Prašymas taip pat nusiųstas Klaipėdos apygardos teismo teisėjui Eduardui Maškevičiui.

Dokumente prašoma ne tik teismui pateikti VSD pareigūno DNR tyrimo dokumentus, bet ir prijungti juos prie nagrinėjamos bylos.

M. ir Ch.Gatajevų prašyme teigiama, jog jų globotiniai yra pasakoję, kad kita jų globotinė S.Esimbajeva turėjo intymių santykių su minimu VSD pareigūnu ir vėliau pagimdė dukrą.

"2010 06 02 Valstybės saugumo departamentas pateikė pranešimą, kad "VSD darbuotojas Donatas Šumskis nėra Gatajevų šeimos globotinės Sedos Esimbajevos dukters tėvas. Pagrindas - DNR tyrimas", - rašoma Gatajevų prašyme.

"Prašome jūsų pateikti Klaipėdos apygardos teismui 2010 06 02 Valstybės saugumo departamento pranešime minimo DNR tyrimo originalius dokumentus. Prašome VSD darbuotojo Donato Šumskio DNR tyrimo originalius dokumentus prijungti prie Klaipėdos apygardos teisme nagrinėjamos baudžiamosios bylos medžiagos", - rašoma dokumente.

Prašymas išsiųstas balandžio 24 dieną.

Klaipėdos apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus kolegija Gatajevų baudžiamąją bylą nagrinėja pagal šių kaltinamųjų ir prokuratūros apeliacinius skundus dėl 2009 metų birželio 4 dienos Kauno miesto apylinkės teismo nuosprendžio. Juo Gatajevai pripažinti kaltais už nesmarkų sveikatos sutrikdymą, grasinimą nužudyti, savavaldžiavimą pavartojant psichologinę prievartą ir nuteisti subendrintomis 10 mėnesių laisvės atėmimo bausmėmis.

Grozno angelais vadintų čečėnų porą 2009 metų birželio pradžioje Kauno miesto apylinkės teismas pripažino kaltais dėl smurtavimo prieš globotinius, grasinimo nužudyti, savavaldžiavimo. Už tai jiems skirta po 10 mėnesių nelaisvės.

Vėliau Kauno apygardos teismas kaltinimus perkvalifikavo į turto prievartavimą ir sugriežtino bausmes - skyrė po pusantrų metų nelaisvės. Po šio nuosprendžio paskelbimo Gatajevai dingo. Tuomet buvo išduotas Europos arešto orderis, tačiau 2010 metų kovą Teisingumo ministerija atšaukė šį orderį, nes Lietuvos Aukščiausiasis Teismas nurodė iš naujo nagrinėti Gatajevų bylą.

Žmogaus teisių gynėjai šioje byloje įžvelgė galimų pažeidimų, nes kilo klausimų dėl Lietuvos valstybės saugumo departamento pareigūnų vaidmens joje, svarstyta, ar su tuo negali būti susijusios Rusijos tarnybos.

Gatajevai šiuo metu gyvena Helsinkyje, pernai pranešta, kad Suomija jiems suteikė prieglobstį.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)