys. Ne kartą atrodė, kad Lietuva ir lietuviai išnyks visiems laikams, tačiau, pasiekus kritinę ribą, tautos dvasia sutelkdavo žmones, suteikdavo drąsos ir pakeldavo dar vienai kovai už laisvę. Ir šitaip - ištisus šimtmečius, ištisą tūkstantmetį“, - kalbėjo prezidentas.

Pasak V. Adamkaus, žvelgdami į tūkstantmetę savo istoriją galbūt ir galime apgailestauti, kad valstybės bei tautos likimas nesusiklostė itin sklandžiai, tačiau, prezidento tvirtinimu, turime dėkoti Dievui, istorijai ir savo protėviams, kad mūsų neištiko prūsų, jotvingių ar kitų išnykusių baltų tautų likimas.

„Sveika, ateinančio amžiaus Lietuva", - prezidentas sveikino mūsų valstybę, pradedančią skaičiuoti naują istorijos erą.

A.Sodano: telaimina jus Dievas!

Prie svečių ir pirmosios poros S. Daukanto aikštėje prisijungė Lietuvos Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas su žmona Ingrida, premjeras Andrius Kubilius ir jo sutuoktinė Rasa, kadenciją baigęs prezidentas Algirdas Brazauskas su žmona Kristina bei buvęs Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis su sutuoktine Gražina.

Išrinktoji prezidentė Dalia Grybauskaitė vėliavos pakėlimo ceremonijoje nedalyvavo: būsima prezidentė dalyvaus tik šalies vadovo V. Adamkaus vardu rengiamuose pietuose Taikomosios dailės muziejuje bei Dainų šventėje.

Lietuvos vardo tūkstantmečio iškilmės saulėtą liepos 6-ąją prasidėjo iškilmingai pakėlus vėliavas – trispalvę Lietuvos valstybės vėliavą bei istorinę, kurioje pavaizduotas Vytis.

Kiek vėliau sveikinimo kalbą tūkstantmetį švenčiančiai Lietuvai sakė Islandijos prezidentas O. R. Grimssonas bei popiežiaus legatas, kardinolas A. Sodano. Pastarasis susirinkusiuosius pasveikino lietuviškai: „Telaimina jus Dievas!”, - sakė Vatikano atstovas ir sulaukė griausmingų plojimų.

Pirmosios Lietuvą pripažinusios valstybės – Islandijos – vadovas, kalbėdamas pabrėžė Šiaurės Europos regiono bei Baltijos jūros pakrantės valstybių bendradarbiavimo svarbą. Pasak jo, apie tai kalbama net prieš septynis amžius parašytose islandų sagose .

„Prieš septynis amžius jaučio odose rašytos islandų sagos byloja, kad Šiaurės regionas ir Baltijos pakrantė, Atlanto vandenynas ir Šiaurės Rytų Europos lygumos yra vieningos ir bendros patirties, likimo ir kartais kovų arena“, - kalbėjo O. R. Grimssonas.

„Perduodu nuoširdžiausius Islandijos žmonių sveikinimus, kurie didžiuojasi ir džiaugiasi tvirta mūsų draugyste“, - sakė Islandijos vadovas.

Po oficialaus sutikimo Baltojoje salėje, valstybės vėliavos pakėlimo ceremonijos S. Daukanto aikštėje bei Lietuvos prezidento V. Adamkaus kalbos svečiai dalyvavo Vilniaus arkikatedroje bazilikoje surengtose šv. Mišiose.

Po šv. Mišių Katedros aikštėje vyksta atkurtų Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės Valdovų rūmų simbolinio atidarymo ceremonija ir Lietuvos tūkstantmečio dainų šventės „Amžių sutartinė" dalyvių palydėtuvės. Lietuvos ir užsienio valstybių vadovus Valdovų rūmų kieme pasitiks profesoriaus Petro Bingelio vadovaujamas Kauno valstybinis choras.

Taikomosios dailės muziejuje svečiai apžiūrės Lietuvos tūkstantmečio programos parodas „Lietuva senuosiuose istorijos šaltiniuose", „Vavelis Vilniuje. Nuo Jogailaičių iki Respublikos pabaigos" ir „Baltų menas", dalyvaus prezidento V. Adamkaus rengiamuose pietuose.

Vėliau Lietuvos ir užsienio valstybių vadovai Vingio parke stebės Lietuvos tūkstantmečio dainų šventės „Amžių sutartinė" koncertą. Vakare svečiai dalyvaus iškilmingame priėmime prezidento rūmų kieme Lietuvos vardo paminėjimo Tūkstantmečio ir Lietuvos valstybės (karaliaus Mindaugo karūnavimo) dienos proga.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją