Pačiai teko ir malkas skaldyti, ir laužą kurti

Kaip DELFI pasakojo 27 metų moteris, netoli Pabradės esančiame miške ji praleido du mėnesius. Čia ji buvo palikta su dukrele iš lentų sukaltoje pašiūrėje. Maisto pirkti jos abi keliaudavo į vietinę parduotuvę – už pinigus, kuriuos jauna mama gauna iš valstybės. Moters draugas jas aplankydavo tik vakarais – maisto atsargų neatnešdavo, priešingai, kartu ir pavalgydavo už moters pinigus. Ką jis veikdavo dieną, moteris teigė nežinanti. Kiekvieną vakarą jis žadėdavo, kad rytoj jas abi pasiims, bet rytojaus dieną pasaka be galo kartodavosi.

Paklausta, ar nebuvo šalta, moteris sakė, kad viduje buvo iš plytų sumūryta krosnelė, kurią ji pati kūrendavo.

„Pati iš miško atsitempdavau rąstų ir pati pjaudavau juos malkoms. Juk plonomis lentomis daug nepakūrensi, reikia storų. Netoli tos vietos buvo ežerėlis, į kurį upelis tekėjo – iš ten vandenį semdavau ir atsinešdavau. Viską dariau pati. Valgyti gaminau ant laužo. Pati mitau tik makaronais, o mergaitei stengiausi duoti geresnio maisto – net ir kotletą iškepdavau. Taip visa diena ir praeidavo besisukant. Dukrelė nuolat prašydavo: „Mama, važiuojame namo“. Ačiū Dievui, ji nesusirgo, nenusilpo. Globos namuose jai patikrino sveikatą – viskas tvarkoje. Tik miške nebuvo, kur jos numaudyti“, - apie savo dienotvarkę pasakojo moteris.

Jauna mama sakė, kad su vyriškiu, paskui kurį buvo pasiruošusi vykti į pasaulio kraštą, draugavo penkis mėnesius, o paskutiniu metu netgi pradėjo kartu gyventi išsinuomotame kambaryje. Pritrūkus nuompinigių vyras ir pasiūlė vykti į Pabradę, kur gyvena jį išauginusios tetos ir dėdė. Jis tikino, kad ten yra laisvas kambarys. Moteris kaip tik buvo pradėjusi dirbti spaustuvėje, tačiau ryžosi mesti darbą, susikrauti negausią mantą ir vykti su mylimuoju, kuris ją su dukrele atvežė ne į žadėtą kambarį, bet tiesiai į mišką.

„Net nebūčiau pagalvojusi, kad galėčiau tokioje situacijoje atsidurti. Kai mes susipažinome, draugas Vilniuje ir darbą buvo susiradęs. Viskas buvo gerai, mes kartu apsigyvenome, ketinome lapkričio 18 d. susituokti. Žadėjo aukso kalnus, sakė, kad pasirūpins ir manimi, ir dukrele, o kai atvažiavome, atsidūriau miške. Jis net nebandė mūsų vestis pas giminaičius. Vėliau jis sakė, kad jie nenori mūsų priimti, bet manau, kad net neprašė jų“, - atviravo pašnekovė.

Draugas pasisavino dokumentus

Moteris tikino, kad pamačiusi, koks jis iš tiesų žmogus, atsisakė už jo tekėti ir jau po mėnesio norėjusi išvykti, tačiau jos ir dukters dokumentai buvo likę pas draugą. „Kai atvažiavome, buvo natūralu, kad miške juos negerai laikyti, todėl draugas pasisiūlė juos pasaugoti pas dėdę. Kai pradėjau prašyti, kad atiduotų, jis atsisakė, o kur aš eisiu be dokumentų, kas mus kur nors priimtų?“ - tikino jauna mama.

Jai pačiai mintis kreiptis į pareigūnus nekilo. Policiją iškvietė neapsikentę netoliese gyvenantys žmonės – jos draugo geri pažįstami. Juos šokiravo, kad tokiomis sąlygomis gyvena vaikas. Pareigūnai atgavo iš vyriškio moters ir vaiko dokumentus, mergaitę išvežė į globos namus, o moteriai įdavė pinigų, kad ji vyktų į Vilnių pas savo mamą.

„Jis turbūt nesitikėjo, kad išvažiuosiu – po to, kai policija atsiėmė iš jo mano dokumentus, mes net nesimatėme. Tą pačią dieną nuo manęs atskyrė ir dukrelę. Ją aplankyti, užpildžiusi prašymą, galėjau tik po savaitgalio, pirmadienį. Pati savaitgalį praleidau čia pat – miške. Nors policija buvo susiskambinusi su mama, nenorėjau pas ją važiuoti. Ji ant manęs labai supykusi, mes nebendravome. Jau labai seniai pas ją nebegyvenu.

Buvau labai susijaudinusi, nes iš pradžių vaiko teisių atstovai sakė, kad dukrelės man negrąžins. Vėliau su manimi kalbėjosi ir policija, ir vaikų teisių atstovai. Galiausiai jie pasakė, kad antradienį galėsiu ją atsiimti. Labai apsidžiaugiau sužinojusi, kad mus abi patalpins į Motinos ir vaiko pensioną. Realiai galėjau prarasti vaiką, patikėjusi netikrais pažadais“, - pasakojo moteris.

Iš meilės atsisakė ankstesnio gyvenimo

Pašnekovė tikino kartu su dukrele jau atsigaunanti. Tik mergaitė vis dar klausinėja: „Mama, nepaliksi manęs?“ Tėtis su ja nebendrauja, taigi ji turinti tik mamą.

„Dukters tėčiui nerūpi nei vaikas, nei jo išlaikymas. Jis mums niekuo nepadeda. Jam svarbiausi draugai ir alkoholis. Kartu mes pragyvenome pusantrų metų. Jis dažnai prisigerdavo ir keldavo skandalus. Todėl ir išsiskyriau – juk ir vaikui būtų trauma taip gyventi. Visko būdavo – ir iš namų mus išvarydavo. Teko net laiptinėje miegoti. Buvo daug nemalonių dalykų. Todėl sutikusi žmogų, kuris buvo malonus, patikėjau, kad gali būti kitaip“, - atviravo moteris.

Padedama socialinių darbuotojų, ji jau užsiregistravo Darbo biržoje. Pagrindinis jos tikslas – susirasti darbą ir susimokėti skolą už dukters darželį, kad mergaitė vėl galėtų jį lankyti.

„Kol neturėjau darbo, susikaupė 700 litų skola, tačiau jau buvau beatsistojanti tvirtai ant kojų. Buvau gavusi darbą spaustuvėje, kuris man patiko. Už gautą atlyginimą mes su dukrele laisvai pragyventume, po truputį būčiau sumokėjusi skolą ir netgi užtektų pinigų kambariui nuomotis. Tikiuosi, kad Darbo birža man ką nors pasiūlys. Būtų smagu vėl gauti brošiūruotojos darbą, tačiau iš tiesų nebijau jokių darbų. Esu dirbusi ir valytoja – nesikratau fizinio darbo“, - tikino pašnekovė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją